Spotify pravidelne prináša novinky pre ľudí, ktorí využívajú jeho platformu a počúvajú cez ňu hudbu. Teraz prišla novinka aj pre umelcov, ktorá im výrazne spohodlní prácu a dá im cenné dáta o svojich poslucháčov.

Umelci chcú vedieť, čo najviac dát o svojich fanúšikoch, ktorí ich počúvajú. Nová aplikácia Spotify for Artist to umožní a dokonca zobrazí dáta aj v reálnom čase. Aplikácia je tak v podstate mobilnou verziou webovej nástenky, ktorú Spotify pre umelcov spustil ešte začiatkom tohto roka. Webová nástenka však nevyhovovala väčšine umelcov, ktorí chcú mať dáta v mobile a nie na počítači v kancelárií, ktorú množstvo z nich ani nemá.

Aplikácia, okrem prístupu k dátam v reálnom čase, dovoľuje umelcovi aktualizovať o sebe všetky dáta, vrátane bio, zoznamov skladieb a pod. Nahrávanie fotiek by malo prísť až v najbližšej verzii aplikácie. V aplikácii umelci rovnako, ako vo webovej nástenke, nájdu aj množstvo demografických údajov o svojich poslucháčoch, vrátene veku, pohlavia, oblasti, kde žijú a čo počúvajú, prípadne čo sa im páči.

Demografické údaje sú pre umelcov zaujímavou pomôckou. Vedia tak, či sa im mení u jednotlivých albumov alebo skladieb skupina poslucháčov, prípadne môžu na základe týchto dát cieliť reklamu napríklad na Facebooku.

Skvelou funkciou je aj služba Fan First, ktorá umožňuje umelcovi osloviť cez e-mail svojich fanúšikov a ponúknuť im napríklad špeciálny lístok na ich koncert. Spotify for Artist doteraz testovalo viac ako 100 beta testerov. Aplikácia je v súčasnosti dostupná výhradne pre operačný systém iOS. Pre Android by mala prísť v najbližších týždňoch.

Google Play

Zdroj: TechCrunch

Prečítajte si aj:

Vráťte sa so Spotify do tínedžerských rokov, vďaka novému zoznamu skladieb

Značky: