Takmer na deň presne. Po piatich mesiacoch vyšla dnes ďalšia stabilná verzia prehliadača Vivaldi.

Nová verzia prichádza s označením 2.0 (posledná bola s označením 1.15) čo značí, že táto verzia obsahuje aspoň jednu veľmi podstatnú funkciu a mnoho ďalších menších s množstvom opráv a vylepšení. Pre informáciu, od vydania prvej stabilnej verzie 1.0 doteraz, Vivaldi opravilo cez 1500 chýb a regresií. Woow!

Tou spomínanou veľmi podstatnou funkciou, ktorá bola pridaná, je služba Synchronizácie. Táto funkcia, ktorá bola medzi používateľmi dlho očakávaná a žiadaná je odteraz už oficiálnou súčasťou prehliadača. Oficiálnou preto, lebo v poslednej verzií 1.15 bolo možné používať synchronizáciu v experimentálnom režime, ktorý obsahoval množstvo chýb a nedostatkov.

Služba synchronizácie aktuálne podporuje plné synchronizovanie záložiek, hesiel, histórie, rozšírení, poznámok (bez príloh) a čiastočne aj nastavení. Po prihlásení do synchronizácie sa objaví malý „oblak“ v ľavej časti stavového riadku a taktiež aj vedľa koša s naposledy zatvorenými listami.

Po kliknutí na prvú spomínanú ikonu sa používateľ dostane do nastavení synchronizácie (pri dlhšom podržaní kurzora myši sa zobrazí jednoduché info). Pri kliknutí na druhú ikonu vedľa koša, sa zobrazia otvorené listy na iných synchronizovaných zariadeniach (zatiaľ iba na počítačoch, nakoľko mobilná verzia je vo vývoji).

Spoločnosť Vivaldi taktiež vyjadruje, že údaje, ktoré sú synchronizované a odovzdávané na ich servery sú šifrované a nikto z Vivaldi spoločnosti k im nemá prístup. Vivaldi si naozaj dáva záležať na otázkach súkromia, čiže nikto okrem vás, nemá prístup k vaším údajom. Pre tých, ktorí aj tak majú radi vyšší pocit bezpečia a súkromia, je možnosť nastavenia dodatočného šifrovacieho kľúča, ktorý sa neukladá na serveri synchronizácie.

Vzhľadom na to, nie je možné obnovenie kľúča pri jeho strate alebo zabudnutí, jedinou možnosťou je úplné vymazanie všetkých údajov na serveri a začatie nového procesu synchronizácie s novými údajmi, ktoré sa budú aktuálne nachádzať v počítači.

Pre začatie používania synchronizácie si najskôr musíte vytvoriť účet na stránkach Vivaldi.net (ak ho ešte nemáte). Tento proces registrácie vám zaberie niekoľko minút, po ktorom môžete používať stránky Vivaldi fóra, dostanete vlastnú emailovú adresu a stanete sa oficiálnym členom Vivaldi komunity. Registráciu môžete vykonať cez Nastavenia -> Synchronizácia -> Vytvoriť účet.
Existujúci používatelia sa jednoducho prihlásia po zadaní mena a hesla v nastaveniach prehliadača.

Ďalšou novinkou a zároveň vylepšením je možnosť nastavenia tzv. plávajúcich panelov. To znamená, že panel, ktorý doteraz pri otvorení zmenšil rozmer stránky ju aktuálne prekryje. S dodatočným nastavením máte možnosť automatického zatvorenia plávajúceho panela po interakcií s používateľským rozhraním prehliadača alebo stránkou.

Pre tých, ktorý často používajú dlaždicovanie listov máme dobrú správu. Vivaldi vylepšilo používanie a pridalo možnosť nastavenia ľubovoľných rozmerov pre dlaždicované listy. Taktiež ak máte zoskupené listy dlaždicované, po otvorení nového listu z odkazu sa list automaticky zobrazí v dlaždicovanej skupine (nie ako to bolo doteraz vo forme nového samostatného listu).

Klávesový „fajšmetke“, si vychutnajú možnosť presúvania aktívneho listu pomocou klávesových kombinácií Ctrl/Cmd + Shift + PgUp/PgDn. Je to predvolená klávesová skratka, ktorú si môžete kedykoľvek zmeniť.

Používatelia, ktorí radi používajú prepínač listov s náhľadom, určite ocenia možnosť zvoliť si zobrazenie prepínača listov ako zoznam. Doteraz sa prepínač listov zobrazoval ako náhľady listov, zobrazené v horizontálnej polohe. Po aktivovaní funkcie je zobrazený jeden náhľad listov, ktorý sa mení a aktuálne listy sú zobrazené pod sebou ako zoznam. Toto nastavenie nájdete v časti Nastavenia -> Listy -> Vlastnosti listov -> Zobrazovať listy s náhľadom -> Zobrazovať listy ako zoznam.

Webové panely. Niektorý vedia o čom je reč, iný nie. Pre tých, ktorí nevedia o čom sú webové panely, sa Vivaldi rozhodlo poskytnúť malú pomoc a to vo forme návrhov. Odteraz pri vytváraní webových panelov máte zobrazené návrhy stránok, ktoré ste v minulosti navštívili. Podobná zmena dizajnu návrhov sa dotkla aj rýchleho prístupu. Zmenšili sa náhľady, čiže aktuálne sa v rozložení zobrazí viacej návrhov.

Ďalšou menšou novinkou je manipulácia s nedávno navštívenými stránkami. Ak práve prezeráte určitú stránku a potrebujete navštíviť stránku, ktorú ste navštívili pred touto aktuálnou, jednoducho držte klávesu Ctrl/Cmd a kliknite na tlačidlo návratu v histórií späť alebo vpred. Stránka, ktorá bola navštívená naposledy bude otvorená v novom liste. To uľahčí prácu a čas.

Pre používateľov, ktorí majú otvorených naraz veľmi veľa listov bola pridaná možnosť nastavenia minimálnej šírky aktívneho listu. Po zvolení určitej hodnoty sa aktívny list nezmenší, prípadne zväčší na zvolenú hodnotu. To ocenia hlavne tí používatelia, ktorí pri manipulácií s listom ho omylom zatvorili alebo chcú vidieť názov listu.

Táto funkcia sa týka iba listov, ktoré sú zobrazené horizontálne. Funkciu si prispôsobíte v časti Nastavenia -> Listy -> Zobrazenie listov -> Minimálna šírka aktívneho listu.

V neposlednom rade, je potrebné spomenúť aj redizajn webovej stránky vivaldi.com, ktorá prešla úplnou zmenou, taktiež aj zmenu uvítacej stránkyinštalátora. Taktiež boli pridané nové motívy vzhľadu a nové obrázky pozadia.

Zo zmien, ktoré nie sú viditeľné došlo k opráv 98 chýb a regresií, k množstvu vylepšení funkcií, celkovej stability a rýchlosti prehliadača. Jadro Chromium, ktorým je prehliadač Vivaldi poháňaný bolo aktualizované z verzie 65 na verziu 69.

Čakanie na ďalšiu stabilnú verziu bolo pre niektorých používateľov ako „čakanie na Godota“ ale dočkali sme sa. V celku môžeme povedať že sa oplatilo čakať, nakoľko nám spoločnosť Vivaldi naservírovala dlho očakávanú synchronizáciu a popri nej aj mnoho ďalších menších noviniek, vylepšení a vychytávok, ktoré používateľom uľahčia prácu.

Vivaldi možno napreduje pomalším tempom ale má to, čo mnoho iných spoločností v tomto odvetví nemá. A tým sú uši. Vivaldi počúva svojich používateľov a snaží sa pridávať funkcie, o ktoré žiadajú a ktoré im spríjemnia čas strávený na internete alebo uľahčia prácu v prehliadači.

Držíme palce a čakáme na ďalšie novinky od spoločnosti Vivaldi!

Úplný zoznam zmien si môžete pozrieť na tomto linku.

Autor: Matúš Baňas

Značky: