Saska sa nevzdáva a pokúša sa priniesť lepšie podmienky v oblasti zdaňovania investícií a kryptomien na Slovensku.

Na májovej schôdzi parlamentu má byť prerokovaná rozšírená novela zákona, ktorá mala svoju premiéru ešte v novembri 2022. Novela obsahuje viacero bodov, ktoré sa budú týkať investícií. Predovšetkým nás ale zaujímajú kryptomeny. Hlavným bodom je odstránenie agresívneho zdanenia, ktoré neprináša v tejto oblasti úžitok štátu ani používateľom. Cieľom je presadiť zdaňovanie 7 % namiesto 33 až 39 %.

Zároveň by táto výhodnejšia sadzba bola podmienená časovým testom. Nakúpené kryptomeny by bolo potrebné držať 1 rok, kým by sa dali zdaniť výhodnejšou sadzbou. Priniesť rozumnejšie podmienky na zdaňovanie ziskov v tomto finančnom segmente by malo priniesť viac investícií na Slovensku, keďže mnohí používatelia zdaňujú svoj zisk v iných krajinách.

Peter Cmorej zo Sasky hovorí: „Nový návrh prináša viacero zmien, ktoré môžu konečne naštartovať na Slovensku kapitálový trh. Pevne verím, že novela prejde. Nemôžeme sa ďalej pozerať na to, ako prichádzame o milióny EUR v príjmoch do štátneho rozpočtu.“

Výsledný poplatok v podobe 33 % z vášho zisku sa skladá z dvoch zložiek. Samotná daň nie je tak vysoká, no je zložená z 19 % dane a zo 14 % vo forme zdravotných odvodov. Ak tento návrh prejde, zaujímavá bude aj ďalšia novinka a to je možnosť uplatniť si voči ziskom realizované straty v rámci aktuálneho zdaňovacieho obdobia. Toto dodnes nebolo možné ani pri akciách, rovnako tak ani pri kryptomenách alebo na forexe.

Predkladaná novela v bodoch:

  • Zrovnoprávnenie zdaňovania rôznych typov investícií
  • Časový test 1 rok, po ktorého uplynutí sú investície oslobodené od dane
  • Možnosť uplatniť si straty voči ziskom v rámci zdaňovacieho obdobia
  • Oslobodenie tuzemských podielových fondov od zrážkovej dane
  • Zrušenie zdravotných odvodov v prípade kryptomien
  • Nebude sa zdaňovať výmena jednej kryptomeny za druhú
  • Zisk z kryptomien bude po roku držania podliehať dani 7%
  • Daň 7 % sa bude uplatňovať aj na príjmy z alternatívnych investičných fondov
  • Zlepší sa dostupnosť alternatívnych investičných fondov znížením minimálnej investície na 50 tisíc EUR a zvýšením limitu kvalifikovaných investorov na 40 %

Zdroj: Saska, vlastné

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.