Okrem pekného vzhľadu zaujme aj svojou výbavou.

Do redakcie sa nám dostal ďalší z mikrofónov, ktorý si svoje uplatnenie nájde nielen pri práci, ale aj zábave. Hneď po vybalení ma zaujal dizajn, ktorý je veľmi jednoduchý, avšak biela farba mu dodáva na atraktivite. Všetky ovládacie tlačidlá sú účelne umiestnené na tele mikrofónu, čiže používateľ ich má v prípade potreby okamžite poruke.

Mikrofón je vyrobený prevažne z kovu, vďaka čomu je jeho konštrukcia pevná a odolná. Veľmi sa mi páči aj nastaviteľný kovový stojan. Vďaka jeho možnostiam je možné mikrofón otáčať vertikálne aj horizontálne, čiže zvuk je možné snímať doslova z každého smeru. Okrem toho, za najväčšiu výhodu považujem možnosť výberu zo štyroch smerových charakteristík.

SPC Gear AXIS OnyxZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
SPC Gear AXIS Onyx

Keďže k mikrofónu nie je dodávaný žiadny sprievodný softvér, všetky potrebné parametre je možné nastaviť priamo na jeho tele. Na zadnej stane sa nachádza “hlavný ovládací prvok”, ktorým sa pri jeho stlačení mení smerová charakteristika. Tá je buď kardioidná, stereo, obojsmerná alebo všesmerová. O každej jednej z predvolieb je používateľ informovaný LED diódami, ktoré sa nachádzajú v hornej časti mikrofónu. Vďaka tomu je mikrofón vhodný na mnohé aplikácie – od streamovania až po hranie hier, alebo dokonca na nahrávanie podcastov s viacerými ľuďmi.

Rovnakým ovládacím prvkom, avšak už pri jeho otáčaní, sa nastavuje citlivosť mikrofónu, čiže Gain. Citlivosť je síce skvelá, ale pri jej nastavovaní je potrebné sa pohrať s jej intenzitou, aby sa do nahrávky neprenášal vyšší šum. Pokiaľ ste fanúšikom napríklad ASMR, tak za veľmi priaznivú cenu si viete zaobstarať mikrofón, ktorý zaznamená aj ten najtichší šepot. Na druhej strane aj veľmi hlasné zvuky sú čisté, zrozumiteľné a bez skreslenia. K priamemu monitorovaniu zvuku sa v zadnej časti mikrofónu nachádza aj 3,5 mm výstup na slúchadlá, pod ktorým je umiestnený regulátor hlasitosti. 

SPC Gear AXIS OnyxZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
SPC Gear AXIS Onyx

Medzi štyrmi diódami sa nachádza ďalší užitočný ovládací prvok, ktorý slúži na okamžité stlmenie hlasitosti. Pri vypnutom mikrofóne mriežka svieti na červeno, pri aktívnom mikrofóne na farbu, akú si zvolil používateľ.

Okrem dizajnu sa mi páči aj nastaviteľné RGB podsvietenie. To je možné prepínať tlačidlom v spodnej časti mikrofónu, ale je ho možné aj celkom vypnúť. Na výber je buď režim náhodnej zmeny farieb, alebo režim jednej farby. Na výber je celkovo 6 predvolených farieb + jeden pestrofarebný režim.

SPC Gear AXIS OnyxZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
SPC Gear AXIS Onyx

Už vyššie som spomenul smerové možnosti nahrávania mikrofónu AXIS. Tie umožňujú jednoducho meniť smer nahrávania zvuku podľa potrieb používateľa a situácie, v ktorej sa bude záznam alebo stream zaznamenávať. Kardioidný režim dokáže automaticky izolovať hlas a tlmiť hluk v pozadí. Stereo režim umožňuje vytvárať nahrávky zvukov gitary a vokálov, pričom zachováva ich prirodzené hĺbku a priestorovosť.

Obojsmerné nahrávanie (spredu a zozadu) zaznamenáva rozhovor medzi dvomi osobami sediacimi oproti sebe. K dispozícii je aj všesmerový režim, ktorý umožňuje nahrávať všetky okolité zvuky.

SPC Gear AXIS OnyxZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
SPC Gear AXIS Onyx

Všetko, čo potrebujete, iba nenápadne

Mikrofón AXIS je vybavený integrovaným antivibračným držiakom, ktorý efektívne znižuje neželané vibrácie. Mimoriadne sa mi však páči zabudovaný pop filter, ktorý má za úlohu eliminovať rýchlo sa pohybujúci vzduch, dýchanie alebo tzv. výbušné spoluhlásky. Filter pritom funguje presne podľa očakávania. Aj vďaka tomuto nenápadnému riešeniu dizajn mikrofónu AXIS zostáva nezmenený. Zachováva si svoj zaujímavý vzhľad, keďže by bola veľká škoda ho skrývať za klasický externý pop filter.

Mikrofón AXIS je Plug & Play, čo znamená, že jeho inštalácia je veľmi jednoduchá. Stačí ho pripojiť k počítaču pomocou priloženého dostatočne dlhého USB kábla. Všetko je tak po rozbalení okamžite pripravené na používanie. Mikrofón je kompatibilný s OS Windows, Linux a MacOS a nevyžaduje žiadny ďalší softvér. Mikrofón je možné nainštalovať aj na klasický mikrofónový stojan (prípadne iný kompatibilný) aj vďaka 1/4″-20 UNC redukcii.

SPC Gear AXIS OnyxZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
SPC Gear AXIS Onyx

Technické parametre

  • Farba: biela (dostupná aj čierna verzia)
  • Smerovosť: 4 režimy (kardioidná, stereo, obojsmerná, všesmerová)
  • Typ pripojenia: USB-C
  • Dĺžka kábla: 2,5 m
  • Citlivosť: 120 dB
  • Frekvenčný rozsah: 30-18 000 Hz
  • Rozmery: 127×227 mm
  • Pop filter: zabudovaný 
  • Typ upevnenia: kovová základňa
  • Nárazový držiak: áno
  • Tlačidlo stlmenia (dotykové): áno
  • 3,5 mm jack: áno
  • Redukcia 1/4″-20 UNC na uchytenie na klasický stojan
  • Softvér: nie 
  • Cena: 499 PLN (prepočet 104,40 eur)

Článok vznikol v spolupráci so spoločnosťou Cooling PL.

Prečítajte si aj:

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.