Kedysi štandardných 60 hertzov (Hz) je už dnes minulosť.

Jednou z veľmi návykových funkcií nových smartfónov je vyššia obnovovacia frekvencia obrazovky. Zatiaľ čo dlhé roky bolo štandardom 60 Hz, dnes už čoraz viac výrobcov ponúka 90 Hz či 120 Hz. To znamená, že obraz na displeji sa za jednu sekundu obnoví 90, respektíve 120 krát.

Niektorí používatelia si môžu povedať, že túto funkciu nepotrebujú, avšak naozaj tu platí, že kým ste napríklad 120-hertzovú obnovovaciu frekvenciu nevyskúšali, neviete, aké je to používateľsky príjemné. Pohyb v prostredí telefónu, v aplikáciách či posun internetových stránok je omnoho plynulejší a dojem z používania telefónu je úplne iný. Vyššia obnovovacia frekvencia je pre oči omnoho príjemnejšia.

Ako príklad môžeme uviesť Samsung a jeho model Galaxy Note 20 Ultra. Ten má v tomto smere dve možnosti. Buď si môžete nastaviť vyššie rozlíšenie WQHD+ (3088 x 1440), ale iba so 60 Hz, alebo nižšie FullHD+ (2316 x 1080), avšak so 120 Hz. Zatiaľ čo rozdiel medzi nižším a vyšším rozlíšením sme nedokázali pri dlhodobom používaní nijako spozorovať, rozdiel medzi 60 Hz a 120 Hz je doslova dramatický.

Platí pritom, že najzásadnejší rozdiel je vidieť medzi 60 Hz a 90 Hz obnovovacou frekvenciou displeja. Medzi 90 Hz a 120 Hz už väčšina používateľov až taký veľký rozdiel nevidí (hoci, pochopiteľne, určité zlepšenie je tam prítomné stále).

Displej so 120 Hz frekvenciou na edge 30 neoZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Displej so 120 Hz frekvenciou na edge 30 neo

Istou nevýhodou je vyššia spotreba energie, keďže rýchlejšie obnovovanie displeja je väčšou záťažou na batériu. Z našich skúseností ale môžeme potvrdiť, že ide o zanedbateľné zníženie doby používania telefónu na jedno nabitie, ktoré za lepší používateľský zážitok určite stojí. Navyše, drahšie smartfóny majú tento nedostatok vyriešený variabilnou obnovovacou frekvenciou, keď operačný systém dokáže podľa potreby znížiť obnovovaciu frekvenciu aj na 10 Hz či dokonca 1 Hz.

Dobrou správou je, že vyššiu obnovovaciu frekvenciu ponúkajú výrobcovia v čoraz nižších cenových hladinách. Ak sa pozrieme na telefóny Samsung, medzi nimi je to napríklad obľúbený model Galaxy A33 5G, ktorý začína na cene okolo 250 eur a má 90 Hz displej. Len trochu drahší Galaxy A53 5G za 280 eur už má 120 Hz displej.

V našich končinách sú obľúbenými aj telefóny Xiaomi a tento výrobca má taktiež v portfóliu zaujímavé kúsky s displejmi s vyššou obnovovacou frekvenciou. Napríklad Xiaomi Redmi Note 10 Pro začína už na 205 eurách a pritom ponúka rovno 120 Hz displej. Rovnako je na tom aj jeho ešte o čosi vybavenejší súrodenec Redmi Note 11 Pro.

Relatívne novou, ale rýchlo rastúcou značkou je realme. Model realme 9i stojí len 180 eur, ale napriek tejto nízkej cenovke je vybavený 90 Hz displejom. Vyšší model realme 9 Pro 5G za cenu od 275 eur má 120 Hz displej.

Pre úplnosť môžeme ešte spomenúť telefóny aj s ešte vyššou obnovovacou frekvenciou. Napríklad niektoré herné smartfóny zvládnu i 165 či rovno 240 Hz. Pre bežného používateľa však túto hodnotu považujeme za zbytočnosť a aj v prípade mobilných hier je prínos dosť diskutabilný.

Ak sa teda budete zvažovať kúpu nového telefónu, zahrňte do parametrov, na základe ktorých sa budete rozhodovať, aj obnovovaciu frekvenciu obrazovky. A ak stále pochybujete, vyskúšajte si v niektorej elektropredajni vystavené modely a priamo si porovnajte 60 Hz, 90 Hz a 120 Hz modely.

Prečítajte si tiež:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.