Pokutu vo výške 405 miliónov eur uložila írska Komisia pre ochranu údajov spoločnosti Meta, ktorá je materskou firmou Facebooku aj Instagramu.

Dôvodom má byť nesprávne zaobchádzanie s osobnými údajmi detí na Instagrame. Informoval o tom portál Engadget.com.

Komisia tvrdí, že sociálna sieť nemala dobre nastavenú ochranu osobných údajov v aplikácii pri zdieľaní fotografií v účtoch, ktoré spravujú deti. Zároveň údajne umožňovala vytvárať biznis účty používateľom mladším ako 13 rokov. To mohlo viesť k potenciálnemu odhaleniu ich telefónnych čísiel a e-mailových adries verejnosti, čo je porušením smerníc GDPR.

Hovorca spoločnosti Meta reagoval, že nastavenia, za ktoré dostali pokutu, boli zmenené pred viac ako rokom. Zároveň zdôraznil, že medzitým celkovo zapracovali na zvýšení bezpečnosti osobných údajov maloletých a mladistvých používateľov. Dodal, že rozhodnutie o pokute skúmajú a plánujú sa voči nemu odvolať.

Ide o doteraz najväčšiu pokutu, akú kedy Meta dostala a zároveň druhú najvyššiu pokutu, aká bola udelená v rámci Európskej únie za porušenie nariadení GDPR. Podľa Engadget.com navyše prišla v čase, keď je Instagram intenzívne kontrolovaný v súvislosti s bezpečnosťou detí a riešením prípadných problémov na tejto sociálnej sieti. Vlani materská spoločnosť Meta navyše zastavila vývoj aplikácie Instagram Kids po tvrdeniach, že môže mať negatívny vplyv na duševné zdravie niektorých detí.

Zdroj: Engadget.com, ilustračné foto

Prečítajte si aj:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.