Na Slovensku vznikla občianska iniciatíva hackvirus.sk. Jej ambíciou je dať dohromady všetky dobré nápady ako aj technologické riešenia na pomoc v boji proti ochoreniu COVID-19. Iniciátori platformy chcú na základe získaných podnetov a nápadov zorganizovať online hackaton, výsledkom ktorého by malo byť technologické riešenie pre ľudí. Iniciatívu podporujú viaceré renomované technologické firmy, zástupcovia startupov ako aj známe osobnosti či influenceri.

 Platforma hackvirus.sk ponúka okrem základných informácií o koronavíruse a jeho prevencii aj možnosť zaslať na ňu všetky podnetné nápady či technologické riešenia. Môže ísť o nové nápady alebo aj riešenia v stave rozpracovanosti. „ Už pri zakladaní tejto platformy sme registrovali, že viaceré firmy či jednotlivci sa snažia vyvíjať riešenia, ktoré by ľuďom pomáhali zvládnuť epidémiu alebo bojovať s ňou,“ hovorí Andrej Krúpa, spoluzakladateľ podnikateľského akcelerátora PERRY TALENTS a jeden z iniciátorov hackvirus.sk. „Sme presvedčení, že všetky dobré nápady je potrebné dať pod jednu strechu, aby vznikli skutočne účinné technologické riešenia.“

Na platforme hackvirus.sk teda postupne pribúdajú zaujímavé nápady či riešenia, od bežných ľudí či od odborníkov na moderné technológie. „Pri koronavíruse ide hlavne o čas, preto chceme už počas nadchádzajúceho víkendu zorganizovať online hackaton, „ hovorí druhý z iniciátorov hackvirus.sk Juraj Gago, „Chceme sa online spojiť so všetkými technológmi, schopnými mozgami na Slovensku, ktorí o to prejavia záujem a pokúsiť sa vyvinúť riešenia pre ľudí.“

Hlavné oblasti riešenia

„Uvedomujeme si, že ľudia v teréne – lekári, zdravotníci, ale aj ľudia v karanténe môžu mať zaujímavé nápady, ktoré by im mohli počas tejto situácie pomôcť. Nemajú ich však ako zrealizovať, preto im s tým chceme pomôcť,“ hovorí ďalší zo zakladateľov iniciatívy, Tomáš Brngál zo spoločnosti Virtual Medicine. Iniciátori platformy hackvirus.sk v spolupráci s odborníkmi vytipovali päť hlavných oblastí, na ktoré by sa mali technologické riešenia zamerať. Jednou z nich je aj včasná eliminácia hoaxov, v snahe čo najviac znížiť paniku obyvateľstva. Veľmi dôležité je pomôcť seniorom, minimalizovať pohyb ľudí, zabezpečiť informovanosť o naskladnení potravín, liekov a hovoriť o miestach ich dostupnosti. Zamerať sa je potrebné aj na uľačenie organizácie transferu ľudí na testovanie. „Tieto návrhy sa budú finalizovať aj na základe konkrétnych podnetov či návrhov, ktoré dostaneme od ľudí či odborníkov v tejto oblasti. Finálne témy potom budú východiskom pre technológov, ktorí sa zapoja do online hackatonu.”  

Podpora zo strany odborníkov

Iniciatívu podporujú aj renomované technologické firmy, ktoré sú pripravené pomôcť pri finálnom spracovaní riešení navrhnutých počas online hackatonu. „Staviame sa k celej situácii zodpovedne. Naše skúsenosti, ktoré sme v spoločnosti Asseco Central Europe nadobudli počas uplynulých 30-tich rokov, nám dávajú príležitosť a možnosť pomôcť Perry Talents z pozície strategického partnera aj pri realizácii platformy na vývoj IT riešení uľahčujúcich život v tomto náročnom období ,“ uviedol Marek Grác, COO a podpredseda predstavenstva Asseco Central Europe.

Riešenia už existujú

Viaceré firmy, ale aj jednotlivci už pracujú na prospešných technologických riešeniach pre ľudí. So zaujímavým riešením prišiel tím firmy BOT.MEDIA, ktorý vytvoril  platformu na automatizáciu odpovedí na otázky, za ktorou už nie je ľudský faktor, ale automatizovaný scenár. „Toto riešenie má za cieľ doručovať kvalitné, štruktúrované a aktualizované informácie, a tým zmierňovať paniku ľudí zabezpečením ich včasnej a rýchlej informovanosti. Nástroj prináša informácie z oblastí prevencie, diagnostiky a aktuality. Obsah je neustále aktualizovaný v spolupráci s krízovým štábom a hlavným hygienikom, ale aj na základe dopytov od občanov. V spoločnej práci s iniciatívou Slovensko-help projekt ďalej rozvíjame,“ upresňuje Jozef Dobrík.

Ďalšiu zaujimavú platformu vytvoril tím okolo Šimona Šicka, ktorý je CEO najväčšej slovenskej firmy na počítačové hry Pixel Federation. „Pri tejto epidémii je isté iba jedno: už teraz sa dotýka a mení život úplne všetkých, či už vo forme striktných obmedzení alebo finančných škôd. Ale zatiaľ čo my, bežná verejnosť či podnikatelia musíme obmedziť iba náš životný štýl a zostať doma, zdravotníci musia denne chodiť do práce, kde sú vystavení obrovskému riziku. Je preto našou zodpovednosťou akokoľvek pomôcť, či už finančne, službami a produktami alebo svojim časom,“ hovorí Šimon Šicko. Online platforma www.KtopomozeSlovensku.sk vznikla vo veľmi krátkom čase a svoje možnosti bude časom dopĺňať a rozširovať aj na základe ponuky služieb a dostupného vybavenia. Webstránka zatiaľ obsahuje jednoduchý formulár pre žiadateľov o pomoc a zároveň možnosť pre firmy ale aj jednotlivcov pomôcť – finančne ale napr. aj zabezpečením konkrétneho materiálu či vybavenia, kontaktami na dodávateľov a podobne. Pomoc bude rozdeľovaná vo všetkých regiónoch Slovenska. „O rozdelení podpory a prioritizovaní žiadostí bude rozhodovať odborný tím, ktorý aktuálne budujeme. Ale snažíme sa to urobiť veľmi jednoducho, lebo tento problém treba riešiť veľmi rýchlo,“ hovorí Šimon Šicko.

Podpora osobností

Novú platformu hackvirus.sk ako aj zámer dať dokopy schopné technologické mozgy na Slovensku postupne podporujú aj známe osobnosti či influenceri. Jedným z nich aj Daniel Štrauch – GOGO. „Veľmi sa mi páči táto myšlienka, podporím ju na sociálnych sieťach a vyzvem aj ostatných známych influencerov, aby tento nápad zdieľali,“ doplnil GOGO.

Online hackaton iniciátori platformy hackvirus.sk pripravujú v čo najkratšom čase. Predbežný termín je stanovený na víkend 21. a 22. marca.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.