IT Asociácia Slovenska zorganizovala on-line stretnutie cez Teams s IT špecialistami, ktoré žijú a pracujú na Ukrajine aj v dobe vojnového konfliktu.

Ako sme zistili, pandémia Ukrajincov pripravila na život a prácu na diaľku a cez internet. Ten je teraz oveľa viac prepojený cez internete ako to bolo kedykoľvek predtým. Neexistuje možnosť chodiť do práce typu kancelária v biznis budove, pracuje sa odkiaľkoľvek a kedykoľvek. Metro v Kyjeve nefunguje, doprava je v podstate nefunkčná.

Čo Ukrajincov pandémia naučila, teraz ako keby našli

IT biznisu na Ukrajine sa veľmi dobre darilo pred vojenským konfliktom. Ukrajinci na diaľku pracujú pre rôzne IT spoločnosti, sú to vývojári, testeri ale aj IT manažéri. Vojnový konflikt z Ruskom určite neprospel biznisu ale rovnako ho výraznejšie nepotlačil. IT špecialisti, s ktorými sme hovorili pracujú nezávisle na bežnom pracovnom čase – v podstate v režime 24/7.

Internet funguje

Internet v tej časti Ukrajiny, kde sa špecialisti nachádzali (okolie Kyjeva) nie je nijako obmedzený, dá sa naň zatiaľ spoľahnúť ako na chrbtovú kosť komunikácie.

Samozrejme sme sa pýtali aj na bežný život. Ten je výrazne obmedzený napr. náletmi a nie sú neobvyklé ani časté presuny do krytov. Zásobovanie potravinami zatiaľ nie je problém, čoskoro však môže byť. V ich vyjadrovaní sme postrehli odhodlanie bojovať z Ukrajinu a chrániť jej nezávislosť.

Pomoc oceňujú

Veľmi oceňujú pomoc aktuálne prichádzajúcu z celého sveta, otázka znie, pokiaľ to vydrží. Podobne ako na Slovensku, aj na ukrajinskom internete fungujú trlovia, ktorý vystupujú okamžité po zverejnení nejakého politického článku. Facebook aj Instagram zatiaľ tiež fungujú a existujú profily, ktoré sa hlásia k proruskej politike. Vedenie štátu zabezpečuje ich priebežné mazanie.

V hre je aj vytvorenie ukrajinskej exilovej vlády, ktorá bude z vonka riadiť chod štátu hlavne cez internet.

Zdroje: vlastné

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.