Spoločnosť Tecno má v pláne uviesť niekoľko inovácií v oblasti mobilnej fotografie.

V spolupráci so spoločnosťou Samsung pracuje na tom, aby v blízkej budúcnosti uviedla vlastný RGBW senzor. Vieme však, že ide iba o jednu z troch inovácií, ktoré sa dostanú na trh už budúci rok.

Nový senzor RGBW

Tradičné senzory majú červené, zelené a modré pixely a farebný filter, ktorý pohlcuje veľkú časť svetla. Je teda zrejmé, že hlavným prínosom je biely pixel „W“, ktorý nemá žiadny filter, takže absorbuje o 60 % viac svetla. Okrem toho spoločnosť plánuje použiť kombináciu sklenených a plastových šošoviek, čím sa priepustnosť svetla zvýši o ďalších 30 %.

Okrem samotného hardvéru je potrebné vyvinúť aj algoritmus, ktorý bude určený pre senzory RGBW. Spoločnosť Tecno ho plánuje vyvinúť vo vlastnej réžii, pričom prvé telefóny sa s ním na trhu objavia už počas roka 2022. 

Sensor shift stabilizácia už aj pre Android

V budúcom roku chce spoločnosť predstaviť aj prvý Android telefón, ktorý by obsahoval stabilizáciu obrazu typu sensor shift. Tento druh stabilizácie prvýkrát použil Apple pri modeli iPhone 12 Pro Max a v súčasnosti ju už používajú všetky modely série 13. Nová technológia (pre Android) údajne zlepší presnosť stabilizácie obrazu o 350 % v porovnaní so súčasnými riešeniami.

Výsuvný objektív

Nemenej zaujímavou novinkou bude aj motorizovaný teleskopický objektív so zoomom. Ide o podobný princíp ako v prípade klasických objektívov, čím sa dosiahne plynulé optické priblíženie. 

Do teleskopických modulov je možné vložiť väčší snímač ako do periskopových, ale majú kratšiu ohniskovú vzdialenosť. V prípade riešenia od spoločnosti Tecno ju zatiaľ nepoznáme. 

Zdroj: GSMArena

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.