Robot Cassie, ktorého vyvinula katedra inžinierstva na Oregonskej štátnej univerzite, vytvoril nový rekord v behu na sto metrov.

Jedným dychom treba dodať, že ide o rekord v kategórii dvojnohých robotov. Hoci Cassie zvládla stovku za 24,73 sekundy, k ľudskému rekordu, ktorý drží šprintér Usain Bolt s časom 9,58 sekundy, sa teda zatiaľ ani nepriblížila.

Ako vidieť vo videu zachytávajúcom rekordný beh, robot v skutočnosti len klusá a predbehlo by ho aj veľa podpriemerných ľudských bežcov. Tvorcovia robota uviedli, že najťažšie bolo „naučiť“ stroj udržiavať rovnováhu. Veľká výzva pre Cassie bola tiež rozbeh zo stojacej polohy a následné zastavenie bez toho, aby sa prekopŕcla.

Vedci Cassie testovali aj minulý rok, pričom vtedy šlo o beh na päť kilometrov. Robot ho vládol za 53 minút bez toho, že by potreboval nejakú podporu v podobe pripútania a celú vzdialenosť odbehol na jedno nabitie batérie.

Práve v behu na dlhé vzdialenosti majú roboty zásadnú výhodu, keďže na rozdiel od ľudí sa neunavia a nezložia ich svalové kŕče. Zrejme je však len otázkou času, kedy sa časy robotov aj v behu na krátke vzdialenosti začnú približovať k tým ľudským.

Zdroj: Slashgear.com, Today.oregonstate.edu

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.