Výrobca má svoje vlastné disky, ktoré chce ponúkať v rámci modelu kompatibility do svojich NAS zariadení.

Do vášho sieťového úložiska Synology si môžete kúpiť akékoľvek disky, ktoré výrobca podporuje. Vlastné disky predáva pod svojou značkou a sú však určené používateľom, ktorí chcú mať istotu kompatibility a odpovedajúceho servisu. Napríklad podporu firmvéru a jeho aktualizácie priamo cez operačný systém DSM. Testovali sme model Synology HAT3300 označovaný aj ako Synology Plus 3,5“ SATA HDD.

NAS bežne kupujete bez pevných diskov je na používateľovi, aké sa rozhodne do stanice inštalovať v závislosti na financiách a kapacite. Disky Synology sú na trhu v troch variantoch a niekoľkých kapacitných verziách. To uľahčí používateľom rozmýšľanie a hľadanie kompatibilných zariadení.

synology nas hdd hat3300Zdroj: TOUCHIT
8 TB verzia disku

Kompatibilita pevných diskov do sieťových zariadení nie je samoúčelný parameter. Tu je potrebné zohľadniť fakt, že disky musia byť vyhotovené na nepretržitú prevádzku. Okrem toho je kladený dôraz aj na zápis dát a výrobca ponúka rozšírenú ochranu, respektíve záruku týchto diskov. Sú dimenzované inak ako bežné disky, ktoré si kúpite do počítača. Hodnota MTBF je navrhnutá na 1 milión hodín a pracovná záťaž je nastavená na 180 terabajtov za rok.

synology test hdd
Informácie o oboch diskoch

Už na pohľad je zrejmé, že tento údaj je vyšší ako pri bežných diskoch do počítačov alebo do notebookov. A to najmä s ohľadom na to, že k sieťovému disku môže pristupovať viacero používateľov. Ak máme takéto disky nainštalované v domácnosti alebo vo firme, je dôležité, aby splňovali náročnejšie podmienky používania a nedochádzalo v nich k nadmernému opotrebeniu.

Výrobca disky testoval aj viac ako 300 000 hodinami prevádzky, aby preveril ich možnú záťaž v reálnom prostredí. Takúto záťaž pravdepodobne nedosiahnete, ale na vytvorenie predstavy o tom, čo presne kompatibilita a vhodnosť na použitie v sieťovom zariadení znamená, to postačuje.

My sme testovali rad Plus, konkrétne v zariadení Synology DS223. Okrem toho je dostupný rad Enterprise SATA a Enterprise SAS. Všetky modely sú 3,5“ a nižšie je zobrazená tabuľka s dostupnými kapacitami.

 Typ disku4 TB6 TB8 TB12 TB16 TB18 TB
Rad Plus 3,5″ SATA HDD
Rad Enterprise 3,5″ SATA HDD
Rad Enterprise 3,5″ SAS HDD

Disky vo verzii Plus sme testovali v kapacite 8 TB. K dispozícii sme mali 2 disky, keďže aj sieťové zariadenie Synology je dvojdiskové. Ide o modely s 5400 otáčkami za minútu, 256 MB cache pamäťou a maximálnou prenosovou rýchlosťou 202 MB/s. To bude postačovať aj pre rýchle domáce či firemné LAN siete.

Zapojenie diskov nevyžaduje žiadne veľké zručnosti, stačí ich vložiť do šachty vo vašom sieťovom zariadení a v nej použiť bočné aretačné vložky, ktoré stačí zatlačiť. Netreba k tomu žiadny nástroj. Mechanizmus je vyhotovený tak, aby sa disky nemohli zapojiť naopak a tiež aby sa pri inštalácii nepoškodili.

synology test hdd
Kopírovanie dát cez Wi-Fi s maximálnou rýchlosťou, ktorú podporuje Wi-Fi adaptér na notebooku

Po zapnutí zariadenie rozpozná typ diskov a v prípade, že ide o prvotnú inštaláciu, navrhne vám všetky pod potrebné kroky na sprevádzkovanie systému. Výhodou týchto diskov je, že sú takmer nehlučné a jediné, čo budete počuť je ventilátor zariadenia. Ten však bude mimo silnejšieho vyťaženia tichý a nebude nejakým spôsobom rušiť.

Počuť je rozbiehajúce sa disky a tiež pri aktívnom zápise. Nejde o nič kritické. Musíte mať tichú miestnosť, aby boli počuteľné. Behom testu sme presiahli rýchlosť zápisu 190 MB/s. Na bežnú sieťovú prevádzku možno takéto rýchlosti nevyužijete. Rýchlosť nájde svoje uplatnenie napríklad pri využití USB portov na NAS a priamom kopírovaní z externého média alebo fotoaparátu.

Synology test hdd
Kopírovanie 12 GB dát s veľkosťou desiatok MB na jeden súbor

Verdikt

Disky sú prínosom pre používateľov, ktorí si chcú vytvoriť vlastný sieťový disk a chcú mať istotu, že k nemu kúpia aj vhodné disky. Synology Plus sú ideálne na domáce a kancelárske použitie. Celkovo chválime tieto disky jednak spôsobom inštalácie a vlastnosťami, ktoré im výrobca po technologickej stránke priniesol.

Cena: 249 eur za 8 TB verziu

Zapožičal: Synology

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.