Grafické karty NVIDIA stále vedú a ich podiel na prieskume bol až 76 %.

Server Steam zverejnil svoj hardvérový a softvérový prieskum za apríl 2023. Ide o dobrovoľný prieskum, ktorý je anonymný a nie každý sa ho môže zúčastniť. Valve má vlastnú metriku, ktorou vyhodnocuje zobrazovanie voliteľného prieskumu jednotlivým používateľom. V každom prípade ide o dáta, z ktorých sa dá sledovať trend na trhu s hraním.

Neprekvapí, že Windows 10 je stále na vrchole. Čo sa týka jeho používania, tvorí až tri štvrtiny všetkých systémov, na ktorých sa hráči hrajú. Štatistiky zároveň vedie aj Intel, ktorý má takmer 67 % zastúpenie a cez 33 % má AMD. Okrem bežných štatistík, ktoré by boli zamerané na konkrétne hardvérové komponenty, sa Valve snaží zistiť od používateľov detaily, ktoré následne premieňa na zaujímavejšie a neraz čiastkové informácie. Napríklad namiesto najpoužívanejšieho procesora vás informuje o tom, koľko fyzických jadier majú procesory, ktoré hráči najčastejšie používajú. Vedú modely zo 6 jadrami.

Hoci sa o grafických kartách s technológiou RTX hovorí veľmi často, hráči majú najčastejšie ako najpoužívanejšiu grafickú kartu model NVIDIA GeForce GTX 1650. Zaujímavosťou môže byť aj veľkosť operačnej pamäte, pričom 16 GB je najpoužívanejšia veľkosť medzi hráčmi, ktorí sa zúčastnili prieskumu. Je to pochopiteľné, keďže hráči kladú väčší dôraz na to, aby mala čo najväčšiu operačnú pamäť ich grafická karta, nie samotný počítač. A zároveň je hodnota 16 GB, ktorá sa pravdepodobne najviac oplatí, ak chcete ušetriť.

steam april 2023Zdroj: Valve

Zdroj: Steam

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.