Finančná správa predstavila na tlačovej konferencii nový systém – portál otvorených dát pod názvom OpenData.

Ktokoľvek a úplne zadarmo si teraz bude môcť zistiť informácie o tom, ako štát naozaj hospodári. Stačí kliknúť na adresu https://opendata.financnasprava.sk/. Portál má sprístupňovať dáta na mesačne báze a garantuje, že budú správne a presné.

Darilo sa očkovacej lotérii?

Celkovo je teraz k dispozícii 8 tematických kategórií, akými sú Finančná správa, Výber daní a cla, Výkon správy daní, Výkon správy cla, Nedoplatky, Vymáhanie a exekúcie, Daňová kontrola, Poskytovanie informácií a Byť zdravý je výhra (očkovacia lotéria). Súčasťou nie sú zmluvy či faktúry, tie sú uložené na inom mieste.

K dispozícii bude aj API, ktoré umožní tieto dáta sťahovať úplne automaticky, prípadne si môžete dáta pozrieť manuálne. Časť z nich je už v ľahko pochopiteľnej grafickej podobe, niektoré sú však zatiaľ skôr surové dáta. Celkovo OpenData portál obsahuje 144 datasetov, v štruktúrovanej forme, ktorá umožňuje ich hromadné strojové spracovanie.

Rozhranie portálu OpenData
Rozhranie portálu OpenData

Aj historické dáta

Portál je určený pre novinárov, špecialistov, ale aj bežnej verejnosti. Momentálne sú tu dáta zhruba do úrovne 2 rokov, ale nie v každej zo spomenutých kategórii. Cieľom je spracovať dáta už od roku 2012 alebo dokonca od zavedenia eura.

Vývoj hlavne vlastnými silami

Finančná správa na tomto portáli pracovala od februára tohto roka, jeho hodnota je okolo 34 000 eur. Inšpiráciou boli otvorené dáta, ktoré poskytlo pre svojich obyvateľov mesto Bratislava. Na vývoj boli využité služby menšej IT firmy, dôraz bol však na vlastných zdrojoch. Do tohto procesu pomerne prekvapivo neboli zaradené služby Ministerstva zodpovedného aj za informatizáciu Slovenska (MIRRI).

Aj pre starostov

Z nášho pohľadu služby tohto portálu využijú hlavne dátoví analytici, môže byť ale prínosný aj pre starostov jednotlivých obcí. Tí si totiž môžu pozrieť údaje, na základe ktorých zistia, aký budú mať rozpočet na ďalšie obdobie (prerozdelená daň).

Nechýba vám niečo?

Finančné riaditeľstvo tvrdí, že rado zapracuje aj ďalšie možnosti, pokiaľ ich bude žiadať väčší počet používateľov. Pokiaľ vám teda niečo chýba, stačí si v príslušnom formulári otvoriť sekciu s kontaktami a tam pomocou formuláru zadať svoje pripomienky.

Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Za týmto projektom stojí Lukáš Sojka z Finančnej správy

Našim zámerom bolo pripraviť jednoduchý a prehľadný web, na ktorom ľudia nájdu všetky dáta, ktoré má finančná správa. K dispozícii budú zadarmo,“ zhodnotil generálny riaditeľ sekcie informatiky na finančnej správe Lukáš Sojka. Jednotlivé dáta si môžete stiahnuť vo viacerých formátoch ako je PDF,CSV, XLS, ponuka sa bude ďalej rozširovať.

Plánované rozšírenie

Ako sme sa na tlačovej konferencii dozvedeli, jedným z pripravovaných doplnkov je možnosť overenia si obchodného partnera. Táto funkcia pribudne do 15. februára 2021 a na jednom mieste získate informáciu o tom, ako je to s vašim partnerom – či je platcom DPH, a jeho záväzkami voči štátu a pod. Funkcia bude užitočná, pretože takýto centrálny zdroj informácii zatiaľ neexistuje.

Zdroje: Finančné riaditeľstvo SR, vlastné

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.