225 Mbps download v 4G sieti bude dostupný v Nitre od 25. júna.

Slovak Telekom oznámil nové dátové balíčky pre používateľov mobilných služieb v 4G sieti. Nejde o samostatné dátové služby, ale o zmenu, resp. doplnenie existujúcej ponuky dodatočných dát, ktoré si používatelia môžu zakúpiť.

Telerkom

Operátor doteraz ponúkal 500 MB balík za poplatok 5,99 EUR, ktorý si mohli používatelia aktivovať po vyčerpaní predplateného objemu. Po novom umožní kúpu balíčkov s objemom dát 100 MB a 1000 MB.

Telerkom-2

Nové balíčky budú dostupné zákazníkom paušálov Happy. Za 100 MB zaplatíte 1,99 EUR, v prípade objemu 1000 MB bude poplatok na úrovni 5,99 EUR. Cena 500 MB balíka bola znížená na 4,99 EUR. Operátor spustí novú ponuku od 1. júla 2015.

telekom_nove_data

Ponuka doplnkových balíčkov s dátami je prakticky totožná pre všetky paušály Happy. Pri najmenších variantoch si však nekúpite 1 GB balík

Telekom nové, resp. cenovo výhodnejšie mobilné služby s väčším objemom predplatených dát momentálne nezvažuje. Takisto nemení aktuálne podmienky – po prečerpaní predplatených dát sa prenosová rýchlosť zníži na úroveň 64 kbps. Používateľ v takom prípade môže počkať na koniec paušálneho mesiaca, prípadne si zakúpiť jeden z nových balíkov.

Telerkom-3

Telekom takisto ohlásil dostupnosť sťahovania rýchlosťou až 225 Mbps. Používatelia dátových 4G služieb budú môcť využívať takýto download zatiaľ iba v Nitre. Od 25. júna. Dodajme, že pre využitie plného potenciálu bude v tomto prípade potrebné zariadenie kategórie LTE cat6. Týmto štandardom sú dnes vybavené prakticky iba vlajkové lode, spomeňme Samsung Galaxy S6 alebo LG G Flex2.

Telerkom-11

Operátor takisto plánuje rozširovať pokrytie 4G siete s rýchlosťou sťahovania na úrovni 150 Mbps a viac.

Komerčná prevádzka 4G siete s rýchlosťou sťahovania 225 Mbps bude spustená v Nitre už tento štvrtok

Komerčná prevádzka 4G siete s rýchlosťou sťahovania 225 Mbps bude spustená v Nitre už tento štvrtok

Najlepší 4G internet na Slovensku

Slovak Telekom dnes svojou 4G sieťou pokrýva 105 miest a stovky obcí. Pokrytie v rámci Slovenska je 56,9%, počas najbližších týždňov bude postupne rásť. Na dostupnosť rýchlejšieho mobilného internetu reagujú aj používatelia. Počet zákazníkov 4G služieb vzrástol za posledných 9 mesiacov až 20-násobne. S tým súvisí nárast dátovej prevádzky, ktorá sa zvýšila 27-násobne.

Za zmienku stojí porovnanie priemerného objemu prenesených dát. Zatiaľ čo používatelia v 2G a 3G sieťach Telekomu spotrebujú mesačne 263 MB, v prípade 4G siete je to až o (takmer) 1 GB viac – 1282 MB. „15% z celkovej dátovej prevádzky je v 4G sieti. Využíva ju 14% našich zákazníkov“ hodnotí Branimír Marič, CTIO Slovak Telekom a odhaduje, že o rok to môže byť 30 až 40%.

telekom_4G_najlepsia_siet

Branimír Marič, CTIO Slovak Telekom, hodnotí záujem zákazníkov o dátové 4G služby

Marič sa zároveň pochválil ocenením nezávislej spoločnosti P3 Communications. Tá na Slovensku testovala kvalitu mobilných služieb (dátových aj hlasových), pričom dôraz kládla na 4G siete. Meranie prebiehalo vo väčších aj menších mestách (BA, KE, TT, NR, TN, ZA, BB, PO, PP LV, ZV, LC) a takisto aj na hlavných trasách ciest. Hoci Telekom skončil v kategórii hlasových služieb vo veľkých mestách na druhom mieste, v porovnaní mobilných dát dominoval.

Telerkom-7

Spoločnosť testovala rýchlosti sťahovania a uploadu, načítanie stránok v rámci internetových prehliadačov a streamovanie videa v službe YouTube v HD a SD kvalite. Okrem rýchlosti dátového prenosu sa brala do úvahy aj stabilita služieb. Kompletnú správu si môžete pozrieť na stránkach P3 Communications.

Porovnanie 4G sietí spoločnosťou P3 Communications

Porovnanie 4G sietí spoločnosťou P3 Communications

Pozrite si aj video s prezentáciou rýchlosti pripojenia a rozhovorom s predstaviteľmi Slovak Telekom:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit