Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Spoločnosť Technics dnes predstavila nový reprosystém Grand Class SB-G90.

Vznikol na koncepte, ktorému sa vo firemnej terminológii hovorí „bod-zvuk-zdroj“, a jeho hlavnou prednosťou je vynikajúca reprodukcia hutného a plného zvuku s dokonalou čistotou a presnosťou od hlbokých basov až po prakticky nepočuteľné výšky.

Dôkladné potlačenie neželaných vibrácií kvôli čistému zvuku

Špeciálna konštrukcia – systém Balanced Driver Mounting Architecture

Pri stavbe reprosystému výrobcovia použili nový konštrukčný systém zvaný Balanced Driver Mounting Architecture. Reproduktorová jednotka je vo vnútri skrine pripevnená k špeciálnemu rámu priamo v ťažisku a tlmí tým vibrácie vlastných reproduktorov. Na rozdiel od bežného konštrukčného riešenia využívajúceho rám na prednej strane tak možno účinne potlačiť aj vibrácie vznikajúce medzi reproduktormi a rámom.

Vďaka novému systému možno do značnej miery eliminovať aj skreslenie zvukových vĺn generovaných membránou a tiež zvukové efekty vibrácií rámu. Výsledkom je špičkové, čisté a realistické zvukové podanie do posledného detailu na všetkých frekvenciách.

Mimoriadne pevná skriňa

Vnútri skrine je vstavaná krížová konštrukcia s kotviacimi bodmi pre reproduktorovú jednotku, a k tomu vodorovné výstuhy. Práve toto riešenie je zárukou výnimočnej pevnosti celého systému. Každá reproduktorová jednotka je pripevnená k samostatnej konštrukcii, takže medzi nimi prakticky nevznikajú vzájomné vibrácie.

Skvelý zvuk, nech počúvate kdekoľvek

Spomínaný systém „bod-zvuk-zdroj“ má jeden hlavný účel: zvukové vlny vychádzajúce z reproduktorov by sa mali šíriť úplne rovnomerne priestorom. Pre optimálny zvuk teda nie je nutné hľadať zvláštnu polohu, stačí sa nachádzať kdekoľvek v dosahu reprosystému.

Technicky systém SB-G90 vychádza z koncepčného riešenia lineárnej fázy. Výrobcovia však novo vyvinuli dvojpásmové koaxiálne kónické jednotky schopné reprodukovať zvuky všetkých frekvencií s maximálnou citlivosťou.

Bohatý frekvenčný rozsah a minimálne skreslenie

Kvôli optimálnu reprodukciu zvukov v celom rozsahu frekvenčného spektra využíva SB-G90 úplne novú výškovú membránu (tweeter) o veľkosti 25 mm a dvoch nových šesťnásťcentimetrových basových wooferov s minimálnym skreslením a dlhým dozvukom. Frekvenčný rozsah sa tak pohybuje v pásme 27 Hz – 100 kHz.

Membrány sú navyše vyrobené z anodizovaného hliníka, čo je ideálny materiál pre zjednotenie podoby tónov v celom frekvenčnom rozsahu. Všetky reproduktorové jednotky sú navyše vybavené prvkami pre elimináciu skreslenia v širokom frekvenčnom rozsahu, napríklad medenými krúžkami a lineárnymi cievkami. Výsledkom je čistá a vyvážená reprodukcia najmä pri prehrávaní hudby.

Výšky a stredy – koaxiálna dvojpásmová jednotka

Výšková membrána (tweeter) je vyrobená z ľahkého, ale pevného anodizovaného hliníka. Má nový tvar, vzniknol po rozsiahlom testovaní počas vývojovej fázy, a vďaka nemu je schopná verne reprodukovať zvuk až do frekvencie 100 kHz.

O kvalitnú lineárnu reprodukciu zvuku sa starajú špeciálne cievky. Do voľného priestoru v týchto cievkach výrobcovia vstrekli magnetickú tekutinu, ktorej účelom je zabrániť rastu teploty a zaistiť tak čo najplynulejší priechod zvuku na vysokých frekvenciách.

Rovnaký materiál ako pri tweeteroch, teda ľahký a pritom veľmi pevný anodizovaný hliník, použili výrobcovia aj na stredovej membráne. O minimálne skreslenie a vysoký výkon sa v tomto prípade postarali veľké magnety, medené kryty a lineárne cievky.

Konštrukčné riešenie rámu využíva pevné zliatiny s ramenami, ktoré výborne pohlcujú nechcené rezonancie a teda aj nevítané zvukové efekty. Zvuk na stredových frekvenciách je tiež dokonale čistý a bohatý na detaily.

Špičkové basy s minimálnym skreslením – woofer s veľkosťou 16 cm s dlhým dozvukom

Šestnásťcentimetrový woofer (basová membrána) s minimálnym skreslením a dlhým dozvukom je vybavený dvojitými magnetmi pre vyšší výkon, magnetickým okruhom s výkonnými cievkami, medenými a hliníkovými krúžkami. Novo vyvinutá jednotka s dlhým dozvukom dokáže reprodukovať tóny na nízkych frekvenciách s širokým dynamickým rozsahom a minimálnym skreslením aj pri vyššom frekvenčnom rozpätí.

Aj tu využíva konštrukčné riešenie rámu pevnej zliatiny s ramenami, ktoré výborne pohlcujú nechcené rezonancie a teda aj nevítané zvukové efekty. Na výrobu membrán opäť poslúžil ľahký a pevný anodizovaný hliník, takže je tónová charakteristika basov veľmi podobná charakteristike stredov a výšok. Basy sú teda robustné a prierazné.

Technické údaje

Špičková akustická technológia

  • Systém Balanced Driver Mounting Architecture
  • Koncepcia „“ bod-zvuk-zdroj „
  • Reprodukcia vo veľkom frekvenčnom rozsahu s minimálnym skreslením
  • Phase Precision Driver (koaxiálna dvojpásmová jednotka)
  • Basová membrána (woofer) o veľkosti 16 cm s minimálnym skreslením a dlhým dozvukom
  • Mimoriadne pevná skriňa
  • Kvalitné elektronické komponenty

Jedinečné prevedenie v tradícii značky Technics

  • Čierny vysoko lesklý povrch
  • Textilná mriežka s magnetickým uchytením

Rozmery (š x v x h)

  • 302 x 1114 x 375 mm

* (vrátane konektorov)

Hmotnosť

  • 32 kg / ks

Systém

Trojpásmový 4-reproduktorový Bass Reflex

  • Reproduktorová jednotka

Woofer: 16 cm

Typ membrány x2

Stredová / výšková membrána: koaxiálna, 16 cm

Typ membrány x1

  • Frekvenčný rozsah: 27 Hz – 100 kHz (-16 dB), 32 Hz – 85 kHz (-10dB)
  • Hladina akustického tlaku: 88 dB /2.83V (m)
  • Odpor: 4Ω
  • Príkon (IEC): 100 W (menovitý), 200 W (Max)
  • Odporúčaný výkon zosilňovača: 40-150 W (menovitý)