Firma chce zmeniť svoju politiku, ako bude odmeňovať tvorcov hudby.

V súčasnosti sa streamovací gigant na poli hudobnej scény stretáva s dvomi hlavnými problémami. Prvým je potreba vyplatiť honoráre umelcom, ktorí majú nízke prehratie skladieb a druhým je takzvaný biely šum. Spotify na svojom blogu informovalo o tom, ako chce riešiť tieto dve situácie.

Honoráre

Základným problémom pri vyplácaní honorárov umelcom je to, že niektorí nedosahujú dostatočný počet prehratí skladieb. Tu hovoríme o tom, že je potrebné splniť minimálnu hranicu 1000 prehratí za rok. Platí to pre každú skladbu samostatne. To vo výsledku znamená, že umelci dostanú mesačne zhruba 3 centy. Streamovací gigant hovorí o tom, že chce zrovnoprávniť a motivovať umelcov a hlavne ich chce odmeniť.

Dôvodom, prečo niektorí nedostávajú odmeny, aj keď sú ich skladby prehrávané, je politika bánk a vydavateľských spoločností. Niektoré spoločnosti vyplácajú sumy až po dosiahnutí 2 až 50 dolárov, no treba pripočítať aj bankové poplatky. Ak si zoberiete, že bankové poplatky sú medzi 1 až 20 dolármi za výber, mnohí umelci sa reálne k svojim peniazom ani nedostanú.

Hovorí sa o tom, že na streamovacej platforme zarábajú len tie najväčšie hviezdy a ostatní berú prítomnosť na tejto platforme ako nutnosť doby. Nehovoriac o tom, že o umiestnení na takúto platformu rozhoduje nahrávacia spoločnosť. Umelci sú v mnohých prípadoch stále odkázaní na dobrovoľné príspevky, ktoré sa na Spotify dajú realizovať, alebo je hlavným zdrojom príjmov klasické koncertovanie.

Od budúceho roka Spotify zmení podmienky vyplácania a bude počítať minimálne s 1000 prehratiami skladby za posledných 12 mesiacov. Firma hovorí o potrebe prerozdeľovania týchto odmien, ktoré sú takpovediac stratené, pretože nie sú započítané do odmien. Autori skladieb na ne majú nárok, no reálne nie sú vyplácané pre vyššie uvedené dôvody.

Falošné zvuky

Ďalším závažným dôvodom, ktorý súvisí aj s problémom vyplácania honorárov, je takzvaný biely šum. Tejto téme sa Spotify venoval už v minulosti a zakazoval účty, ktoré mali vygenerovaný určitý typ zvukov. Ide najmä o rôzne relaxačné zvuky, ako sú zvuky kaviarne, prípadne dažďa, alebo praskanie ohňa.

Používatelia majú radi tento typ zvukov, no Spotify chce, aby boli takéto zvuky oddelené od klasickej hudby, a to aj s finančným ohodnotením. Za takéto skladby by mal byť výrazne nižší poplatok. Potiaľto by to bolo ešte v poriadku a je to niečo, čo používatelia chcú a patrí to do segmentu prehrávania hudby či zvukov.

S rozmachom umelej inteligencie, ktorá je schopná generovať rôzne zvuky, sa objavujú aj umelo vytvorené skladby. Tie sa distribuujú v obrovských množstvách a zapĺňajú priestor na Spotify. Títo tvorcovia majú možnosť umelo generovať hudbu a vytvárať umelo streamované počúvanie.

Aj za to sa im generujú peniaze, pretože je to streamovanie zvukovej stopy. Tomuto chce Spotify zabrániť a namiesto toho, aby sa finančné prostriedky prerozdeľovali tejto forme prehrávania, ktorá sa dá nazvať podvodom, chce uprednostniť skutočných umelcov.

Zdroj: Spotify

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.