ENTER pozostáva z troch častí.

65% detí, ktoré dnes študujú na ZŠ, bude mať zamestnanie, ktoré v súčasnosti neexistuje. A 90% pracovných príležitostí bude vyžadovať aspoň základné digitálne znalosti. Aj tieto problémy chce riešiť nový vzdelávací program ENTER, ktorý 30. septembra 2020 spustil Slovak Telekom v spolupráci s partnermi.

ENTER pozostáva z troch častí a umožní školám využívať najnovšie inovácie vo vyučovaní informatiky. Program poskytne školám materiálnu pomoc (prvá časť), zabezpečí praktické návody a učebné materiály pre žiakov i rodičov (druhá časť) a učiteľom umožní získať potrebné zručnosti a skúsenosti (tretia časť).

Telekom podporí digitálne vzdelávanie na Slovensku: Štartuje platforma ENTER

Telekom podporí digitálne vzdelávanie na Slovensku, štartuje platforma ENTER

250-tisíc eur pre školy

Slovak Telekom rozdelí cez grantový program základným a stredným školám sumu 250-tisíc eur na zabezpečenie nových vyučovacích pomôcok micro:bit.

O grant do výšky 1 000 eur na zabezpečenie sád micro:bitov a ich ďalších komponentov pre modernú výučbu informatiky môžu do 31. 10. 2020 požiadať základné školy, stredné školy alebo občianske združenie pri školách. Všetky informácie o projekte a grantovom programe nájdete na webe projektu Enter.study.

Micro:bit je miniatúrny programovateľný počítač, vďaka ktorému sa deti učia základy programovania hravým interaktívnym spôsobom a navyše podporuje ich kreativitu. Micro:bit má pritom univerzálne použitie a okrem informatiky nájde uplatnenie aj v rámci predmetov ako biológia, chémia, či geografia.

Programovateľný počítač micro:bit v roku 2016 podporila aj britská vláda a neskôr ho do škôl zaviedli Singapur alebo Dánsko a vďaka Telekomu sa začne využívať aj na Slovensku. O tom, že micro:bit má zmysel, hovoria aj čísla. Až 90 % detí vo Veľkej Británii, ktoré si prácu s micro:bit vyskúšali, tvrdia, že programovať sa dokáže naučiť každé dieťa.

Pre deti je micro:bit „smart“ a „cool“: s jeho pomocou pochopia, ako funguje pokročilá elektronika, ktorá nás všetkých obklopuje. Deti sa tiež naučia zostrojiť množstvo užitočných vynálezov ako napríklad merač krokov, banánové piano, či alarm do svojej izby.

Telekom podporí digitálne vzdelávanie na Slovensku: Štartuje platforma ENTER

Pre deti je micro:bit „smart“ a „cool“. Zdroj: Telekom

Knižnica s množstvom náučných videí a návodov

Platforma Enter.study bude mať širokospektrálne využitie a umožní aj učiteľom a širšej verejnosti podeliť sa o rôzne náučné videá s cieľom rozšíriť si znalosti o využití micro:bitu.

Vďaka platforme bude môcť široká verejnosť objavovať nové možnosti a funkcionality, ktoré mikropočítač ponúka. Katalóg videí a detailných návodov sa bude neustále rozširovať a vznikne tak rozsiahla knižnica, v ktorej bude môcť nájsť ktokoľvek ďalšiu inšpiráciu k využitiu micro:bitu.

Telekom podporí digitálne vzdelávanie na Slovensku: Štartuje platforma ENTER

Micro:bit je miniatúrny programovateľný počítač, vďaka ktorému sa deti učia základy programovania hravým interaktívnym spôsobom a navyše podporuje ich kreativitu

Vzdelávanie aj pre učiteľov

Telekom pripravil program ENTER v spolupráci s odborníkmi z oblasti vzdelávania a jeho vznik a rozvoj podporili aj viaceré neziskové organizácie.

Ambasádorom projektu je aj Marek Mansell z občianskeho združenia SPy o.z., ktoré sa venuje podpore vývojárov a používateľov programovacieho jazyka Python. ENTER podporilo tiež združenie AJ Ty v IT na čele s Petrou Kotuliakovou a Barborou Dančovou, ktoré sa venujú vzdelávaniu a motivovaniu dievčat v oblasti IT a rozvíjaniu ich záujmu o technológie.

Odborníci z týchto združení budú organizovať v programe ENTER vzdelávacie workshopy a semináre aj pre samotných učiteľov, ktorí sa budú chcieť do projektu zapojiť a získať potrebné zručnosti a skúsenosti s micro:bitom. Záštitu nad vzdelávaním detí pomocou micro:bitu prevzali aj známe tváre internetu, GoGo a Patra Bene.

Telekom podporí digitálne vzdelávanie na Slovensku: Štartuje platforma ENTERZdroj: Telekom

O grant do výšky 1 000 eur na zabezpečenie sád micro:bitov a ich ďalších komponentov pre modernú výučbu informatiky môžu do 31. 10. 2020 požiadať základné školy, stredné školy alebo občianske združenie pri školách. Zdroj: Telekom

Zdroj: Telekom

Prečítajte si aj:

VIDEO TOUCHIT: Telekom chce rúcať predsudky, začal školiť zamestnancov v inkluzívnej starostlivosti (doplnené)

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit