Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Tretine pracovných pozícií na Slovensku hrozí zánik. Už dlhšie na to upozorňuje Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) v dokumente Vyhliadky zamestnanosti v krajinách OECD. Dôvod? Automatizácia, robotizácia a umelá inteligencia postupne nahradia ľudskú pracovnú silu.

Nástupom digitálnej a internetovej ekonomiky sa nemení len spotrebiteľské správanie, ale výraznou zmenou prechádza aj trh práce. Jedným z najohrozenejších sektorov na Slovensku je automobilový priemysel, ktorý zamestnáva takmer 300-tisíc ľudí.

Podľa odhadov poradenskej spoločnosti McKinsey by do roku 2030 mohlo prísť o prácu až 800 miliónov pracovníkov po celom svete.

Do úzadia sa dostanú pracovníci na robotníckych pozíciách, pracovníci v call centrách alebo predavači či pokladníci v maloobchode a veľkoobchode, ktorých postupne nahradia technologické zariadenia,“ hovorí Roman Kučera z personálnej agentúry MAXIN´S Group.

Najviac dotknutý bude priemysel

Robotizáciou sú najviac ohrozené nízkokvalifikované pracovné miesta, ktoré sú prevažne v automobilovom, elektrotechnickom alebo potravinárskom priemysle. Roboty majú menšiu chybovosť, sú presnejšie a pre firmy menej nákladné ako ľudia.

„Aktuálne u nás pripadá na 10-tisíc zamestnancov v priemyselnej výrobe 151 robotov. Celosvetový priemer sa pohybuje na úrovni 85 robotov na 10-tisíc zamestnancov. V rámci robotizácie v Európe vedie Nemecko, kde pribúda ročne trikrát viac robotov v priemyselnej výrobe ako u nás,“tvrdí Roman Kučera.

Naopak, pracovné pozície, ktoré si vyžadujú interakciu s ľuďmi a využitie sociálnej inteligencie či prácu v nepredvídateľnom prostredí budú podľa odborníkov zo Slovenskej technickej univerzity (STU) v prvej vlne len ťažko automatizovateľné.

„Relatívne ,bezpečné‘ pracovné miesta predstavujú profesie ako učiteľ, zdravotná sestra, lekár, zubár, vedec, podnikateľ, programátor, inžinier, sociálny pracovník, umelec, kaderník či fyzioterapeut,“ tvrdia autori Manuálu pre firmy na zavedenie umelej inteligencie z STU.

Automobilová veľmoc nahrádza ľudí

Slovensko je počtom vyrobených áut v prepočte na obyvateľa automobilovou veľmocou. Práve automobilová výroba je charakteristická rutinnými činnosťami vykonávanými v presnom poradí a v kontrolovanom prostredí. Preto sa mnohé pracovné miesta nahrádzajú linkami, ktoré obsluhujú roboty. Dá sa očakávať, že mnoho pozícií v automobilkách časom úplne zanikne.

„Napriek týmto skutočnostiam je Slovensko pre zahraničných investorov stále lákavé, nakoľko je tu veľa vzdelaných a pracovitých zamestnancov a za ,rozumnú cenu‘. Zamestnanci svojou šikovnosťou vedia vyrobiť precízne komponenty, súčiastky a celé automobily vo vysokej kvalite,“ prezrádza R. Kučera.

Transformáciou neprejde len trh práce, ale aj vzdelávací systém

Podľa štúdie STU bude mať 65 percent detí aktuálne nastupujúcich do základných škôl pracovné miesta, ktoré ešte neexistujú a na ktoré ich dnešný vzdelávací systém nedokáže pripraviť. Vzdelávanie sa podľa odborníkov musí zodpovedajúcim spôsobom prispôsobiť, a to zmenou zamerania z dnešného pasívneho prijímania informácií na aktívne učenie sa „pre seba“.

„Je to beh na dlhé trate, ale určité percento ľudí bude musieť naskočiť na tento vlak a doplniť si či získať potrebné digitálne zručnosti,“ prízvukuje odborník z personálnej agentúry.

Otázkou je, čo s ľuďmi, ktorí vzhľadom na tento vývoj prídu o svoju prácu? Podľa R. Kučeru ešte stále existujú oblasti, kde sa môžu uplatniť. „Výhodou Slovenska je, že stále nemáme naplno využitý potenciál cestovného ruchu alebo agrorezortu, v ktorých môžu nájsť náhradu za svoju stratenú prácu.“

Značky: