Apple predstavil nový iPad pre rok 2018, o ktorom píšeme v samostatnom článku a ktorý podporuje príslušenstvo Apple Pencil. Aký stylus však použiť v kombinácii so staršími iPadmi a oplatí sa vôbec priplatiť si za oficiálny stylus od Applu?

V redakcii sme vyskúšali trojicu stylusov značky Adonit. Tá sa zameriava na výrobu stylusov, ktoré sú kompatibilné s množstvom zariadení. Okrem iného fungujú na iPade, iPhone či Android zariadeniach. Extra kompatibilita však niekedy nie je bez kompromisov.

Adonit Pro 3

Model Adonit Pro 3 funguje prakticky so všetkými dotykovými obrazovkami. Tento stylus predstavuje dokonalejšiu verziu lacných stylusov, ktoré majú na hrote čiernu guličku. Adonit Pro 3 má ostrý hrot a na ňom priesvitný malý disk, ktorý umožňuje lepšie a presnejšie kreslenie alebo písanie. Tento stylus nie je určený pre profesionálov, ide však o najlepší univerzálny stylus, aký sme doteraz skúšali. Písalo sa nám s ním naozaj pohodlne a dobre fungoval na iOS aj Android zariadeniach. Nevýhodou je absencia rozpoznávania položenej dlane a chýbajú aj ďalšie extra funkcie, ako je rozpoznanie úrovne tlaku atď.

Cena: 29,90 €

Adonit Snap

Snap je určený pre zariadenia so systémom iOS a k svojmu fungovaniu vyžaduje párovanie cez Bluetooth. Stylus je tenký a kompaktný, s pomerne ostrým hrotom. Hlavná pridaná hodnota tohto stylusu spočíva v zabudovanom tlačidle, ktoré môžete využívať na diaľkovú spúšť fotoaparátu. Faktom je, že toto dotykové pero je určené skôr pre iPhone ako pre iPad.

Cena: 35 €

Adonit Pixel

Z hľadiska funkcionality je Adonit Pixel najvýraznejší konkurent pre Apple Pencil. Výhodou je, že funguje aj na starších iPadoch a iPhonoch, takže ak chcete stylus a vaše zariadenie nepodporuje Apple Pencil, môžete si zvoliť toto riešenie. Pixel sa pripojí k iOS zariadeniu cez Bluetooth a podporuje aj pokročilé funkcie, ako je rozpoznávanie 2048 úrovní tlaku a dlane, v prípade, že je položená na displeji. V prípade iPadu (2018) odporúčame priplatiť si za Apple Pencil, pre staršie iPady ide o dobrú alternatívu.

Cena: 89 €

Apple Pencil

Pokiaľ máte iPad Pro alebo iPad (2018) a chcete stylus, ktorý využijete naplno, najlepšou, ale aj najdrahšou voľbou je oficiálny Apple Pencil. Výhodou je jednoduché párovanie cez Lightning konektor, ktorý slúži aj na nabíjanie. Pencil nemá žiadne tlačidlo, má však ostrý hrot a podporuje rozpoznávanie tlaku. To, ako tlačíte na displej, ovplyvňuje hrúbku čiary. Apple Pencil tiež podporuje aj tieňovanie a pár špeciálnych úkonov, ktoré ostatné stylusy neumožňujú. Pohodlne sa s ním tiež píše, tablet bude ignorovať aj vašu položenú dlaň.

V prípade iPadu Pro sú reakcie tabletu na pero takmer okamžité, v prípade iPadu (2018) si možno všimnúť minimálne oneskorenie, rádovo v milisekundách. Pri bežnom používaní či písaní poznámok vám to vadiť nebude. Na profesionálnu prácu je určený model iPad Pro.

Cena: 99 €

Verdikt

Pokiaľ hľadáte všestranne použiteľný stylus, môžeme vám odporučiť Adonit Pro 3. Ten funguje s každou dotykovou obrazovkou a hoci ponúka iba základnú funkcionalitu, robí to veľmi dobre. Oceňujeme pekné spracovanie a priehľadný disk pre pohodlnejšie a presnejšie písanie či kreslenie.

Model Adonit Snap nás až tak neoslovil, je zrejmé, že v jeho prípade spočíva pridaná hodnota najmä v tlačidle a vo funkcii vzdialenej spúšte fotoaparátu iPhonu.

Adonit Pixel a Apple Pencil sú prémiové stylusy. Ak máte tablet, ktorý podporuje Apple Pencil, oplatí sa priplatiť za toto oficiálne príslušenstvo. Ak však máte zariadenie, ktoré je s Apple Pencil nekompatibilné a hľadáte stylus s pokročilou funkcionalitou, Adonit Pixel stojí za vyskúšanie.

Zapožičal: WESTech, iStores.sk

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit