Ide o súpravu na pestovanie mimoriadne zdravej mikrozeleniny. Česká značka LeafLearn vznikla s cieľom vrátiť ľuďom kontrolu nad tým, čo jedia. V kapsule sa spojilo to najlepšie z prírody a modernej technológie. Výrobca hovorí o „domácom pestovaní 4.0“.

LeafLearn
Súprava na pestovanie rastlín. Dole sú umiestnené už otvorené kapsule s rastlinami, hore je kamera a systém svetiel.

S aplikáciou LeafLearn môže každý pestovať zdravé potraviny a ide to rýchlo. Stačí vám len voda a umelá inteligencia. Celý obal kapsuly je plne recyklovateľný a celý vnútorný priestor je plne kompostovateľný.

Za týmto produktom stojí biochemik Zbyněk Lampolt, ktorému záleží na to, čo jeme a chce to dosiahnuť v domácom prostredí. Hlavnou súčasťou systému je analýza rastu rastlín v reálnom čase, ktorá je v súčasnosti jedinečná a tiež patentovaná. Vývoj systému prebiehal v Českej republike a tu sa aj LeafLearn vyrába.

Makro v mikro

Mikrozelenina totiž obsahuje makroživiny a sú to povestné superpotraviny. Z botanického hľadiska je to vývojové štádium, ktorým musí prejsť každá rastlina. Predchádza mu semeno a výhonok, po ktorom nasleduje zelená rastlina a dospelá rastlina.

LeafLearn
Hotové vyrastené rastliny

V štádiu microgreens ešte nefunguje metabolizmus dospelej rastliny, neprebieha fotosyntéza a živiny sa čerpajú zo semien. Rastlina v tomto štádiu obsahuje veľké množstvo ľahko vstrebateľných vitamínov a vzhľadom na fázu vývoja nepotrebuje hnojenie ani iné zaťaženie vonkajšími chemickými procesmi.

Vezmite si obyčajnú reďkovku – často nevýraznú zeleninu v obchode, ktorá má svoje najlepšie dni za sebou. Kapsula od spoločnosti LeafLearn však obsahuje 4-krát viac klíčkov ako kapsula od veľkoobchodníka. Až 135-krát viac vitamínu E ako v jablku alebo šaláte a až 30 % odporúčanej dennej dávky vitamínu C. Okrem toho obsahuje širokú škálu antioxidantov, minerálov, živín a ďalších dôležitých prvkov. Kapsulové reďkovky neobsahujú žiadne pesticídy, hnojivá ani umelé urýchľovače rastu. Je to jednoducho zdravá mikrozelenina ako superpotravina vypestovaná za 120 hodín (to je 5 dní).

LeafLearn
A môžeme jesť

Druhým príkladom je rukola, ktorá je sama o sebe považovaná za mimoriadne zdravú, ale vo forme mikrozeleniny je mnohokrát prospešnejšia. Má 3-krát viac vitamínu C, 5-krát viac betakaroténu a dokonca 60-krát viac vitamínu E ako dospelá rastlina. Poprední šéfkuchári ho používajú nielen pre jeho výživovú hodnotu, ale najmä pre jeho skvelú sviežu a intenzívnu chuť a farbu.

Aj vy môžete pestovať superpotraviny

S balíčkom Mini Starter Pack nemusíte o pestovaní vedieť nič. Stačí len vložiť kapsule s organickými semienkami a zaliať ich čistou vodou. O zvyšok sa postará umelá inteligencia. Fotoaparát rozpozná, o akú kapsulu ide a automaticky ju premietne do aplikácie. Aplikácia vás potom sama upozorní, keď je čas odstrániť uzáver. Potom môžete len sledovať, ako rastie a zbierať úrodu.

LeafLearn
Riadenie je cez mobilnú aplikáciu

Všetko je ekologické, recyklovateľné a kompostovateľné. Párovanie s mobilným telefónom prebieha prostredníctvom Wi-Fi. Ovládanie je veľmi intuitívne .

LeafLearn
Zdravá večera je hotová

Ceny: Mini Starter Pack + 4 semienkové kapsule: 161,60 eur. Každá ďalšia kapsula za 3,60 eur/kus

K dispozícii sú tieto kapsule

  • žerucha
  • rukola
  • reďkovka China Orse
  • horčica
  • červená reďkovka
  • reďkovka Daikon
  • brokolica
  • ďatelina
  • kaleráb
  • červená kapusta

Zdroje: vlastné, Leaflearn, www.mercatus.cz

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.