Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Značka Technics predstavila gramofón Grand Class SL-1200G s priamym náhonom.

V mnohých funkciách a vlastnostiach sa zhoduje s nedávnym modelom Grand Class SL-1200GAE, ktorý sa predával v limitovanej sérii k 50. výročiu založenia značky a momentálne je už vypredaný. Nový gramofón však bude k dispozícii bez obmedzenia. Je určený pre nadšených audiofilov, ktorí nedajú dopustiť na jedinečnú zvukovú kvalitu analógových nahrávok na vinylových platniach.

„Model SL-1200GAE zožal v špecializovaných médiách zameraných na audiotechniku veľa nadšených recenzií ako úplne výnimočný produkt. Pochvál sa dočkal vynikajúci zvuk aj špičková kvalita spracovania, “ prehlásil Frank Balzuweit, európsky projektový manažér pre značku Technics. „O limitovanú sériu SL-1200GAE bol taký obrovský záujem, že cítime povinnosť ponúknuť rovnakú kvalitu aj tým, na ktorých sa nedostalo. A práve preto predstavujeme nový typ SL-1200G. „

Rovnako ako spomínaný limitovaný typ, aj nový gramofón spĺňa najvyššie nároky na kvalitu zvuku, o čom svedčí zaradenie do najvyššej kategórie audioprístrojov značky Technics s certifikátom Technics Definitive Sound.

Ako prekonať dávne problémy s analógom

V bežných analógových gramofónoch majú na zvukovú kvalitu neblahý vplyv vibrácie motora a drobné, no časté kolísanie otáčok. Toto kolísanie sa však teraz podarilo v podstate úplne eliminovať – pomohla k tomu kombinácia predchádzajúcich skúseností (Technics prišiel ako prvý s motorom s priamym náhonom) a novo vyvinutého motora bez železného jadra. Čo sa týka vibrácií, tie boli už predtým takmer nepatrné a teraz sú potlačené ešte výraznejšie. Pomohli k tomu mimoriadne presné rotačné pozičné senzory riadené systémom mikroprocesorov.

Model SL-1200G sa vyznačuje dokonale plynulými otáčkami, ktoré riadia špeciálne kódovacie zariadenia s presným detektorom uhlu rotácie.

Konštrukcia s dvoma rotormi znižuje záťaž na celý systém a pritom zachováva vysoký krútiaci moment. Okrem toho ďalej znižuje vibrácie pri otáčaní a umožňuje tak dokonale presnú reprodukciu aj tých najtichších tónov vrytých do drážok analógových dosiek, na ktoré skutoční audiofili nedajú dopustiť.

Profesionálna konštrukcia s tromi vrstvami

Šasi gramofónu je tvorené trojvrstvovou konštrukciou s masívnym liatym tanierom z mosadze a hliníka a s tlmiacou gumovou izoláciou po celej zadnej strane. Táto tlmiaca vrstva eliminuje nechcené rezonancie a vibrácie a posilňuje stabilitu systému. Stabilitou v otáčkach nový model dokonca prekonáva aj doterajší etalón kvality medzi gramofónmi s priamym náhonom – Technics SP-10MK2 využívaný v rozhlasových štúdiách po celom svete.

Rameno s tlmiacim efektom

Rameno gramofónu je vyrobené z ľahkej horčíkovej zliatiny s použitím metódy ťahania za studena, čo vylepšuje vlastnosti materiálu a zvyšuje tlmiaci efekt. Posluchové testy opakovane dokázali, že horčík má podstatne lepšie zvukové vlastnosti než hliník.

Okrem toho výrobcovia stavili na tradičnú gimbalovú konštrukciu zavesenia, kde sa vodorovná a zvislá rotačná os stretávajú v jedinom stredovom bode. K stabilite systému prispievajú aj dokonale presné ložiská.

Rôzne závažia v základnom balení pre rôzne prenosky

K audiofilskému zážitku z analógového prehrávania neoddeliteľne patrí možnosť meniť prenosky podľa žánru a užiť si tak maximálnu kvalitu zvuku pri každej nahrávke zvlášť. V základnom balení gramofónu Technics SL-1200G vďaka tomu nájdete dve rôzne prídavné závažia pre celý rad prenosiek. Štandardné závažie je určené pre prenosky s 5,6 – 12 g. S prvým prídavným závažím narastie hodnota na 10 – 16,4 g, s druhým potom na 14,3 – 19,8 g.

Štvorvrstvová konštrukcia skrine

K oceňovanej trojvrstvovej konštrukcii (hliníkový odliatok, špeciálna zlúčenina Bulk Moulding Compound čiže BMC a izolačná pätka z absorpčnej silikónovej gumy), ktorou sa vyznačoval model SL-1200GAE, pribudla štvrtá vrstva – presne spracovaný, 10 mm hrubý panel ušľachtilého hliníka. Štvorvrstvová konštrukcia znamená dokonalú pevnosť a pritom veľmi elegantný dizajn.

Dostupnosť

Gramofón príde na trh k vybraným predajcom v októbri 2016.

Direct_Drive_Turntable_System_SL_1200GAE_6_web2016_8_nowat

Grand Class SL-1200G

Prepracovaná konštrukcia, nový štandard medzi gramofónmi s priamym náhonom

  • Bezjadrový motor s priamym náhonom
  • Presná samostatná riadiaca jednotka motora
  • Vysoko citlivé rameno
  • Tanier s mosadzným povrchom
  • Izolátor zo silikónovej gumy

Nový a vylepšený design

  • Vylepšený koncept radu SL-1200
  • Hliníkový horný plát

Rýchlosť otáčania

  • 33 1/3 ot/min, 45 ot/min, 78 ot/min

Voliteľný rozsah pitchu

  • ±8%, ±16%

Rozmery a hmotnosť

  • Šírka: 453 mm. Výška: 173 cm. Hĺbka: 372 mm. / Cca 18 kg
  • Gramofónový výstup x1 / SIGNAL GND x1

Značky: