Dočasné blokovanie nebude tak dočasné, ako sa mohlo na prvý pohľad javiť.

Národná rada Slovenskej republiky schválila doplnenie pôvodného zákona o kybernetickej bezpečnosti a predĺžila tým možnosť blokovať šírenie dezinformácií a škodlivého obsahu. Zo strany vlády ide o prostriedok pri vedení hybridnej vojny. Dôvodovú správu nájdete na tomto odkaze. Potrvá do 30. 9. 2022. Z našich odhadov nepredpokladáme, že toto je finálny termín „dočasného“ riešenia.

Účinnosť sa navrhuje od 1. júla 2022. Znamená to, že aj teraz v súčinnosti s NBÚ budú môcť byť zablokované stránky, ktoré budú vyhodnotené ako „konšpiračné“ alebo budú obsahovať zakázaný typ propagandy. Internet sa stáva regulovaným médiom, hoci ešte stále prevažuje viac slobodný prístup, ako riadený. To vo väčšine krajín sveta.

Problém, na ktorý poukazovali viac novinári ako odborníci, bolo netransparentné posudzovanie, či ide o škodlivý web alebo nie. Aký rozsah škodlivých informácií musí mať, aby sa dostal do hľadáčika spravodajských služieb? Aj preto vláda vzhľadom na situáciu na Ukrajine a ruskú propagandu pristúpila k čo najrýchlejšiemu riešeniu a tým je priame blokovanie.

Toto ale nemusí byť recept na všetko. Čím dlhšie sa budú takto blokovať weby, tým bude narastať ich popularita. Z princípu – ak totiž vláda niečo blokuje, asi na tom niečo bude. Toto je základný princíp šírenia hoaxov a rôznych dezinformácií. Bojovať proti nim musia aj veľké platformy. Twitter napríklad zrušil účet bývalému prezidentovi US Donaldovi Trumpovi, najnovšie zablokoval facebookový účet Luboša Blahu (Smer-SSD).

Podľa webu Investigace.cz sa sledovanosť blokovaných webov vracia na svoje pôvodné čísla z januára 2022. Nielen na Slovensku ale aj v Českej republike bolo blokovaných niekoľko webových stránok. Umiestnia sa na inú doménu a svojich čitateľov si opäť nájdu. S rovnakou možno väčšou intenzitou sa dá predpokladať ich nárast. Mnohé weby si tiež aktivovali doplnkovú službu od Cloudflare na ochranu pred útokmi. Aj aktuálne nepohodlné weby sú totiž pod paľbou útokov.

Zdroj: NR SR

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.