Podvod, ktorý bol premyslený a na pohľad ťažšie odhaliteľný.

Nezachytili ho ani bezpečnostné mechanizmy na YouTube, ktoré umožnili vysielanie falošného videa zo štartu vesmírnej rakety SpaceX. Išlo o profil, ktorý mal 2,5 milióna odoberajúcich, aj napriek tomu bol falošný. To ešte viac sťažilo identifikáciu videa ako podvodníckeho.

Je pravda že existuje viacero typov podvodov, avšak veľmi ľahko sa dajú odhaliť, kým že ide o novozaložené účty staré niekoľko dní. To však platí najmä na Facebooku. Nepríjemným faktorom, ktorý bránil rýchlemu odhaleniu, bolo prezentovanie videa pod identickým názvom, ako malo skutočné video zo štartu rakety. Na podvod upozornil aj ESET.

spacex-screenshot-fakeZdroj: ESET / YouTube

Video sa objavilo v našom rozhraní YouTube v hlavnej sekcii a prekvapivo bolo umiestnené na prvom mieste. Zobrazovalo sa aj iným používateľom, pričom stačilo zadať vyhľadávací reťazec „SpaceX launch“. Podvod, ktorý replikoval štart vesmírnej rakety, obsahoval QR kód, prostredníctvom ktorého sa dali kúpiť kryptomeny. Používatelia boli lákaní na akciu vo forme dvojnásobného počtu získaných kryptomien, pričom akcia platila len pre tých, ktorí sa na danú stránku dostali cez uvedený kód.

Riziko v takýchto prípadoch je v tom, že podvodníci dokážu verne replikovať skutočné udalosti a ešte sa umiestniť v horných priečkach vyhľadávania. Falošné videá tohto typu využívajú technológiu deepfake, ktorá umožňuje vytváranie obrázkov alebo videosekvencií vydávajúcich sa za skutočné.

Tým, že sú vytvárané za pomoci AI, vedia byť veľmi efektívne a rýchlo reagovať na akékoľvek iné udalosti. S podobnými videami sa budeme stretávať čoraz viac a nebudú cielené len na politické udalosti, ako sme to vo väčšine prípadov videli doteraz.

Zdroj: ESET, vlastné

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.