Študenti troch slovenských univerzít si môžu vyskúšať, ako fungujú najmodernejšie softvérové nástroje pre firmy, športovcov aj bežných ľudí. FIIT STU v Bratislave, Žilinskej univerzite a Univerzite Mateja Bela v Banskej Bystrici totiž od stredy do piatka navštevuje unikátny kamión. Ten predstavuje počas svojej SAP Run Simple Tour 2015 vo viac ako 20 krajinách Európy IT riešenia a technológie, ktoré menia tvár fungovania firiem, športových klubov, medicínskeho výskumu alebo dopravy.

Výkony na ihrisku rozmenené na drobné

Ako dokáže „aplikácia ovplyvniť“ výsledok futbalového zápasu, ukázali už vlani reprezentanti Nemecka. Tí získali titul svetového šampióna aj pomocou analytického softvéru SAP Match Insights. Vďaka kamerám, rozmiestneným okolo ihriska, získava detailné údaje o pohybe hráčov a lopty v každej sekunde stretnutia. Tieto milióny dátových bodov dokáže okamžite spracovať, porovnať, dať do súvislosti s informáciami z minulosti a vytvoriť tak podrobnú mapu výkonnosti jednotlivcov aj celých tímov na základe definovaných požiadaviek zo strany trénera či hráča.

SAPFutbal2Vďaka tomu môže Joachim Löw (ale napríklad aj tréner Bayernu Mníchov Pep Guardiola) sledovať a následne jednoduchšie vyhodnocovať množstvo užitočných štatistík. A to pohodlne na dotykovej obrazovke, ktorú môžu mať umiestnenú v šatni, ale napríklad aj na tablete. V prípade jednotlivých hráčov je to počet striel, prihrávok celkovo aj koľko z nich bolo úspešných, nabehaná vzdialenosť, najrýchlejšie šprinty a naopak najvýraznejšie spomalenia, počty vyhratých lôpt aj držanie lopty pri konkrétnom hráčovi či jeho najrýchlejšia strela. Tímové štatistiky sú podobné, zahŕňajú však aj dodržiavanie formácií a pozícií na ihrisku, alebo tienenie súperových futbalistov a vykrývanie priestoru.

Dáta sa však dajú zbierať nielen pomocou kamier. Senzory na ich zber môžu byť umiestnené prakticky kdekoľvek. Bundesligový klub TSG Hoffenheim získava počas tréningov informácie aj zo senzorov v lopte, v oblečení či v pomôckach.

SAPFutbal„Toto je len malá ukážka potenciálu, ktorý dnes majú vyspelé IT,“ hovorí Richard Guga, generálny riaditeľ SAP Slovensko. „Jeho možnosti sú však prakticky neobmedzené. Rozhodli sme sa preto priblížiť naše technológie mladým ľuďom a motivovať ich, aby sa stali nielen užívateľmi, ale aj potenciálnymi tvorcami softvérov, ktoré menia svet. A pomáhajú nielen futbalistom, ale aj lekárom, vedcom, a samozrejme firmám pracovať lepšie a dosahovať úspechy.“

Farmári aj dopravcovia s detailnými informáciami

Jednou z oblastí, ktoré SAP tento rok zaradil medzi viac ako 60 demoukážok rôznych riešení, je aj poľnohospodárstvo. Softvér SAP Digital Farming využíva senzory, prediktívnu analytiku a in-memory platformu SAP HANA. Farmári majú vďaka geolokácii prehľad o všetkých svojich poliach a aktivitách, ktoré na nich prebiehajú. Na základe dát, zozbieraných zo senzorov, vidia, ktoré parcely si vyžadujú okamžitú pozornosť a pri ktorých majú naplánované aktivity ešte čas. Program im na základe minulých skúseností ponúka odporúčania, pričom berie do úvahy napríklad aj očakávaný vývoj počasia.

SAP_skoly1_nowatPrediktívna analytika, využívanie cloudu a mobility, či práca s obrovskými množstvami dát je doménou väčšiny riešení SAP, ktoré priviezol na Slovensko v rámci svojej Run Simple Tour. Medzi najzaujímavejšie určite patrí Smart Vending Machine, predajný automat, ktorý dokáže „predvídať“ želania zákazníka. SAP Host Pro slúži na manažment veľkých športových štadiónov, kde sa stará o interaktívny kontakt s divákmi. Alebo SAP Automotive Control Center, ktoré vodičom nielen uľahčuje orientáciu, ale sleduje aj technický stav ich vozidla, či dokáže predpovedať vývoj dopravnej situácie na základe dát, ktoré sú zozbierané samotnými autami.

Ako zarobiť prvý milión?

Okrem ukážok jednotlivých riešení pripravil SAP v spolupráci s The Spot pre študentov aj prednášky o startupoch, ich podpore, chybách, ktorých sa treba vyvarovať i možnostiach, ktoré začínajúci šikovní podnikatelia majú k dispozícii. Stručný a vtipný návod obsahuje nápad, vytrvalosť a veľmi veľa práce, nádejným startupistom však ukázal cestu, ktorú treba prejsť od idey k úspechu. V Bratislave, Žiline i Banskej Bystrici sa o svoje skúsenosti podelili lokálne startupy, ktoré už detské roky majú za sebou.

SAP_skoly3_nowatŠtudentov najviac zaujímalo, ako pri rozbiehaní takéhoto biznisu postupovať. Informovali sa i formách podpory, keďže účasť v špeciálnych programoch je pre startupy najistejšou cestou – okrem prístupu k investorom a zákazníkom získavajú odborný mentoring i sieť užitočných kontaktov. Na začiatku naozaj stačí len nápad.

SAP má pritom bohatú ponuku takejto podpory. Okrem najvýznamnejšieho programu SAP Startup Focus, ktorý umožňuje získať nielen bezplatný prístup k vývojovým licenciám SAP HANA, ale aj technickú, materiálnu či marketingovú podporu, SAP aktuálne spustil aj súťaž SAP Startup Challenge. Je určená pre technologické startupy v strednej a východnej Európe, ktoré sa zaoberajú spracovaním Big Data, prediktívnou analytikou, či analýzou v reálnom čase. Zapojiť sa môžu aj záujemcovia zo Slovenska.

Vyvrcholením slovenskej časti SAP Run Simple Tour 2015 bude účasť na konferencii Udržateľný rozvoj IT sektora v košickom regióne. Zástupcovia významných spoločností v pondelok 26.októbra v košickom Kulturparku predstavia najnovšie trendy v oblasti informačných technológií a očakávaný vývoj a podmienky ďalšieho rastu pracovného trhu v IT sektore v košickom regióne.

 

Značky: