Tento smartfón patrí do rúk naozaj nenáročným používateľom. Je z plastu a má lesklý zadný kryt. Uvidíte na ňom všetky odtlačky. To je pre túto povrchovú úpravu prirodzené a budete ho tak viac utierať. Na zadnej strane je fotoaparát a LED blesk, v spodnej časti reproduktor na hlasitú reprodukciu.

Dizajnovo sa nám celkom páčil a po tejto stránke mu nemáme čo vytknúť. Tým, že je to 5-palcový telefón, nie je ani príliš veľký. Horná hrana má audiokonektor, spodná microUSB, toto je štandardné rozloženie prvkov. Tlačidlo na zapnutie mohlo byť aj viac vystúpené a mohlo mať silnejší stisk. Po jeho stlačení niekedy nemáte pocit, že ste ho naozaj stlačili, pokým sa teda nerozsvieti displej. Predná strana má selfie fotoaparát s rozlíšením 2 Mpx. Pod displejom je trojica dotykových tlačidiel, no bez podsvietenia.

Vieme, že toto je základný model so super cenou. Avšak je pravda, že 1 GB RAM je obmedzujúca. Takisto aj 16 GB úložisko. To sa dá ale rozšíriť o 32 GB pamäťovú kartu. V praxi by to mohlo stačiť, toto nie je telefón, do ktorého by ste mohli nainštalovať všetko od výmyslu sveta. Aj po výkonnostnej stránke si budete musieť vystačiť so základnými aplikáciami.

Model telefónuMaxcom Smart MS514 LTE
Operačný systémAndroid 6.0
Formát SIM kartyDual Micro SIM
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]1 / 8
ProcesorMediaTek 6737 , 4-jadrový, max. frekvencia 1,3 GHz
Displej, počet fariebLCD IPS, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]5 / 720 × 1280
Slot na pamäťovú kartumicroSDXC do 64 GB
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC4.0, BGN, áno, áno, nie
Hlavný fotoaparát / video8 Mpx / nepoužiteľný
Predný fotoaparát / video2 Mpx / VGA, 20 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostiáno, 2200 mAh
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]146 × 72 × 8 / 132
KonektormicroUSB
ZapožičalMaxcom
Cena [EUR s DPH]85
Benchmarky
AnTuTu Benchmark – Total score27448
PCMark for Android – Performance2187
3DMark Sling Shot Extreme – Totaltest neprešiel
Graphictest neprešiel
Physicstest neprešiel
Hodnotenie
Dizajn a konštrukcia4/5
Hardvérová výbava2/5
Rýchlosť2/5
Výdrž2/5

Pozitívne hodnotíme to, že tu je čistý Android. Využije sa maximálny výkon telefónu a systémové zdroje sa nebudú spotrebovávať na rôzne nadstavby. Doinštalovať si síce môžete vlastné, ale to príliš neodporúčame. Navyše je tu len aplikácia BIG Alarm na zobrazenie veľkých hodín a budíkov na celej ploche displeja a správca súborov.

Aj keď je to skutočne cenový tip, balenie obsahovalo nielen nabíjačku, ale aj slúchadlá. Výrobca použil 2200 mAh batériu a aj napriek pomalému procesoru vám telefón vydrží maximálne jeden deň bežného používania. Ešte pripomeňme, že sme mali k dispozícii testovaciu vzorku, na ktorej niektoré funkcie ešte nepracovali podľa očakávania.

Hodnotenie
+ pekný dizajn,
+ čistý Android,
+ žiadne softvérové zbytočnosti
– lesklý kryt je super magnet na odtlačky

Cena: 85 EUR
Zapožičal: MaxCom

Verdikt
Maxcom Smart MS514 LTE je jasná vstupenka do sveta smartfónov. Odporúčame ho len skutočne nenáročným používateľom. Chcú smartfón, chcú si vyskúšať Android a majú ho napríklad za 1 euro od operátora. V tomto prípade áno, cena sa už viac podliezť asi ani nedá.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom vydaní TOUCHIT č. 10/2017, ako súčasť testu telefónov, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.