Ak chcete pripraviť dobré videá alebo podcasty, musíte mať vo veľmi dobrej kvalite zaznamenaný zvuk. Zvuk je totiž primárny pri vnímaní vytváraného obsahu a jeho vysoká kvalita je nevyhnutnou podmienkou na to, aby si vás diváci obľúbili. A ešte viac ako pri hovorenom slove to platí pri nahrávaní hudby.

uRage Stream 800 HD Studio

uRage Stream 800 HD Studio na špeciálnom statíve, Zdroj: Hama

Samozrejme, môžete investovať stovky eur do kvalitného mikrofónu, ale väčšina ľudí chce niečo tak pod stovku. Naším typom je streamingový mikrofón uRage Stream 800 HD Studio.

Tento mikrofón sa dodáva spolu s nastaviteľným statívom, čo umožňuje jeho pevné a stabilné prichytenie. Dodávaný statív sa dá ľahko umiestniť na dosku stola s hrúbkou do 46 mm. Je to mikrofón, ktorý je dodávaný ako typická štúdiová verzia, telo mikrofónu je tak umiestnené do pavúka. Okrem toho sa dá postaviť aj na osobitný statív priamo na stôl.

Pripojenie je pomocou USB portu, a môžete ho teda hneď pripojiť napr. do notebooku. Zároveň nepotrebujete inštalovať žiadne ovládače, všetko je už súčasťou operačného systému Windows aj macOS. Kábel má dĺžku až 2,5 metra a je s koncovkou USB A. Oceňujeme, že je dostatočne kvalitný. Celá inštalácia je pritom veľmi jednoduchá a rýchla.

uRage Stream 800 HD Studio prichádza s kvalitnou a robustnou kovovou konštrukciou. Na mikrofóne sa nenachádza žiadny ovládací prvok, nemáte ho napr. ako hardvérovo stlmiť. Ale to sa dá realizovať v nahrávacom programe. Súčasťou dodávky je flexibilný pop-filter s duálnou clonou, čo oceníte pri bezproblémovom nahrávaní vďaka efektívnemu odfiltrovaniu šumu. Účinne zabráni napr. sykavkám a iným rečovým neduhom. Okrem toho je v dodávke aj pop-filter, ktorý sa priamo nasadzuje na mikrofón.

Dodáva sa v čiernej farbe a ide o kondenzátorový typ mikrofónu s ľadvinovou charakteristikou (kardiodid). To znamená, že dobre zachytáva zvuk spred mikrofónu a potlačuje okolie a zadnú stranu mikrofónu. Impedancia je 2000 ohmov, frekvenčný rozsah 20 Hz až 16 kHz. Poskytuje mono zvuk a jeho citlivosť je -45 dB +/- 3 dB.

uRage Stream 800 HD Studio

Obsah dodávky, Zdroj: Hama

Mikrofón sme vyskúšali pri finalizácii niekoľkých našich videí. Ponúka naozaj verný záznam zvuku, veľmi sa nám páčila hlavne jeho basová zložka. Mierne sme v softvéri zdvihli úroveň hlasitosti nahrávania a boli sme spokojní. Z mikrofónu za menej ako 90 eur je to veľmi dobrý výsledok. Zároveň oceňujeme jeho robustné vyhotovenie, ktoré je zárukou toho, že mikrofón prežije aj drsnejšie zaobchádzanie. Oceňujeme, že rameno drží mikrofón stabilne. Pre podcasty alebo dodatočnú tvorbu zvuku do videa (voice-over) je celkovo uRage Stream 800 HD Studio ideálne riešenie.

Zapožičal: Hama

Cena: 84,99 €

Ondrej Macko

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.