Po dlhšej vynútenej prestávke sa do Žiliny opäť vracia najväčšie startupové podujatie – STARTUP WEEKEND ŽILINA ktorý pravidelne priláka profesionálov, nadšencov a nádejných podnikateľov, ktorí majú to najdôležitejšie, a to je myšlienka.

V poradí deviaty ročník prebehne 11. – 13. novembra v Žiline. Prináša jedinečnú zostavu skúsených mentorov pripravených radiť súťažiacim. Poď rozbehnúť biznis na Startup Weekend Žilina aj ty! 

Startup Weekend je globálny formát startupového víkendu pod značkou Techstars a prebieha po celom svete od USA, cez Brazíliu, Nemecko, Španielsko až k nám do Žiliny. 

Predstav si – a najlepšie príď zažiť – 54 hodín nabitý program plný inovácií, kreativity a networkingu, ktorý začína v piatok večer a končí až v nedeľu. Počas týchto troch dní dostaneš priestor na realizáciu svojho nápadu, vytvorenie prototypu a následnú prezentáciu porote, ktorá je zložená z profesionálov a úspešných podnikateľov.

Tento rok bude podujatie prebiehať 11. – 13. novembra 2022 v Biznis centre Poštová 1 v Žiline, v kanceláriach Certicon. Tu budú takmer tri dni iskriť myšlienky. Otvorenie podujatia je v Piatok 11.11. o 16:45. Podrobnú agendu nájdeš tu

CertiCon SKZdroj: CertiCon SK

V piatok večer začne prvým networkingom a predstavením porotcov a mentorov. Potom idea makeri predstavia svoje nápady a následne sa poskladajú tímy, s ktorými sa pustíš do trojdňovej výzvy od tvorby obchodného modelu cez prototypovanie až po validáciu trhu. Na úvod budú mať Lean Canvas workshop, ktorý im poskytne metodiku na dosiahnutie výsledku v tak krátkom čase. Pokiaľ nemáš žiadnu myšlienku, ale naopak máš skill, nemusíš sa obávať, úspešné podnikanie je rovnako o exekúcii ako o výbornom nápade a takmer vždy za úspechom stojí team ľudí. 

Počas soboty sa ti budú venovať skúsení ostrielaní mentori, ktorí ti radi pomôžu a navedú teba a tvoj tím na tú správnu cestu. Takúto možnosť určite treba využiť, veď kto ti pomôže lepšie, keď nie tí, ktorí si tým už preskákali ? Tento rok ti budú kryť chrbát napríklad mentori ako obdorník pre začinajúcich podnikateľov Richard Fekete (SLSP), marketingový stratég Peter Bako (Certicon), projektová / produktová vlastníčka a certifikovaná Google trénerka Alexandra , predseda národného centra robotiky a profesor STU a FEI František Duchoň, investičný poradca Marián Pavlus (Groundcom), certifikovaná koučka a skúsená manažérka Zlatica M. Stubbs, software architekt a zakladateľ Orderlod Dušan Koutný a ďalší. Intenzívne sústredenie na prácu a spolupráca s mentormi je to, čo tvojmu tímu pomôže urýchliť kreatívny proces. Pripravený bude aj workshopy o tom ako úspešne prezentovať startup investorom. 

Vyvrcholenie podujatia nastane v nedeľu, kedy budú odprezentované všetky projekty pred účastníkmi, investormi, podnikateľskými lídrami a odbornou porotou. Za tímovú tvorbu dostanete cennú spätnú väzbu. Tímový projekt môže byť natoľko atraktívny, že ako tím získate podporu od partnerov. Je len na tebe, ako chopíš túto príležitosť.

CertiCon SKZdroj: CertiCon SK

Svoje spomienky opisuje bývalá účastníčka Eliška Čičmancová: 

  • Aká bola tvoja cesta na Startup Weekend Žilina 2019?

O poslednom organizovanom ročníku ešte v roku 2019 som sa dozvedela z letáku na fakulte. S účasťou som trochu váhala, veď predsa nie som veľmi „biznisovo ladený“ človek a ani práca pod stresom nie je pre mňa. Niečo mi však hovorilo, že by som to mala aspoň skúsiť. A tak som sa tam vybrala, skúšať nové veci je predsa super. 

  • Čo ťa čakalo na podujatí?

Už prvý večer ma veľmi milo prekvapil. Aj napriek môjmu prvotnému „panebože, veď ja nemám žiadny nápad a každý tu čosi prezentuje“ som sa v úvodných pitchoch postavila na pomyselné pódium aj ja. Všetci tí parádne naladení účastníci ma tak namotivovali, že v priebehu prvých desiatich prezentácií mi tiež v hlave skrsol jeden nápad. Dostal sa aj do finálneho výberu, šlo o kamenný a pojazdný swap shop s oblečením a hlavnou tematikou bola podpora udržateľnosti módneho priemyslu. 

  • Teda nakoniec z účastníčky, ktorá sa chcela zapojiť si prišla s vlastným nápadom. Celkom posun :).

Áno. Skladanie tímu prebiehalo veľmi interaktívne, hneď som spoznala niekoľko skvelých ľudí, ktorí chceli na nápade pracovať alebo aspoň pomôcť spätnou väzbou. Náš tím mal medzinárodné zloženie, vďaka čomu sme celý víkend pracovali a komunikovali v angličtine. Prepnúť aj premýšľanie do iného jazyka bolo veľkou výzvou, ale verím, že každého člena to trochu dokázalo posunúť. 

  •  Začiatok zaujímavý, čo bol váš výstup na konci?

Najsilnejším zážitkom boli finálne prezentácie, kedy sme mali obmedzený čas na zaujatie publika, mentorov aj poroty. Pre nás v angličtine! Každý sme pri prezentovaní mierne vystúpili zo svojej komfortnej zóny a vydali zo seba absolútne maximum. A že sa to teda oplatilo. Nedostali sme sa síce do top tri, ale odchádzali sme s čestným uznaním poroty za udržateľný nápad. 

Celý víkend mi dal pohľad na to, ako nastaviť podnikanie, ako vytvoriť marketingový prieskum trhu, ako vytvoriť prototyp produktu či služby, ale najmä to, ako sa naučiť „zapnút“ kreatívne myslenie a dostať zo seba maximum. 

Startup Weekend je podujatie, kde si môžeš na vlastnej koži vyskúšať aké je to siahnuť si na vlastné dno svojich síl, ale naopak pocítiť aj radosť z úspechu. Je pre všetkých s kreatívnou dušou a chuťou sa zapojiť. Počas kreatívneho procesu počítaj aj s pádmi a neistotou a zmenami plánov, no taká je cesta k úspechu. Takýmto spôsobom sa formujú tie najlepšie projekty. Či vyhráš je už len na tebe, no najdôležitejšie je, že spoznáš kopec nových ľudí, získaš nové zručnosti a možno zistíš, že keď pracuješ pod tlakom tak dokážeš robiť divy. Veď aj diamanty vznikajú pod tlakom.  

CertiCon SKZdroj: CertiCon SK

Na podujatie sme sa spýtali aj jedného z mentorov, Františka Duchoňa

František Duchoň je profesor na STU a FEI a zároveň predsedom Národného centra robotiky. 

  • Čo je vaša motivácia podporiť podujatia ako Startup Weekend mentoringom? Zároveň čo prináša mentoring vám?

Mojou motiváciou je oboznámiť sa s inovatívnym riešeniami, s ktorými prichádzajú na Slovensku mladí ľudia. Keďže sám pôsobím na univerzite, takmer každý deň sa snažím študentov podporovať, aby takéto inovácie vytvárali. Zaujíma ma, ako si takíto mladí ľudia trúfnu svoj nápad skomercializovať. A tak isto ma zaujíma, aké nástroje majú z pohľadu startup komunity k dispozícii na to, aby to aj naozaj realizovali. Pre mňa osobne je to dôležité preto, aby som potom aj našim študentom vedel poradiť, ak budú mať zaujímavý nápad a ako by mali ďalej pokračovať. 

  • Na ktoré oblasti kde sa dá začať s biznisom by ste účastníkom odporučili si posvietiť?

No ak by som bral tie mne profesné blízke oblasti tak určite digitalizácia a tomu príbuzné technológie ako napríklad aj robotika, ktorej sa profesne venujem. Dnes treba všetko čo sa dá zefektívniť, optimalizovať a ušetriť tak čas na tvorivejšiu a kreatívnu činnosť. Každé takéto riešenia sa mne osobne páči a určite by som odporúčal si na ne posvietiť. Nie všade má samozrejme zmysel. Keď to nemá nejaký benefit a je to len digitalizácia kvôli digitalizácii, skončí to neúspechom. 

  • Čím sa z vašej skúsenosti odlišujú úspešní podnikatelia od tých, ktorí neuspeli a od nepodnikateľov?

Podľa mňa je to len vytrvalosť. Vidím to sám na sebe. Mne sa to vďaka vytrvalosti podarilo, prečo by to takto neskúsili aj iní. 

Čo hovoríš? Je to niečo pre teba? 

Podujatie môžes sledovať na sociálnych sieťach a registrovať sa môžeš tu. Na registráciu platí 25 % zľava s kódom EARLYSWZA25. 

Článok bol uverejnený v rámci mediálnej spolupráce.

Prečítajte si aj:

Značky: