Keď sa v aktuálnej situácii fyzicky zíde na mítingu 6 ľudí, nie je čas na to, aby zdĺhavo riešili to, ako budú navzájom prezentovať svoje myšlienky.

Potrebujú okamžité pripojenie napr. na displej – napr. projektor alebo televízor zo svojich zariadení a to bez toho, aby hľadali nejaké prepojovacie káble a porty na svojom zariadení . A tiež je často treba pripojiť niekoho na diaľku. Toto je úloha systému PressIT, ktorý nám na vyskúšanie poskytol Panasonic.

Prijímač zo systému PressIT funguje ako setop box

Prijímač zo systému PressIT funguje ako setop box. Pripája sa cez HDMI port a potrebuje externé napájanie

Systém Panasonic PressIT je vhodným riešením na spoluprácu a obchodné stretnutia, pri ktorých chcete byť maximálne efektívni. Je to elegantné bezdrôtové riešenie, ktoré sa vám zmestí do škatuľky veľkosti knihy. V jej vnútri nájdete dve pripojovacie zariadenia s USB-A portom a jednu centrálnu jednotku, teda prijímač. Ďalšie pripojovacie zariadenia sa dajú dokúpiť a tiež sa takto môžete napojiť aj bezdrôtovo.

Dva vysielače PressIT s USB adaptérom sú priamo v dodávke

Dva vysielače PressIT s USB adaptérom sú priamo v dodávke

Ako sme si vyskúšali, PressIT, pracuje s akýmkoľvek PC, tabletom alebo smartfónom s operačným systémom Android, Windows alebo iOS. Pre Android a iOS sa dá použiť mobilná aplikácia PressIT. Navyše, pripravuje sa vyhotovenie vysielača priamo s USB-C portom, ktorý sa bude dať pripojiť na smartfón (pre iPhone s adaptérom).

Prijímač sa dá pripojiť k akémukoľvek displeju s HDMI portom. Navyše, v prípade 4K UHD LCD obrazoviek Panasonic SQ1/SQE1 môžete využiť pripojenie cez Intel Smart Display Module. Tento prijímač sa potom pripája do slotu SDM na zadnej strane obrazovky.

Na vytvorenie prezentácie nie je potrebné inštalovať žiadny doplňujúci softvér.

Puzdro PressIT, do ktorého sa zmestia dva vysielače a prijímač

Puzdro PressIT, do ktorého sa zmestia dva vysielače a prijímač

PressIT funguje naozaj na prvé zapojenie. Asi najčastejšie sa Slovensku používa stretnutie, pri ktorom chcú účastníci prezentovať svoje myšlienky z notebooku. V tomto prípade stačí pripojiť zariadenie pomocou USB-A a HDMI portu a do 5 sekúnd sa nadviaže spojenie s prijímačom. Ten bude najčastejšie pripojený k televízoru s HDMI portom. Na displeji sa vždy zobrazuje počet pripojených zariadení.

Schéma pripojenia systému PressIT

Ak chcete potom zobraziť svoj obsah, stačí len stlačiť veľké centrálne tlačidlo na vysielacom adaptéri, ktorá začne svietiť na zeleno. Obrazovka zariadenia sa pritom začne zrkadliť na displeji pripojeného televízora či projektora. Ak ďalší účastník stlačí centrálne tlačidlo na svojim vysielači, obrazovka sa rozdelí na dve polovice a účastníci stretnutia vidia obsah z oboch notebookov. Takto sa obrazovka dá rozdeliť až na 4 časti a tieto súčasne sledovať. To aj asi maximum, čo človek dokáže naraz vnímať.

Prijímač PressIT umiestnený na projektore Panasonic

Prijímač PressIT umiestnený na projektore Panasonic

Pri našom teste sme bezdrôtovo prenášali video v rozlíšené 1920 × 1080 bodov, 60 fps. Pritom nebolo možné okom vidieť oneskorenie medzi obrazom na displeji notebooku a na prezentačnom displeji. Ak chcete na schôdzke prezentovať svoj obsah, stačí len jednoduché stlačenie tlačidla na prepojovacom zariadení alebo virtuálne napr. v mobile. Do projektoru alebo televízora sa takto prenáša obraz aj zvuk a navyše, účastníci stretnutia sa môžu pripojiť aj zo svojich domovov.

Pripojenie dvoch zariadení PressIT súčasne

Pripojenie dvoch zariadení PressIT súčasne

Prijímač PressIT sa dá veľmi jednoducho uchytiť o projektor alebo displej, Panasonic priamo upravil svoje zariadenia na tento typ prijímača a vyriešil aj jeho napájanie. Ak použijete Panasonic zariadenie s SDM slotom, inštalácia v tomto prípade predstavuje len vloženie tohto modulu zo prezentačného zariadenia.

Prijímač PressIT na projektore

Prijímač PressIT na projektore

Ako sme spomínali, PressIT dokáže zobraziť obsah až zo štyroch zariadení súčasne na jednej obrazovke. Ďalšie zariadenia môžu byť pripojené a budú zobrazovať svoj obsah v inom čase. Takto je možné naraz pripojiť až 32 vysielačov. Dlhé stlačenie centrálneho tlačidla na vysielači fixuje aktuálnu vysielanú scénu z vysielača a bude ju udržiavať na rovnakom mieste (funkcia Lock). LED na vysielači pritom svieti na modro.

Prijímač PressIT podporuje HDMI-CEC, a teda po začiatku vysielania je tak možné automaticky zapnúť napr. kompatibilný projektor umiestnený na strope. Vysielače sú vyhotovené s antibakteriálnou ochranou na bezpečné používanie v dobe koronakrízy. Dajú sa tiež magneticky uchytiť napr. na kovovú stenu.

Na pripojenom displeji je vidieť počet vzájomne pripojených zariadení

Na pripojenom displeji je vidieť počet vzájomne pripojených zariadení

Jednoducho, PressIT je zariadenie, ktoré si v spoločnej krabičke s hmotnosťou 600 gramov môžete ľahko preniesť na miesto stretnutia a tam urobiť modernú formu prezentácie.

Na takéto konferenčné miestnosti už môžete zabudnúť

Na takéto konferenčné miestnosti už môžete zabudnúť

Viac o displejoch určených špeciálne na prezentáciu

Panasonic predstavuje dve nové rady prémiových 4K displejov so širokými možnosťami využitia

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.