Absolútna špička na zvuk, aký ste ešte nepočuli.

Zvuková karta SB X3 je určená na pripojenie k PC alebo zariadení Mac, no použiť sa dá aj s hernými konzolami. Zaujímavá je hneď v niekoľkých smeroch.

Využiť ju môžete s domácou reproduktorovou sústavou a máte tu podporu až pre 7.1 kanálový zvuk. Nechýba pripojenie na slúchadlá a samostatný vstup na mikrofón a optický výstup. Linkový vstup umožňuje pripojiť napríklad váš smartfón alebo tablet.

Zdroj: Creative

Cena nie je tak vysoká, aby ste si toto vylepšenie nemohli kúpiť. Tu ide o to, že v tejto podobe získavate technológiu Creative SXFi a môžete ju použiť s vašimi zariadeniami.

Čiže netreba kupovať vyslovene slúchadlá Creative s touto technológiou. Navyše, ak si chcete hudobný alebo filmový zážitok preniesť na vaše súčasné zvukové zostavy a slúchadlá.

Ako to funguje?

My sme externú zvukovú kartu používali s počítačom na Windowse. Treba si stiahnuť softvér Sound Blaster Command a zaregistrovať sa do SXFi profilu. Ak ste už niekedy túto technológiu použili, jej profil sa stiahne do počítača. V nastaveniach máte rôzne typy výstupných zariadení podľa značky. Je vhodné sa s tým trochu pohrať, ak nemáte presne taký model. Vyberte najbližší. V každom prípade si aj tak budete robiť vlastnú korekciu zvuku.

Samotná karta má veľké krokové koliesko na ovládanie hlasitosti. Stlačením sa pozastaví prehrávanie. Okolo tohto kolieska je podsvietenie, ktoré podľa intenzity farby signalizuje nastavenú hlasitosť. Podľa zmeny farby vidíte napríklad to, či je povolený mikrofón.

Pekný efekt a ani nie je rušivý. Trojica hlavných tlačidiel má na starosti vypnutie mikrofónu, ekvalizéru alebo SXFi efektu. Časť nastavení vidíte na obrázkoch.

Tým, že ide o kartu z edície Sound Blaster, je tu množstvo nastavení zameraných na hranie hier. Rovnako dobre ale poslúži aj na hudbu a filmy. Existuje viacero zvukových technológií, najmä od Dolby. Toto je však úplne iná úroveň a zvuk vás naozaj vtiahne do deja.

Vystačíte si z bežnými slúchadlami. Je ale fakt, že čím lepšie slúchadlá máte, tým lepší zvuk z SXFi vytiahnete. Vďaka zosilňovaču s impedanciou 600 Ohmov máte možnosť využiť aj štúdiové slúchadlá. Prevodník má až 32-bitové rozlíšenie a 192 kHz vzorkovaciu frekvenciu.

Verdikt

Sound Blaster X3 od Creative je skutočne užitočná zvuková karta. Je určená do domácnosti a prináša naozaj počuteľné rozšírenie a zlepšenie kvality zvuku a za dobrý peniaz. Zosilňovače, ktoré síce vylepšia zvuk, no stoja 300 EUR a ani nie sú tak univerzálne teda ťahajú za kratší koniec.

Toto je produkt, ktorý sa oplatí mať, nielen k hernej konzole ale aj na sledovanie filmov a to aj pre nehráčov. Verte, že zvuk, ktorý produkuje technológia SXFi ste ešte nepočuli.

Cena: 124,99 EUR

Zapožičal: Creative

Prečítajte si aj:

Super X-Fi znamená výborný zvuk od Creative

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.