Virtuplex,je popredná česká spoločnosť špecializujúca sa na využitie virtuálnej a rozšírenej reality. Aktuálne prichádza na Slovensko. Pôsobí v oblasti nehnuteľností, obchodu, a vytvorila celosvetovo unikátne VR laboratórium s rozlohou 700 m2 na predmestí Bratislavy.

Najväčšia hala pre VR na svete je v Bratislave

Spoločnosť sa tak rozhodla reagovať na dopyt zákazníkov pôsobiacich na Slovensku. Vďaka tomu sa im odteraz vytvára príležitosť pracovať na svojich projektoch v najväčšej komerčne dostupnej hale pre virtuálnu realitu na svete. Boli sme si ju pozrieť a zážitok je to unikátny.

Hala VirtuplexZdroj: Virtuplex
Hala Virtuplex

Slovenskú pobočky Virtuplexu sme našli v administratívnom centre Squarebizz v mestskej časti Bratislava-Bory. Vďaka možnosti voľného pohybu v obrovskej miestnosti je zážitok z virtuálnej reality úplne iný, ako je to napr. pri skúšaní doma v obývačke.

Takto sa prechádzate s okuliarmi na hlavne po obrovskej haleZdroj: Virtuplex
Takto sa prechádzate s okuliarmi na hlavne po obrovskej hale

Zážitok „navnímate“ oveľa lepšie, dokážete sa prejsť v byte medzi jednotlivými miestnosťami, pocítite použitie materiálov aj konečný dizajn. Vďaka rozlohe haly si všetko môžete prezrieť vo veľkosti 1:1. Prípadné nedostatky návrhu je vďaka tomu možné vyladiť s architektom ešte predtým, ako sa pristúpi k samotnej stavbe. Vďaka tomu môžete ušetriť čas aj peniaze, ktoré by ste inak investovali do prípadných opráv. Zároveň je virtuálna realita skvelý nástroj na prezentáciu projektu investorom, budúcim nájomníkom a ďalším osobám.

Počítače v hale VirtuplexZdroj: Virtuplex
Počítače v hale Virtuplex

Virtuálna realita je dnes nevyhnutný pomocník architektov

Na Slovensku máme halu, ktorá je o 100 m2 väčšia ako tá v pražských Horných Počerniciach. So svojimi 700 m2 je najväčším komerčne dostupným priestorom pre voľný pohyb vo VR na svete. Dizajn haly pripravil vesmírny architekt Tomáš Rousek, ktorý je tiež autorom známeho projektu Základňa na Mesiaci.

VirtuplexZdroj: TOUCHIT.sk
Základňa stojaca za virtuálnou realitou

Možnosti využitia VR si v pražskom Virtuplexe vyskúšali už desiatky klientov predovšetkým z oblasti nehnuteľností (real estate). Zažili sme aj virtuálny showroom automobilky Škoda Auto. Spoločnosť YIT si vyskúšala, ako bude vyzerať výhľad z balkóna na 30 poschodí budovy, ktorá sa ešte len navrhuje.

Zdroj: Virtuplex
Takto to vyzerá pri virtualizácii

Pod skúsenými rukami vývojárov z Virtuplexu ožili aj ikonické projekty v Prahe, akými sú OD Máj, rekonštrukcia hotela Intercontinental a revitalizácia Masarykovho nádražia, kde došlo k úzkej spolupráci s tímom Studia Zaha Hadid Architects.

VirtuplexZdroj: TOUCHIT.sk
Takýchto hubov je v hale Virtuplex celkovo 5. Zaisťujú Wi-Fi 6 pripojenie v každom mieste veľkej haly

Spoluprácu s Virtuplexom nadviazala aj Slovenská sporiteľňa, ktorá v kooperácii s výskumnou agentúrou IPSOS testovala vzhľad budúcich pobočiek. Už sme pritom informovali o virtuálnej asistentke tejto banky. Virtuálnu podobu získal aj pavilón Českej republiky na EXPO 2020 v Dubaji.

Zdroje: vlastné, Virtuplex

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.