Šlo o zaujímavý koncept, ale do výroby sa napokon nedostal.

Ešte v roku 2019 podala spoločnosť Xiaomi na Čínsky patentový úrad patentovú prihlášku na skladateľný telefón, ktorého displej sa otváral smerom von a pripomínal tak súčasné zariadenia Mate X od Huawei.

Niekoľko reálnych snímok prototypu tohto smartfónu zverejnil na Twitteri vývojár Kuba Wojciechowski (@Za_Raczke). Je na nich vidieť, že základný tvar z patentovej prihlášky sa skutočne podarilo pretaviť do prototypu.

Skladateľné Xiaomi, patentová prihláškaZdroj: Twitter.com/Kuba Wojciechowski

Skladateľný telefón obsahuje štyri objektívu fotoaparátu s LED bleskom a dve batérie – tá väčšia má kapacitu 3500 mAh. Telefón mal byť vybavený procesorom Qualcomm Snapdragon 855 a modemom X50 na 5G konektivitu. Wojciechowski tvrdí, že vývoj zariadenia bol „supertajný“ a len niekoľko kusov sa dostalo na verejnosť.

Xiaomi ale napokon od tohto konceptu upustilo. Môžeme len hádať, či to bolo pre slabú odolnosť displeja, ktorý telefón obopínal a bol tak náchylný na poškodenie. V každom prípade, výrobca sa radšej priklonil k verzii skladateľných telefónov na štýl Samsungu, kde sa displej zatvára dovnútra ako knižka. Taký je aj najnovší Xiaomi Mix Fold 2, ktorý sa však zatiaľ oficiálne predáva len v Číne.

Skladateľné XiaomiZdroj: Twitter.com/Kuba Wojciechowski

Zdroj: Twitter.com

Prečítajte si tiež:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.