O tom, čo pripravuje Synology do ďalšieho obdobia, sme sa rozprávali s Igorom Cejkovským, ktorý v Synology pracuje ako Team Manager Czech Republic, Slovakia and Hungary.

Aký bol pre vás rok 2020 a čo môžete očakávať od roku 2021?

Pandémia zmenila spôsob nášho života, práce i podnikania. Ukladanie a prístup k dátam sa pritom stali ešte dôležitejšími. Synology 2021 sa nesie v duchu operačného systému DSM 7. Spoľahlivosť, výkon, jednoduchosť, škálovateľnosť sú štyri piliere, na ktorých stojí DSM7. Výmena disku tu bude možná aj bez degradácie RAID poľa. Stačí, ak má NAS voľný slot na disk, ktorý sa osadí novým diskom. Následne sa naň naklonujú dáta z disku, ktorý treba vymeniť a nakoniec dôjde k výmene týchto diskov v RAID poli.

Igor Cejkovský, Team Manager Czech Republic, Slovakia and Hungary

Igor Cejkovský, Team Manager Czech Republic, Slovakia and Hungary, Zdroj: Synology

Synology pridáva tiež nové možnosti prihlasovania sa k DSM – aplikáciu Secure Sign-in alebo dvojfázové overenie pomocou FIDO2 metódy.

Výkon v DSM 7 sa zvýšil v niektorých situáciách až o 80 %. Proces opravy RAID poľa je v novej verzii výrazne rýchlejší, keď napríklad oprava poľa s diskom zaplneným na 50 % zaberie v DSM 7 len polovicu času v porovnaní s minulosťou. Firemných zákazníkov poteší ešte rýchlejší failover, teda automatické prepnutie z aktívneho a pasívneho servera v prípade poruchy u systémov s vysokou dostupnosťou.

Nastavenie sieťového úložiska s mnohými funkciami a možnosťami môže byť výzvou nielen pre nováčikov, ale aj pre skúsenejších profesionálov. DSM 7 pridáva ďalšie funkcie, no zároveň prináša novú interaktivitu, vylepšeného integrovaného pomocníka a funkcie, ktoré uľahčujú nastavenie a správu NAS. Mnohé prvky grafického prostredia boli upravené nielen kvôli krajšiemu vzhľadu, ale hlavne kvôli lepšej funkcionalite a prehľadnosti. Pomocník ponúka popisy a priame odkazy, ktoré pomôžu pochopiť jednotlivé nastavenia, ale rovnako pomôžu pochopiť pôvod a opravu prípadnej chyby.

Dnešný svet stojí na dátach. Každý deň teraz produkujeme obrovské množstvo dát, ktoré treba bezpečne ukladať. Čo ponúkate tu?

Naša odpoveď na veľkokapacitné úložiská sa volá Peta Volume. V DSM 7 pomocou Peta Volume poskytujeme možnosť vytvorenia až 1 PB zväzku. Viac dát však prináša vyššiu potrebu efektivity. Aby bolo úložisko využité čo najefektívnejšie, deduplikácia bude v DSM7 rozšírená z doterajšej úrovne aplikácií až na celý NAS. Táto funkcia bude uvedená v roku 2021 ako update pre DSM 7.

Ako to bude s fotografiami?

Bezpečné, bezplatné, automatické ukladanie fotografií bolo vždy vyhľadávanou funkciou Synology NAS. Synology Photos reprezentuje to najlepšie z aplikácií Moments a Photo Station skombinované do úplne novej aplikácie, navyše ešte rozšírenej o nové pokročilé funkcie. Synology Photos pridáva zrýchlené nahrávanie fotografií a videí z mobilných zariadení a počítačov, vďaka využitiu ich výkonu na generovanie miniatúr a náhľadov. Vyhľadávanie fotiek a videí je teraz ešte lepšie vďaka funkcii Smart Seach Filters, ktorá vyhľadáva na základe rozpoznanej tváre, miesta alebo času vzniku fotky, dokonca aj kombináciou týchto kritérií. Nezabudli sme ani na zdieľanie fotiek a videí, také obľúbené u domácich používateľov, ktorí sa chcú podeliť o radosť z dovolenky s rodinou, a také dôležité pre profesionálov, ktorí prezentujú výsledok svojej práce klientom.

Ako je to s hybridným cloudom?

Hybridný cloud kombinuje výhody cloudových úložísk a lokálnych, takzvaných on-premise úložísk. Privátny cloud ponúka úplnú kontrolu nad súbormi, rýchlosť prístupu k súborom limitovanú len rýchlosťou siete a je teda ideálnym riešením na bezpečnú, pohodlnú a rýchlu prácu so súbormi, nezávislú od rýchlosti a dostupnosti pripojenia k internetu. Na druhej strane, pri cloudových riešeniach je počiatočná investícia nižšia, ako v prípade privátneho cloudu. Prístup k dátam býva jednoduchší, nemusí sa riešiť VPN pripojenie a s tým spojená konfigurácia a nároky na sieťový hardvér. Kombinácia Synology NAS a Synology C2 cloudu efektívne spája výhody oboch riešení. Synology C2 cloud slúži ako primárne úložisko dát a najpoužívanejšie dáta sú zároveň synchronizované a uložené aj na lokálnom NAS. Zabezpečí sa tak rýchly prístup nezávislý od pripojenia k internetu, ale vďaka C2 cloudu ako primárnemu úložisku, je tiež veľmi jednoduché dáta synchronizovať medzi jednotlivými pobočkami jednej firmy. Lokálny hardvér zároveň nemusí byť stavaný na celkovú kapacitu, akou disponujú dáta v C2 cloude, pretože je na ňom len tá časť dát, ktorá je potrebná na prácu.

Synology

Zdroj: Synology

Zálohovanie je neustále témou číslo jedna. Veľmi veľa firiem, ale aj domácich zákazníkov si jeho dôležitosť už uvedomuje. Ako k tomu pristupuje Synology?

My proaktívne vedieme používateľov k vytváraniu záloh. Tak ako Synology Photos pomáha automatickým zálohovaním chrániť fotografie a videá z telefónu pre domácich používateľov, tak nevynechávame ani segment malých a stredných firiem a podnikových zákazníkov. My pritom zálohujeme kompletnú infraštruktúru, teda fyzické počítače, virtuálne a fyzické servery a v dnešnej dobe stále častejšie aj cloud. Dobré riešenie podporuje deduplikáciu, aby šetrilo úložný priestor a nevyťažovalo sieť. Podporuje centrálny management a monitoring. Ale takéto riešenia sú spravidla platené, pretože spomínané pokročilé funkcie podliehajú spravidla licenčnému modelu. Active Backup Suite od Synology však poplatky za licencie nevyžaduje.

Pritom máme pokrytú Windows platformu a Linux na úrovni súborovej zálohy. Môžem oznámiť vylepšenia pre linuxové prostredie a príchod Active Backup Agenta, ktorý tu rozšíri možnosti zálohovania. Tiež sa môžeme tešiť na príchod Active backup for Business pre platformu MacOS.

Jedna z najčastejších požiadaviek, ktoré sme dostávali, bola možnosť šifrovania záloh. Active Backup tak bude podporovať AES256 šifrovanie záloh, ktoré zaručí veľmi vysokú bezpečnosť zálohovaných dát.

Plánujeme tiež integráciu Active Backup for Business do Synology C2. Bude tak možné zálohovať spomínané platformy nielen na Synology NAS, ale aj priamo na Synology C2 server, ktorý je pre európskych zákazníkov umiestnený vo Frankfurte.

Za TOUCHIT sa rozprával Ondrej Macko

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.