Gudsen MOZA Air 2 je trojosový stabilizátor na zrkadlovku alebo kameru aj s ovládaním príslušného zariadenia. Je určený pre takmer všetky bežné zrkadlovky, bezzrkadlovky a tiež kompaktné kamery s hmotnosťou do 4,2 kg. Jeho hlavnou výhodou sú malé rozmery, 360° rotácia vo všetkých smeroch, široké možnosti ovládania a relatívne nízka hmotnosť.

MOZA Air 2 zvládne aj ťažšie zrkadlovky

Vyskúšali sme ho poctivo, nakrútili sme s ním video o motorke Honda CB650R a konštatujeme, že je to zatiaľ najlepší gimbal v našej redakcii určený pre iné zariadenia ako smartfóny.

Silné motory pre rýchly pohyb

Gimbal MOZA Air 2 je vybavený motormi s vysokým krútiacim momentom a v tejto výbave naozaj zvládne väčšinu aj veľkých digitálnych zrkadloviek. My sme ho skúšali s Canon EOS 5D Mark III s objektívom 24-70 a tiež so Sony Alpha7 Mark III s objektívom 24-70. Poznamenajme, že tieto zoomovacie objektívy sú pomerne dlhé a ťažké a dostať ich na gimbal je vo všeobecnosti problém. MOZA Air 2 si s tým však poradila. V skutočnosti je však na použitie pre gimbal lepšie použiť objektív s pevným ohniskom, ktorý je ľahší a kratší.

Meniť zoom pri vysúvacom objektíve a umiestnení na gimbal jednoducho nie je správna myšlienka. MOZA Air 2 si poradí aj so širokým spektrom príslušenstva ako je svetlo alebo mikrofón. Základom energie sú štyri nabíjateľné batérie Li-ion 18650, s ktorými MOZA Air 2 vydrží 16 hodín. Využiť môžete aj napájací systém MOZA SPARK, ktorý ponúka 4 prídavné porty. Tými môžete napájať samotný fotoaparát, ale aj elektronické zaostrovanie a ďalšie príslušenstvo.

Hlavnou výhodou je kompaktnosť celého riešenia

Výhodou je mohutný statív, ktorý drží gimbal aj s kamerou a tiež slúži ako predĺžená rúčka pri tvorbe videa. Ako príslušenstvo sa dá prikúpiť ešte trojuholníková rúčka Inverted Handle, ktorou sa pohodlne drží gimbal vo vodorovnej polohe. Aj táto umožňuje pripevnenie mikrofónu.

Doplňujúca rúčka Interted Handle

Na nastavenie kalibrovanej polohy fotoaparátu má MOZA Air 2 v sebe automatizovaný proces, ktorý účinne pomáha nastaviť správnu polohu. To pri iných gimbaloch nie je štandardom a musíte celú kalibráciu robiť ručne a v podstate nikdy neviete, či je to už konečne dobre.

Súčasťou dodávky je niekoľko káblových pripojení na rôzne značky fotoaparátov, my sme našli tie správne pre Canon aj Sony. Potom ako prepojíte gimbal a fotoaparát, začne skutočná spolupráca. Priamo z gimbalu sme mohli nastaviť parametre ako je ISO, clona, doba uzávierky a tiež sme mohli dať povel na nahrávanie obrazu a jeho zastavenie. Spolu s prepojenou mobilnou aplikáciou si potom môžete vytvoriť časozberné video s rôznymi parametrami vrátane naprogramovaného pohybu gimbalu.

Spojenie s mobilnou aplikáciou dáva nový rozmer ovládania

S doplnkovým zariadením MOZA iFocus môžete pri tvorbe videa použiť aj ďalší stupeň voľnosti – meniť zaostrenie. iFocus obsahuje remeň, ktorý sa pripevňuje na objektív a pomocou otočného prvku na gimbale môžete priebežne meniť zaostrenie.

MOZA Air 2 môžete spojiť aj s mechanickým ovládaním zaostrenia

Pri tvorbe videa máte na výber spomedzi ôsmich režimov sledovania, nám sa veľmi páčili špeciality ako je rýchly športový režim a režim otočenia priebežného obrazu o 360° (Inception Mode). Týmto je MOZA Air 2 jedinečný.

Vyrovnávanie na jeden krok

Rýchloupínacie zariadenie na MOZA Air 2 umožňuje presnú polohu fotoaparátu na jednej pohyb. Ak teda už máte nakalibrovaný fotoaparát na gimbale a musíte ho zložiť napr. kvôli preprave, po rýchlom nasadení bude opäť presne tam, kde potrebujete.

Kompaktný dizajn

Po nasadení fotoaparátu na MOZA Air 2 stále dobre vidíte na jeho displej. Na rukoväti MOZA Air 2 nájdete aj 12 fyzických tlačidiel. Nimi ovládate fotoaparát a na OLED displeji vidíte, čo robíte. Hlavnými ovládacími prvkami pre gimbal sú joystick, inteligentný spínač a otočné koliesko. Ich význam si môžete prispôsobiť a nastavenia uložiť ako profil. Celkovo môžete mať 5 profilov. Gimbal možno namontovať na statív, jazdec, žeriav alebo čokoľvek iné s univerzálnym pripojením.

V našom testovaní sa MOZA Air 2 osvedčil. Je to šikovné riešenie pre zrkadlovky, my sme ho vyskúšali aj s digitálnou kamerou Sony. Treba sa s ním naučiť robiť a tiež treba mať istú fyzickú silu na jeho ovládanie a dlhodobé používanie. Páči sa nám dlhá výdrž batérie, dizajnéri mysleli na príslušenstvo a tiež napájanie dodatočných zariadení. Výhodou je integrovaný statív a vzhľadom na konkurenciu je cena obhájiteľná.

Ceny: MOZA Air 2 – 646,80 €, Inverted Handle – 58,80 €, iFOCUS – 334,80 €

Zapožičal: Syntex

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.