Umelá inteligencia spôsobuje problémy aj v streamovacom biznise.

Spoločnosť Spotify údajne stiahla z svojich streamovacích serverov desiatky tisíc skladieb od spoločnosti Boomy, ktorá sa zaoberá generatívnou umelou inteligenciou. Údajne odstránila dovedna sedem percent skladieb vytvorených systémami tohto startupu. Informoval o tom portál Businessinsider.com.

Stalo sa tak po upozornení spoločnosťou Universal Music, ktorá varovala viaceré streamovacie platformy, vrátane Spotify, že počet prehraní týchto skladieb bol umelo zvyšovaný internetovými botmi.

Spotify vypláca umelcom a držiteľom práv autorské poplatky na základe počtu vypočutí ich skladieb a práve táto zárobková možnosť vraj bola príčinou celého problému. Vzniklo totiž podozrenie, že boti sa v tomto prípade používajú na klamlivé zvýšenie počtu poslucháčov, ktorí v skutočnosti neexistujú, a z toho sú následne generované neoprávnené príjmy.

Boomy ako taká pritom hudobný obsah netvorí. Je totiž spoločnosťou využívajúcou umelú inteligenciu, ktorá umožňuje samotným používateľom vytvárať hudbu rôznych žánrov, následne ju zverejniť na streamovacích platformách a dostávať platby za jej prehratia.

Hoci Boomy pre širokú verejnosť plne sprístupnila svoje nástroje na tvorbu hudby až v roku 2021, podľa vlastných údajov vyprodukovala až 14,5 milióna skladieb, čo údajne predstavuje zhruba 14 percent celosvetovo vytvorených hudobných nahrávok.

Minulý mesiac generálny riaditeľ spoločnosti Spotify Daniel Ek uviedol, že hudobný priemysel má oprávnené obavy z piesní generovaných umelou inteligenciou. Tá sa totiž dokáže učiť na nahrávkach reálnych umelcov a vytvárať diela v ich štýle a duchu, či dokonca v krajných prípadoch vygenerovať aj piesne s dokonalými napodobeninami ich hlasov. Ide o problém, ktorý bude treba v blízkej budúcnosti riešiť a stanoviť jasné pravidlá.

Zdroj: Businessinsider.com

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.