Hudobná streamovacia služba upozorňuje na podmienky jej používania.

Je to aj v súvislosti s nariadením California Consumer Privacy Act (CCPA), ktoré vstúpilo do platnosti a je to obdoba európskeho GDPR. Platné však iba pre štát Kalifornia. Pravdepodobne to však firmy nebudú aplikovať len na registrovaných používateľov tohto štátu.

Už minulý rok sa vzniesla vlna kritiky na Spotify, ktoré oznámilo, že bude overovať rodinné účty podľa polohy používateľov. Kritici namietali, že ich rodinní príslušníci môžu počúvať Spotify v aute a doma nie, fakticky sa tak ich aplikácie resp. použitie „nestretne“ doma na jednej adrese. Takisto študenti, ktorí sa domov vracajú raz za niekoľko mesiacov, no stále tvoria rodinu s používateľom, ktorý službu platí.

Pod dohľadom nemajú byť len tzv. Premium Family Plan účtu ale aj Premium Duo Plan. Okrem toho firma posielala upozornenie, ktoré hovorilo o zbere vašich dát. Aké máte internetové pripojenie, čo radi počúvate a vyhľadávate.

To je prirodzené a firme to pomáha vytvárať lepšie návrhy pre každého z nás. Toto nebude tŕňom v oku pre verných fanúšikov Spotify. Otázkou bude, ako chce kontrolovať polohu a najmä overovať dodržiavanie legálnych zásad. Sama priznala, že na to bude využívať aplikácie tretích strán, napríklad Google Maps.

Sami sme sa stali účastníkmi tejto kontroly. Stačilo, aby sme niekoľkokrát použili VPN pripojenie a po niekoľkých týždňoch nám prišla požiadavka o zapísanie poštovej adresy, na ktorú je rodinný účet prihlásený.

Firma totiž videla jedno pripojenie zo Slovenska, to isté pripojenie o niekoľko dní zo Švajčiarska a iných krajín. Spôsobené práve použitím počas pripojenia k VPN službe a serveru v inom štáte.

Zdroj: Spotify, vlastné

Prečítajte si aj:

Spotify najnovšie pripraví playlist aj pre vaše domáce zvieratko

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.