Druhý štart projektu sa zaobišiel bez komplikácií.

Astronauti Bob Behnken a Doug Hurley sú konečne na palube ISS. Kozmická loď Crew Dragon sa pripojila k Medzinárodnej vesmírnej stanici, len niekoľko minút pred tým, ako sa 31. mája 2020 dostala do tieňa Zeme. 

Crew Dragon predstavuje prvú komerčne vyrobenú a prevádzkovanú americkú kozmickú loď, ktorá dopravila astronautov na stanicu ISS. Prvý pokus o jej štart bol už 27. mája 2020, ale z dôvodu nepriaznivých poveternostných podmienok bol odložený.

Následne išlo všetko podľa plánu a v sobotu 30. mája 2020 o 15:22 EDT (19:22 UTC) boli astronauti vypustení prostredníctvom rakety SpaceX Falcon 9 – v kozmickej lodi SpaceX Crew Dragon – z historického Launch Complex 39A v Kennedyho vesmírnom stredisku.

Crew Dragon je navrhnutý tak, aby vyniesol ľudí na medzinárodnú vesmírnu stanicu a dopravil ich naspäť

Toto je posledný skúšobný let SpaceX v rámci programu NASA Commercial Crew Program, ktorý poskytne údaje o výkonnosti rakiet Falcon 9, kozmickej lodi Crew Dragon a pozemných systémoch, ako aj o operáciách na obežnej dráhe, dokovaní a pristátí. SpaceX v súčasnosti pripravuje prvú misiu tohto zamerania, ktorá by mala byť spustená hneď po tom, ako NASA pripraví záverečnú správu a vydá certifikát.

Kozmická loď SpaceX Crew Dragon sa úspešne pripojila k Medzinárodnej vesmírnej stanici 31. mája 2020. Z vesmírneho priestoru sa dá aktuálne sledovať online prenos. Pre viac informácií navštívte televíziu NASA a webovú stránku agentúry.

Zdroj a titulný obrázok: earthsky

Prečítajte si aj:

Peter odporúča: YouTube Music ma prekvapil, je lepší ako Spotify

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.