Všetko závisí od výsledku testov.

Spoločnosť SpaceX má v pláne uskutočniť dlhoočakávaný orbitálny testovací let svojej vesmírnej lode Starship už v marci 2023. Informoval o tom na Twitteri šéf spoločnosti Elon Musk. Všetko podľa neho závisí od priebehu a výsledkov zostávajúcich testov, ktoré musí SpaceX absolvovať pred štartom.

Zatiaľ to vyzerá tak, že súkromná vesmírna spoločnosť by termín testovacieho letu mohla dodržať. V januári totiž úspešne zavŕšila prvý test plnenia paliva, čo je vo všeobecnosti považované za jeden z najnáročnejších úkonov. Oba stupne nosnej rakety boli naplnené viac ako 4500 tonami tekutého kyslíka a metánu. Spoločnosť si tiež odskúšala niektoré postupy odpočítavania, ktoré bude musieť absolvovať v deň štartu.

Spomedzi testov, ktoré SpaceX ešte musí vykonať, je najdôležitejší statický zážeh všetkých 33 motorov Raptor raketového stupňa Super Heavy. Doteraz totiž nikdy nezapálili viac ako 14 týchto motorov naraz. Zapálenie všetkých motorov je podmienka na získanie súhlasu na orbitálny testovací let od Federálneho úradu pre letectvo.

Projekt Starship vyvíja SpaceX od roku 2016. Ide o superťažkú dvojstupňovú raketu, ktorá má slúžiť na prepravku posádky a nákladu nielen na obežnú dráhu Zeme, ale aj na Mesiac, Mars, prípadne dokonca do vzdialenejších končín Slnečnej sústavy.

Pred týmito misiami však SpaceX plánuje použiť Starship na prvý civilný let k Mesiacu. Ten by sa mal udiať už v najbližších rokoch. Všetky miesta vykúpil japonský miliardár Yusaku Maezawa a ako spolucestujúcich si vybral ôsmich umelcov, ktorých má táto cesta inšpirovať k novým dielam. Je medzi nimi aj český tanečník s nigérijskými koreňmi Yemi A. D.

Zdroj: Twitter.com

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.