SpaceX testovanie motorov natočila z nezvyklého uhla

Štart rakety je vždy len krátkym vyvrcholením dlhého procesu testovania jej jednotlivých komponentov. Medzi najdôležitejšie súčasti rakety a vesmírnej lode patria motory, ktoré je pred letom do vesmíru potrebné otestovať v sérii pozemných statických zážehov.

Konkrétne to znamená, že testovaný vesmírny prostriedok konštruktéri musia pevne ukotviť k zemi a potom na niekoľko sekúnd zapáliť jeden či viac motorov.

Takto testuje svoje motory aj spoločnosť SpaceX. Aktuálne bola testom podrobená pohonná jednotka určená pre vesmírnu loď novej generácie Starship s nosnou raketou Super Heavy. Tá by sa mala svojho prvého orbitálneho letu dočkať v horizonte nasledujúcich mesiacov.

Test ukázala SpaceX na Twitteri v krátkom videu. To, čo ho robí zaujímavým, je snímanie diania kamerou priamo nad raketou, keď inžinieri zhruba na šesť sekúnd aktivovali jeden z motorov.

Scéna bola zrejme zachytená dronom, ale spoločnosť to v príspevku nekonkretizuje. Na porovnanie, toto je ten istý zážeh nasnímaný kamerou zo zeme.

Keď Super Heavy v najbližších mesiacoch odštartuje na svoj prvý skúšobný let, pôjde o najvýkonnejšiu raketu, aká kedy letela do vesmíru. Jej výkon je takmer dvojnásobný v porovnaní s novou raketou agentúry NASA Space Launch System (SLS), ktorá v novembri uskutočnila svoj prvý let v rámci lunárnej misie Artemis I.

Raketu Super Heavy a vesmírnu loď Starship bude SpaceX poskytovať aj pre NASA na dopravu astronautov a zásob na Mesiac, kde má vzniknúť trvalá základňa. Mohla by byť dokonca nasadená na prvú misiu s posádkou na Mars, plánovanú niekedy okolo roku 2030.

Pred týmito misiami však SpaceX plánuje použiť Starship na prvý civilný let k Mesiacu. Ten by sa mal udiať už v najbližších rokoch. Všetky miesta vykúpil japonský miliardár Yusaku Maezawa a ako spolucestujúcich si vybral ôsmich umelcov, ktorých má táto cesta inšpirovať k novým dielam. Je medzi nimi aj český tanečník s nigérijskými koreňmi Yemi A. D.

Zdroj: Twitter.com

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.