Chce tým vyhovieť hudobným spoločnostiam a motivovať ľudí k predplatnému.

Spotify je najväčšia hudobná streamovacia služba na svete. Podľa posledných informácií má 50 miliónov platiacich používateľov a ďalších 50 milión ľudí používa túto službu v bezplatnej forme. Pre porovnanie, Apple Music má 20 miliónov používateľov a Tidal iba 3 milióny.

Z dlhodobého hľadiska sa však objavujú pripomienky hudobných štúdií, ktorým sa nepáči, že Spotify ponúka všetku hudbu každému používateľovi. Bez ohľadu na to, či platí alebo nie. V minulosti sa preto objavili správy o tom, že Spotify by mal výraznejšie obmedziť používateľov, ktorí používajú službu zadarmo.

Spotify tento problém zatiaľ nevyriešil, avšak podľa najnovších informácií denníka Financial Times by mal v blízkej budúcnosti zmeniť politiku sprístupňovania očakávaných noviniek. Inak povedané, nové albumy od top umelcov, ako je Kanye West, Taylor Swift alebo Beyoncé, si budú môcť vypočuť iba platiaci používatelia služby. Minimálne počas určitej doby.

Tento krok by mal uspokojiť hudobné spoločnosti ako aj motivovať používateľov k tomu, aby si zaplatili prémiové predplatné. Pripomeňme, že Taylor Swift v minulosti stiahla celú svoju hudobnú kolekciu zo Spotify práve kvôli tomu, že ju mohli počúvať aj používatelia, ktorí za službu neplatia. Argumentovala tým, že „hudba je umenie a umenie je dôležité a vzácne. A vzácne veci by nemali byť zadarmo„. V praxi však išlo aj o to, že umelec zarobí menej peňazí, keď si cez Spotify jeho pesničku vypočuje používateľ, ktorý za službu neplatí, ako keby ju počúval prémiový používateľ.

Uvidíme, či Spotify naozaj obmedzí vybrané albumy iba pre platiacich používateľov a či, ak sa tak stane, sa do služby vráti aj Taylor Swift. Ak službu používate zadarmo, pretože mesačné predplatné vo výške 6 eur sa vám zdá veľa, vedzte, že Spotify ponúka aj skupinové (rodinné) predplatné pre až 6 používateľov za mesačný poplatok 9 eur. Ak dokážete vytvoriť skupinu 6 ľudí, každý z nich zaplatí za svoj vlastný prémiový Spotify účet iba 1,50 eur mesačne. A to sa oplatí. Jedinou podmienkou je potreba zadať jednu a tú istú fakturačnú adresu pri prihlasovaní sa do skupiny.

Zdroj: The Guardian

Prečítajte si aj:

Spotify má viac ako 100 miliónov používateľov

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit