Prvá verzia by sa mohla dostať na trh v priebehu dvoch rokov.

Spoločnosť Mojo Vision prezentovala počas veľtrhu CES 2020 revolučnú novinku, šošovky s rozšírenou realitou Mojo Lens. Na informáciu upozornil portál CNET.

Šošovky s rozšírenou realitou majú asistovať popri bežných aktivitách. Cieľom výrobcu je najskôr vytvoriť riešenie, ktoré pomôže ľuďom so slabým zrakom tým, že zobrazí vylepšené prekrytie svetla, zaostrí detaily alebo priblíži obrázok. Šošovky majú dokonca pomôcť vidieť aj v tme.

Táto realita je však pravdepodobne ešte ďaleko, pretože prototyp prezentovaný počas výstavy CES zahŕňa zelený monochromatický displej, ktorý bol zapojený do externej batérie, čo je aktuálne ich najväčšie obmedzenie.

Technológia Mojo Vision je zabudovaná do tvrdej sklerálnej šošovky. Vypuklá časť, kde je uložený displej, sedí mierne nad povrchom oka. Mojo Vision tvrdí, že displej bude mať rozlíšenie až 14 000 ppi. Šošovky by sa mali po dezinfekcií nabíjať pomocou proprietárneho indukčného systému.

Inteligentná šošovka Mojo Lens. To zelené v strede je displej.

Inteligentná šošovka Mojo Lens. To zelené v strede je displej. Zdroj: CNET

Konečným cieľom Mojo Vision je, aby sa ich šošovky trochu podobali tomu, o čo sa snažil Google so svojimi okuliarmi Google Glass. Šošovky by tak mali fungovať ako displej a zobraziť vám užitočné informácie bez nutnosti vytiahnuť váš telefón. V budúcnosti by však tiež mali vedieť rozpoznať objekty, sledovať pohyb očí a na jeho základe umožniť aj jednoduché ovládanie.

Mojo Vision má pred sebou ťažkú výzvu, pretože musí zabudovať všetky súčiastky do objektu štíhlejšieho ako cent. Výrobca to však berie realisticky a tvrdí, že ľudia budú pravdepodobne musieť nosiť ďalšie príslušenstvo, ktoré im umožní bezdrôtové prepojenie displeja šošoviek s procesorom.

Zatiaľ neexistuje  dátum, kedy by sa mal produkt uviesť na trh. Mojo dúfa, že sa tak stane už v priebehu nasledujúcich dvoch rokov.

Inteligentné šošovky Mojo Lens a plán vývoja

Inteligentné šošovky Mojo Lens a plán vývoja. Zdroj: Mojo Vision

Autor: Samuel Novitzky

Zdroj: CNET

Prečítajte si aj:

Rozšírená realita pre každého. Takto to môže vyzerať v praxi