Služba, ktorá pomôže chrániť vaše súkromie.

Pripojenie na VPN je stále niečo, čo mnohí nepoužívajú. Prirovnali by sme to k antivírusovému systému. Nielen, že môžete pozerať americký Netflix, keď sa pripojíte do New Yorku, alebo sa ochránite na verejných Wi-Fi, vy cez VPN ochránite aj svoje súkromie na internete celkovo. To už či ste doma alebo v práci.

Situácia býva ale aj opačná, ste v zahraničí a potrebovali by ste sa pripojiť na VPN kvôli tomu, aby ste sa javili ako zo Slovenska. Aj v tomto pomôže služba Surfshark na adrese https://surfshark.com/servers/slovakia.

Výber lokalít, kam sa chcete pripojiť. Ako vidno, my sme využili slovenský server

Nadštandardná výbava

Pripojenie do internetu cez túto službu, je otázkou niekoľkých sekúnd. Program nainštalujete, prihlásite sa cez email a heslo, ktoré ste si na stránke zadali pri platbe za službu a o dve-tri sekundy ste pripojení.

Pre tých, čo VPN programy poznáte, služba poskytuje všetko základné. Teda výber protokolu, ktorý bude použitý na pripojenie vrátane nového WireGuard. Tiež má vlastné mechanizmy na ochranu vášho súkromia a pripojenia sa aj vtedy, keď poskytovateľ vášho internetu alebo firma pripojenie cez VPN blokuje.

Pre začiatočníkov, Surfshark funguje úplne automaticky. Zapnete, vyberiete krajinu, na ktorej servery sa chcete pripojiť a je to. Počas spojenia sa zobrazuje údaj o prenesených dátach a dĺžka spojenia, rovnako tak aj informácia, akú IP adresu ste obdržali.

Pokročilí používatelia si tu nájdu ďalšie extra možnosti, ako zabezpečiť svoje pripojenie. Nechýba tzv. Kill Switch, čo znamená, že keď nie ste pripojení na niektorý z VPN serverov Surfsharku, počítač bude off-line. To je výborná ochrana proti tomu, aby keď spadne VPN spojenie, nemali ste internet odrazu bez tejto ochrany. Je to na vás, ako si program nastavíte a čo si pozapínate. Treba ale dodať, že toto je celkom bežná vlastnosť a majú ju aj ostatné VPN programy na trhu.

Rozšírené možnosti pripojenia a zabezpečenia

Menej bežná je aktívne routovanie dvomi krajinami alebo záruka, že vždy dostanete rovnakú verejnú IP adresu, aj keď sa odpojíte a po niekoľkých hodinách pripojíte znova. Pripojenie cez dve krajiny zvyšuje vašu bezpečnosť. Je logické, že každé zvýšenie bezpečnosti má dopad na rýchlosť. Avšak túto VPN službu sme používali aj pri prenášaní väčšieho objemu dát.

V rámci niektorých krajín, typicky veľké štáty ako USA, Austrália, Taliansko atď. majú na výber z viacero lokalít, kam sa môžete pripojiť. V prípade USA to sú na výber mestá ako Boston. Detroit, New York, Atlanta atď. Voľba lokality na pripojenie je z môjho pohľadu jedna z najlepších vlastností tejto vpnky.

Ceny a možnosti

Cenovo sa pohybuje medzi podobne ako pri ostatných, je však o niečo lacnejšia. To pri zbežnom porovnaní. Keď si ale porovnáme rozšírené možnosti, dá sa povedať, že vychádza lacnejšie, ako niektoré služby. Cena by ale nemal byť jediný a ani hlavný parameter. Možno bude pre niekoho výhodou, že podporujú neobmedzený počet pripojených zariadení na jeden účet.

V zmluvných podmienkach si ale firma vyhradzuje právo upraviť počet pripojení, ak by ste sieť nadmerne vyťažovali tak, aby zachovali férové použitie aj pre ostatných používateľov. Tak napríklad VypVPN podporuje simultánne 30 spojení, čo pravdepodobne prekoná potreby kohokoľvek z nás a takisto to môžeme v praxi považovať za „neobmedzené“.

Uchovávanie log súborov

Dôležité z pohľadu vášho zabezpečenie a nie iba placebo efektu. Firma je pod nezávislým auditom, a tak ako napríklad aj NordVPN alebo spomínaný VyprvVPN. Surfshark uvádza priamo na svojej stránke, ktoré informácie o vás ukladá a ide o anonymné údaje, ktoré o vás nič neprezrádzajú. Razia politiku tzv. No Logs. Tiež špecifikuje aké typy údajov a ako dlho ich ukladá. To sa o VPN v niektorých prehliadačoch internetu alebo výrobcov smartfónov povedať nedá a ich VPN by ste primárne nemali používať.

Ako obvykle, na výber máte niekoľko cenových hladín a záleží od toho, na aké obdobie si vyberiete predplatné za túto službu. Cena za jeden mesiac je 10,99 eur. Niečo ako skúšobná doba neexistuje, ak idete cez počítač. Na to treba použiť mobilnú aplikáciu Surfshark pre Android alebo iOS. Vtedy získate 7 dní možnosť skúšania zadarmo a keď službu do skončenia trial verzie zrušíte, nebudete nič platiť. Najviac sa oplatí dvojročné predplatné, ktoré sám odporúčam. Ak si totiž raz na VPN pripojenie a vaše súkromie zvyknete, ťažko sa vám bude fungovať bez neho. Pri dvojročnom záväzku stojí mesiac len 1,99 eur a naraz vám z karty strhne 47,76 eur.

Verdikt

Surfshark VPN je výborná služba. Zadarmo nie je ale odmenou je servis, rýchlosť spojenia a vaša ochrana pred sledovaním na internete. Môžete ju mať v počítači mobile a dokonca aj ako plugin do prehliadača Microsoft Edge, Google Chrome alebo Mozilla Firefox.

Má nadštandardné možnosti pripojenia a ochrany. Ak ste už o VPN počuli a nevedeli ste, či je to pre vás, túto službu odporúčam zvážiť.

Páči sa nám

  • Cena pri 2-ročnom pláne
  • Kill Switch
  • Multihop režim
  • Statická IP pri vybraných lokalitách
  • Režim Kamufláž tam, kde je VPN zakázané
  • Vysoká rýchlosť pripojenia

Nepáči sa nám

  • Na čo najlepšiu cenu treba vybrať 2-ročný plán

Link: Surfshark

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.