Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Mladšie a staršie vodičky siahajú na úkor pohodlia po úspornejších jazdenkách

Mladšie a staršie vodičky zohľadňujú pri výbere jazdenky cenu a hospodárnosť jej prevádzky viac ako ženy v strednom veku. Tie preferujú skôr silnejšie autá a sú ochotné za ne zaplatiť až takmer o 1 300 eur viac ako najmladšia skupina vodičiek. Uprednostňovanie  ekonomickejšej prevádzky  jazdených vozidiel mladšími a staršími ženami pred pohodlím sa prejavuje aj pri častejšom výbere manuálnej prevodovky. Tieto informácie vyplývajú z predajných štatistík najväčšieho obchodníka s jazdenými autami u nás, siete autocentier AAA AUTO, spracovaných pri príležitosti Medzinárodného dňa žien.

V posledných štrnástich mesiacoch nakupovali najčastejšie jazdené vozidlá ženy vo veku  35 – 44 rokov, na druhej strane, najmenej jazdeniek si zaobstarali vodičky vo veku 18 – 24 rokov a taktiež  ženy staršie ako 55 rokov. „Práve najmladšie a staršie dámy zohľadňujú pri nákupe najviac cenu vozidla a náklady na jeho prevádzku. Najmladšie vodičky sú za jazdenku ochotné utratiť v priemere 6 360 eur a najstaršie 6 979 eur, zatiaľ čo napríklad ženy vo veku od 45 do 54 investujú do vozidla 7 645 eur. U žien, ktoré zohľadňujú ceny a náklady na prevádzku auta, sa to premieta aj do výberu motorizácie. Vedú u nich motory s objemom 1.2, kým ženy vo veku 25 – 54 siahajú po jazdenkách vybavených motormi 2.0 TDI. Taktiež pohodlnejšiu a na palivo náročnejšiu automatickú prevodovku si volí iba 11 % z nich,“ vysvetľuje generálna riaditeľka siete autocentier AAA AUTO Karolína Topolová.

České vodičky majú k nákupu auta iný prístup. Zatiaľ čo mladšie Češky rovnako ako Slovenky často hľadia na cenovku jazdenky, staršie vodičky nad 55 rokov sa neboja do vozidla investovať aj viac. Potrpia si totiž na pohodlie, automatickú prevodovku si vyberajú podobne často ako Češky v strednom veku. Zároveň si kupujú jazdenky s najnižším počtom kilometrov (91 849) spomedzi všetkých vekových skupín  aj čo sa týka Slovenska. České motoristky vo veku od 18 do 44 rokov sa neboja silnejších áut, ich najčastejšou voľbou je motorizácia 2.0 TDI. V prípade tých najmladších vo veku 18 – 24 rokov to však v kombinácii s nižšou cenou (5 520 eur) znamená staršie auto vo veku 11 rokov s vyšším počtom najazdených kilometrov (141 771). Najviac finančných prostriedkov, v priemere 7 773 eur, sú do jazdeniek ochotné investovať ženy vo veku od 35 do 44 rokov, ktoré zároveň kupujú jazdenky aj najčastejšie.

Bez ohľadu na vek sú slovenské aj české motoristky v oblasti výberu druhu motoru konzervatívne. Preferujú skôr vozidlá s benzínovými motormi a obávajú sa experimentov s alternatívnymi pohonmi. Najčastejšie volia karosériu hatchback. Kombíky sa tešia väčšej obľube u českých žien ako u slovenských. Karoséria SUV boduje hlavne u vodičiek vo veku od 35 do 54 rokov. Motoristky v oboch krajinách si najčastejšie kupujú Škodu Fabia, jedinou výnimkou sú Slovenky vo veku od 45 do 54 rokov, ktorých prvou voľbou je Škoda Octavia. Tá je zároveň i druhou voľbou všetkých ostatných vekových skupín.

Značky: