Sen o vašich peniazoch a o tom, že si ich spravujeme sami, sa začína pomaly rozplývať.

Európska únia prijala nové pravidlá, ktoré hovoria o zhromažďovaní údajov kryptografických transakcií. Okrem toho, že dnes máte na väčšine burzách povinné KYC, teda vaše overenie, v budúcnosti má prísť aj overovanie jednotlivých transakcií. Ako to chce Európska komisia docieliť, zatiaľ nie je známe. Je jasné, že dokážu sprísniť podmienky používania kryptomien a vytvoriť regulácie, ktoré budú ich adopciu sťažovať. Z nášho pohľadu by bolo potrebné otvoriť väčšiu diskusiu s odborníkmi na kryptomeny. Mnohé nariadenia pôsobia ako rýchla náplasť na nejaký typ problému, no akoby nezohľadňoval to, ako kryptomeny fungujú.

Dňa 16. 5. 2023 boli nariadenia rozšírené o prevody kryptoaktív to znamená, že každý jeden prevod by mal byť zistiteľný ku skutočnej fyzickej osobe alebo firme. Ako sa to dá urobiť, ak vykonáte prevod na svoju krypto peňaženku založenú behom 5 minút, je otázne. Takto by sa mala podľa Komisie zabezpečiť väčšia otvorenosť financií prechádzajúcich cez digitálny kryptomenový svet a zaručiť, že sa nepoužívajú nezákonne.

V minulosti sa o Bitcoine a iných kryptomenách hovorilo o tom, že slúžia na pranie špinavých peňazí. Tento argument bol dlhodobo moderný, až kým sa neukázalo, že podľa Interpolu sú nástroje, ktorými sú zaťažovaní najmä bežní ľudia, na boj proti špinavým peniazom účinné len na 5 %. Postupne sa naberali ďalšie argumenty a to snaha o ochránenie ľudí pred podvodmi, čo do istej miery môže byť pravda. Avšak tu potrebujeme zabezpečiť väčšiu reguláciu kryptomenových búrz nie samotných používateľov.

Pokračovať by sme mohli ďalej a veľmi dobre si možno pamätáte na časy, kedy sa o Bitcoine hovorilo ako o najväčšom zle z pohľadu energetickej náročnosti. Ťažba Bitcoinu sa prirovnávala k spotrebe mnohých štátov v celkovej spotrebe elektrickej energie za rok. Akonáhle však zelená téma ustupuje do pozadí cez nové protokoly a nové spôsoby overovanie transakcií, takzvaného ťaženia, prichádza ďalší argument. A tým je teraz pranie špinavých peňazí.

Vo výsledku to znamená len obmedzenie slobody vašich peňazí a pravdepodobne spôsob, ako ešte lepšie zdaniť používateľov, respektíve mať kontrolu nad ich digitálnymi presunmi. Je prirodzené, že zatiaľ sa nedá hovoriť o masívnej adopcii kryptomien a v skutočnosti sú veľmi zložité na používanie, aj keď nadšenci z tohto sveta hovoria o pravom opaku. Či bude blockchain v tejto podobe budúcnosť a ako sa budú kryptomeny vyvíjať, ešte len uvidíme.

Nateraz je zrejmé, že plnia veľmi dobrú alternatívu, ako si ochrániť svoje peniaze a ako si ich zobrať so sebou. Utekajúci pred vojnou, si môžu svoje Bitcoiny zobrať prostredníctvom malého zariadenia, prakticky nepotrebujú ani to a stačí bezpečnostný „seed“ ku svojej peňaženke či už hardvérovej alebo softvérovej. Za hranicami svojho vojnou zmietaného štátu si peňaženku obnovia.

Skúste preniesť tehličky zlata alebo skutočné peniaze. A ako sa ukázalo platobné karty vám nemusia za každých okolností fungovať, ak cudzie štáty uvalia na príslušníkov iných štátov sankcie. Európska komisia navrhla uplatňovanie tohto pravidla už 20. júla 2021 ako súčasť väčšieho balíka predpisov, ktorých cieľom je zisťovať pranie špinavých peňazí a financovanie terorizmu.

Zdroj: Finbold

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.