Tentokrát bude brázdenie webových stránok skutočne príjemné. Začítajte sa spolu s nami do tajov obľúbeného „tekutého chleba“.

www.pivovarytopvar.sk

Topvar_web2016_3_nowat

Komerčne ladená stránka pivovaru Topvar, no informačne je bohatá. Najmä ak hľadáte pivá tohto výrobcu a chcete vedieť o nich trochu viac. Stále však v prehľadnej forme a s pohľadom na sériu jednotlivých značiek. Dozviete sa rozdiely medzi jednotlivými stupňami v ponuke tohto pivovaru a natrafíte aj na zaujímavé kúsky. Predpokladáme, že si na stránke nájdete niektoré, ktoré ste nepoznali a nevideli. Možno aj to bude správna inšpirácia až pôjdete opäť do obchodu. Milovníci nealkoholického piva nájdu Birell, a to dokonca až štyri typy. Obyčajný, ale aj v „radlerových“ verziách. Stránka sa venuje aj zodpovednému pitiu. Neprehliadnite graf, na ktorom uvidíte priebeh prípravy piva. Pozrite si aj mininávody na to, ako pivo správne podávať a takisto aj aké blahodarné účinky na vás bude mať.

www.slovenskepivo.sk

SKpivo_web2016_3_nowat

Stránka, ktorá združuje výrobcov piva a sladu. Vybrali sme ju však z iného dôvodu. Tým sú články, ktoré tu nájdete. Ide o texty, kde sa dozviete niečo o pive. História piva bude pre mnohých zrejme malou neznámou, a tak odporúčame začať tu. Nejde o nič dlhé a na zbežný prehľad texty rozhodne postačia. Takisto sú tu informácie o tom, ako sa pivo vyrába a čapuje. Pozrite si aj fotogalériu sladu a informácie o jeho spracovaní. Nájdete tu aj zaujímavosti z oblasti piva a pivovarníctva. Odporúčame aj sekciu receptov. Tu sú „bežné“, no aj také, pri ktorých využijete tento zlatý mok. Koho zaujímajú štatistiky, nech sa pozrie do sekcie Milujem pivo. Okrem toho sa práve na tejto stránke dočítate, koľko piva vypijú dnes ženy, alebo pri akých príležitostiach ho piť.

www.opive.sk

OPive_web2016_3_nowat

Niekto má rád pivo čapované, iný zase fľaškové. Na tomto webe nájdete zásobu článkov o pive a hodnotení piva. Na svete je viac ako 5000 pivovarov a ponúkajú dokopy viac ako 20 000 značiek piva. Je teda z čoho vyberať, hoci sa k nám niektoré ani nedostanú. Práve tento web môže byť vhodnou inšpiráciou. Medzi recenziami piva nájdete tradičné aj menej tradičné značky. Niekedy len limitované edície, ktoré treba v obchodoch hľadať pozornejšie. Prípadne ich dostanete len v špecializovaných predajniach. Recenzie obsahujú aj informácie o pive. Je to veľmi dobrý web pre tých, čo chcú ísť trochu viac do hĺbky. Hodí sa aj na porovnávanie „parametrov“ piva medzi sebou. Popri špeciáloch tu nájdete aj ochutené pivo, nie typu Radler, ale napríklad vanilkové.

www.kamnapivo.sk

Kam_web2016_3_nowat

Vypiť si pivo je fajn, no ešte treba vedieť, kam zájsť. Server KamNaPivo má charakteristický názov, ktorý hovorí o jeho obsahu. Podniky, kde vám načapujú pivo si môžete vybrať podľa vyhľadávacieho filtra. Tiež aj podľa názvu podniku, ak viete kam chcete ísť a potrebujete zistiť ďalšie detaily. Niektorým chýba základná fotografia, no oceňujeme informačnú hodnotu o podniku a ako sa tam dostanete. Rovnako tak aj otváracie hodiny. Portál je ideálny nielen pre pivárov, ale aj pre labužníkov, ktorí chcú ochutnať dobré jedlo. Nájdete tu nielen pivárne a reštaurácie ale aj klasické krčmy a bufety. V tejto oblasti považujeme server za dobrú voľbu, ako sa informovať pred vstupom do vybraného podniku.

www.zajimavosti-pivo.estranky.cz

ZaujimavostiPivo_web2016_3_nowat

Web, ktorý rozoberá pivo značne detailne. Nájdete tu veľa textov o histórii piva a niekoľko inšpirácií na základnú otázku. A teda, či pivo piť alebo nepiť? Informačne dosť bohatý web, kde vám poradia aj to, ako sa pivo správne podáva a skladuje. Dozviete sa aj zloženie piva a verte, že nepozostáva len z vody a sladu. V rámci objektivity informácií je tu aj článok o alkohole všeobecne. Odporúčame prečítať. Špecialitou je prehľad druhov piva. Je ich skutočne veľké množstvo a ak poznáte iba tmavé a svetlé, verte, že máte poriadne rezervy. Už tradične nechýbajú recepty z piva. Nie je ich síce veľa, ale každý túto pochutinu obsahuje. Sekcia otázok a odpovedí vám odpovie napríklad aj v tom smere, či pivo spôsobuje infarkt alebo napríklad cukrovku.

Ďalšie tipy

www.pivo.sk – Stránka, resp. priamo e-shop, kde si objednáte všetko potrebné na výrobu piva. Pre záujemcov je tu za pár desiatok eur aj malá výrobňa piva.

www.sahp.sk – Stránky Slovenskej asociácie histórie pivovarníctva, kde sa dozviete o pive z trochu inej stránky, ako len to, kde sa dá piť 🙂

www.malepivovary.sk – Zaujímate sa o malé pivovary? Na tejto stránke ich nájdete niekoľko a môžete si o nich prečítať. Dozviete sa aj, aké pivá majú v ponuke.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom májovom vydaní TOUCHIT č. 4/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania. 

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.