Telefón od Telekomu chce zaujať najmä cenou. Treba však akceptovať niekoľko kompromisov.

Telekom sa rozhodol na Slovensku predávať smartfóny T Phone a T Phone Pro, ktoré preň vyrába čínsky Wingtech, a ktoré americký T-Mobile predáva pod názvom T-Mobile REVVL 6 (PRO) 5G. Recenziu na model T Phone Pro nájdete v samostatnom článku.

Základný T Phone sa od verzie Pro odlišuje menším displejom, menšou batériou, chýbajúcim NFC čipom a bezdrôtovým nabíjaním a menším počtom zadných fotoaparátov – chýba ultraširokouhlý senzor. O niečo horší je selfie fotoaparát a treba sa tiež uspokojiť s menšou RAM a úložiskom. Rozdiel v cene je 50 eur.

6,5-palcový displej s veľkou bradou

T Phone aj T Phone Pro majú totožný dizajn s pomerne veľkým spodným rámikom pod obrazovkou. V prípade základného modelu je uhlopriečka 6,52 palca. Ide o IPS displej s HD+ rozlíšením. Podobne ako v prípade modelu Pro platí, že pre niekoho môže telefón pôsobiť zastaraným dojmom.

Z hľadiska praktického používania mi HD+ rozlíšenie neprekážalo, zvyknete si naň rýchlo. Nič to však nemení na tom, že v tejto cenovej kategórii nájdete aj Full HD displeje, ak by ste chceli vyššie rozlíšenie. Výrobcovi by som však odporučil zoptimalizovať automatické nastavenie jasu, ktoré funguje v tmavých priestoroch nie úplne ideálne. Jas niekedy preskakuje relatívne často medzi dvoma úrovňami, čo môže pôsobiť rušivo.

T PhoneZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
T Phone

MediaTek 700 a 4 GB RAM

Základný T Phone poháňa rovnaký procesor ako model Pro – MediaTek Dimensity 700. Dopĺňa ho 4 GB RAM a 64 GB úložisko. K dispozícii je slot na microSD kartu a takisto 3,5 mm jack. Celkový používateľský zážitok bol z hľadiska bežného používania v poriadku. NFC čip, ktorý nájdete vo výbave modelu Pro, však chýba.

K svižnosti a reakciám telefónu nemám výraznejšie pripomienky a počas používania som si nevšimol nedostatky, ktorý by negatívne ovplyvnili fungovanie telefónu v rôznych situáciách. Bez problémov fungovalo navigovanie, dobrý zážitok ponúklo aj surfovanie a používanie sociálnych sietí. Reprodukcia zvuku je vzhľadom na cenu dobrá.

Pokiaľ zvažujete kúpu T Phonu, z praktického hľadiska mi dáva zmysel priplatiť si za model Pro. Ten získal v AnTuTu o 17 % vyššie skóre, pravdepodobne z dôvodu väčšej RAM. 3D výkon bol podľa aplikácie 3DMark totožný v oboch prípadoch.

T PhoneZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
T Phone

Magentový snímač odtlačkov prstov

T Phone má plastovú konštrukciu s rozmermi 166,6 × 76,4 × 8,7 mm a hmotnosť 194 gramov. Odolnosť voči vode a prachu je na úrovni IP52. Telefón má bočné magentové napájacie tlačidlo so snímačom odtlačkov prstov. Jeho farba dopĺňa logo Telekomu na zadnej strane telefónu.

Snímač odtlačkov prstov je totožný v prípade základného modelu aj Pro verzie. Platí teda, že pokiaľ som mal telefón v ľavej ruke a používal som na odomykanie prostredník, spoľahlivosť bola nižšia. Je škoda, že Telekom neumožňuje nastavenie, či sa má snímač aktivovať iba pri stlačení tlačidla, alebo má byť aktívny vždy.

Znamená to, že snímač odtlačkov prstov je aktívny vždy a reaguje aj na nechcené priloženia prsta a telefón buď odomkne (ak priložíte spárovaný prst a rozpozná ho), alebo po pár neúspešných pokusoch deaktivuje funkciu odomknutia odtlačkom prsta. V takom prípade musíte zadať PIN kód alebo heslo telefónu – podľa toho, čo si nastavíte.

T PhoneZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
T Phone

4500 mAh a bez nabíjačky v balení

T Phone má 4500 mAh batériou. Tá v kombinácii s nižším rozlíšením displeja ponúka výdrž batérie na úrovni cca 5 hodín aktívneho používania telefónu so zapnutým displejom. Telefón podporuje 15 W Power Delivery nabíjanie, avšak súčasťou balenia je iba USB-C kábel.

Pri kúpe telefónu odporúčam zvážiť príslušenstvo od Telekomu, ako je ochranná fólia či ochranný obal. Určite by som si kúpil fóliu, nakoľko sa na displeji môžu vytvoriť malé škrabance v rámci bežného používania a nosenia telefónu v nohaviciach či kabelke.

T PhoneZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
T Phone

Nadštandardná softvérová podpora a 5G konektivita

T Phone využíva operačný systém Android 12 bez nadstavby. Celkový používateľský zážitok tak pripomína telefóny Google Pixel či Motorola (avšak bez jej Moto akcií). Telekom sľubuje 2 veľké aktualizácie systému Android na verziu 13 a 14 a 4 roky bezpečnostných záplat v trojmesačných intervaloch – teda až do roku 2026.

Ak výrobca tento sľub dodrží, bude to veľká vec. V tejto cenovej kategórii som zvyknutý na minimálnu softvérovú podporu a väčšina telefónov dostane jednu aktualizáciu systému Android, ak vôbec.

T Phone tiež láka podporou 5G konektivity, ktorá je optimalizovaná pre sieť Telekomu. V praxi to znamená, že keď vložíte do telefónu SIM kartu tohto operátora, tak sa vám zobrazí informácia o tom, že telefón si stiahol aktualizované nastavenia siete a bude vyžadovať reštart. Prenosové rýchlosti a zážitok z 5G siete Telekomu boli v prípade T Phonu bezproblémové.

T PhoneZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
T Phone

Trojitý zadný fotoaparát

T Phone Pro ponúka tri zadné fotoaparáty v konfigurácii:

  • 50 Mpx hlavný fotoaparát s clonou f/1.8
  • 2 Mpx makro senzor, f/2.4
  • 2 Mpx hĺbkový senzor, f/2.4
  • 5 Mpx selfie fotoaparát, f/2.2

50 Mpx hlavný fotoaparát je totožný v prípade T Phonu Pro a dokáže vytvoriť v niektorých scénach pekné fotky a to najmä vonku. Dá sa použiť na fotenie statických objektov v dobrých svetelných podmienkach a niekedy je použiteľný aj večer – vtedy mu dopomáha nočný režim, ktorý je k dispozícii pre tento senzor. Pri nočných fotkách treba akceptovať menej detailov.

S pohyblivými objektami má fotoaparát problémy a trápi sa aj v niektorých svetelných situáciách, resp. pri fotení ľudí a objektov v protisvetle. Podanie farieb či dynamický rozsah zďaleka nie sú bezchybné, avšak dajú sa pomocou neho odfotiť aj použiteľné fotografie. Nie všetky fotky budú bezchybné. Faktom je, že v niektorých scénach som dostal (pod)priemerné fotky, avšak niektoré fotografie ma prekvapili.

Zvyšné dva zadné senzory sú skôr do počtu, nie som ich veľkým fanúšikom a to bez ohľadu na výrobcu telefónu. V porovnaní s modelom Pro je vo výbave horší selfie fotoaparát.

T PhoneZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
T Phone

Fotografie, ktoré odfotil T Phone

Odfotil T PhoneZdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT
Odfotil T PhoneZdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT
Odfotil T PhoneZdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT
Odfotil T PhoneZdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT
Odfotil T PhoneZdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT
Odfotil T PhoneZdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT
Odfotil T PhoneZdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT
Odfotil T PhoneZdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT
Odfotil T PhoneZdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT
Odfotil T PhoneZdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT

Verdikt

T Phone je zaujímavý prísľubom vysoko nadštandardnej softvérovej podpory na pomery tejto cenovej kategórie a bezchybnou implementáciou 5G konektivity od Telekomu. Na druhej strane je tu zastaraný dizajn s veľkou bradou pod displejom a HD+ rozlíšením, ktorý zaostáva v priamom porovnaní s konkurenciou.

Z praktického hľadiska je T Phone použiteľný telefón, ktorý plní svoj účel. To však platí pre väčšinu dnešných telefónov a aj v cenovej kategórii, v ktorej je T Phone. Vo výsledku sa preto dostávame k otázke, či je pre vás dôležitejšia 5G konektivita alebo chcete modernejší displej/dizajn.

Cena: v závislosti do paušálu, resp. od pevnej služby

Zapožičal: Telekom

Páči sa nám

  • Vysoko nadštandardná softvérová podpora (2 Androidy + 4 roky bezpečnosti)
  • Čistý Android s dobrou optimalizáciou
  • Dobrá výdrž na jedno nabitie
  • Výborná optimalizácia 5G konektivity
  • Dobrá reprodukcia zvuku
  • 50 Mpx fotoaparát dokáže v niektorých scénach spraviť pekné fotky

Nepáči sa nám

  • Zastaraný dizajn s veľkou bradou
  • V tejto cenovej kategórii nájdete smartfóny aj s lepším displejom
  • Súčasťou balenia nie je nabíjačka a ani ochranná fólia displeja
  • Automatické nastavenie jasu potrebuje zoptimalizovať
  • Snímač odtlačkov prstov nereaguje vždy optimálne

Technické špecifikácie:

Model telefónuT Phone
Operačný systémAndroid 12, zabezpečenie 5. 9. 2022
Podpora 5G sietíÁno
Formát SIM kartyDual Nano SIM, hybridný
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]4 / 64
Procesor [max. frekvencia]MediaTek Dimensity 700, 8-jadrový, 2 GHz
Displej, frekvencia, HDRIPS, 60 Hz, nie
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]6,52 / 720 × 1640
Bluetooth, Wi-Fi, NFC, microSD, audio jack5.1, Wi-Fi 5, nie, áno, áno
Hlavný fotoaparát, max. rozlíšenie, počet50 Mpx, f/1.8, 3×
Predný fotoaparát, max. rozlíšenie5 Mpx, f/2.2
Batéria a vlastnosti4500 mAh
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]166,6 × 76,4 × 8,76 / 194
VodoodolnosťIP52
Bezdrôtové nabíjanieNie
KonektorUSB-C, 15 W
Cena199 eur
Benchmarky 
AnTuTu Benchmark – Total score279893
PCMark for Android – Work 3.08055
3DMark Wild Life – Total1176

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit