Spotify už ďalej nechce platiť Applu a deliť sa o príjmy z členstva Premium.

Od mája neumožňuje novým členom platenej verzie platiť za nákupy prostredníctvom obchodu Apple App Store. Firma tento krok obhajuje ako boj proti dani technologického giganta. Aplikačné obchody žijú z toho, že príjmy z aplikácií cez ich obchod sa delia medzi vývojára a vlastníka obchodu.

Je to obojstranne prospešné, pretože používatelia dostanú jednoduchý spôsob, ako si aplikáciu alebo hru kúpiť. Niektorí ale argumentujú, že ide o vysoký podiel, ktoré je treba z každého eura odviesť. Web Variety prináša ďalšie podrobnosti.

Ohliadnime sa do histórie a zistíme, že bolo len približne dvojročné obdobie, kedy sa Spotify Premium dalo kúpiť cez applovský obchod. Išlo o rozmedzie medzi júnom 2014 a májom 2016. Spotify túto možnosť zastavilo a súčasným členom, ktorí majú predplatné kúpené týmto spôsobom, rozposiela informačné emaily. V nich hovorí, že tento spôsob fakturácie už neakceptujú ako formu platby.

Zároveň dodáva, že používateľom sa prepne ich prémiové členstvo na verziu zadarmo s reklamami. Kto bude chcieť pokračovať v pôvodnom predplatnom, má možnosť si ho kúpiť cez niektorý z podporovaných kanálov. To znamená, objednať si ho cez služby kreditných kariet alebo PayPal.

Vo vyhlásení služby zástupca firmy uviedol, že sa ruší staršia platobná metóda, ku ktorej je pripojený ich účet Premium. Na stránke hudobnej služby si môžu následne obnoviť svoj premenený účet Free na Premium. Firma ďalej dodáva: „Tieto opatrenia pomôžu zabezpečiť, aby sme mohli všetkým zákazníkom poskytovať konzistentný a zážitok z predplatného.

Nejde o nový spor, ktorý streamovacia s jabĺčkovou firmou má. Už v roku 2019 podala formálnu sťažnosť Európskej komisii, v ktorej obvinila Apple z nespravodlivej hospodárskej súťaže. Sťažnosť neobišla ani Google, ale minulý rok Spotify a Google uzavreli viacročnú dohodu. Podľa nej je dohodnuté, že používatelia si vyberú, akým spôsobom chcú za streaming hudby platiť. Google je v tomto smere benevolentnejší. Z minulosti je známe, že Apple nič takéto povoliť nechcel a kauza s hrou Fornite vs. Apple a platobné praktiky, otriasala internetom.

Premenené na peniaze, nová situácia nebude mať vplyv na veľký počet zákazníkov. Firma Apple uviedla, že vyberá 15 % poplatok z platieb za 680 000 z viac ako 100 miliónov zákazníkov služby Premium.

Zdroj: Variety

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.