Novú formu prepravy testuje v pilotnej prevádzke.

Telekom oznámil, že začal využívať recyklovateľné obaly pri prevážaní svojich zásielok cez Packetu. Cieľom tohto kroku je znižovanie uhlíkovej stopy a operátor sa tento záväzok snaží pretaviť aj do práce s dodávateľmi.

Telekom štandardne využíval v spolupráci so špedičnými spoločnosťami na prenos tovarov jednorazové obaly, resp. kartónové krabice s nízkou životnosťou. Po prijatí zásielky ostala kartónová krabica zákazníkovi, ktorý ju mohol ďalej využívať alebo skončila potom v zberných surovinách.

Packeta po svojom vzore navrhla Telekomu riešenie, vďaka ktorému bude využívať namiesto jednorazového obalu tzv. vratný obal. V rámci pilotnej prevádzky tak bude putovať medzi zákazníkom a Telekomom aj niekoľko desiatok ráz (podobne ako vratné fľašky v inom priemysle).

Pilotná prevádzka bude prebiehať od polovice augusta pre zákazníkov, ktorí si objednávajú zásielky cez web. V rámci pilota potom kuriér odovzdá zásielku a zároveň zaistí aj stiahnutie vratného obalu pre ďalšie použitie.

Telekom začal využívať recyklovateľné obaly zo SlovenskaZdroj: Telekom
Telekom začal využívať recyklovateľné obaly zo Slovenska

Recyklovateľné obaly sú vyrobené na Slovensku a vydržia viac

Nové transportné krabice sú vyrobené na Slovensku, sú zo 100 % recyklovateľného materiálu a vydržia niekoľkonásobne vyššiu záťaž ako ich kartónová obdoba. Vzhľadom k tomu, že použitý materiál na transportné krabice je vyrobený z recyklovateľných materiálov, po skončení životného cyklu vratného obalu sa krabica znovu zrecykluje u výrobcu a vytvorí sa z nej nový vratný obal, prípadne iný produkt.

Nové transportné krabice tiež umožňujú vyššiu ochranu zásielok pred mechanickým poškodením či poveternostnými podmienkami. Zároveň sú nepremokané a dokážu v maximálnej miere ochrániť zásielku až do jej prevzatia zákazníkom.

Ďalším benefitom je skladanie a rozkladanie vratných obalov, ktoré zaberie o polovicu menej času ako pri kartónových krabiciach, ktoré častým mechanickým rozkladaním, znižovali svoju životnosť. Súčasťou nového obalu je špeciálne priradený QR kód, pomocou ktorého dokáže Packeta lokalizovať jeho aktuálnu polohu a predchádzať tak prípadnej strate vratného obalu.

Na pilotnej prevádzke spolupracuje Telekom so spoločnosťami Packeta SK (pre zaistenie distribúcie a vrátenie obalov) a Corplex Slovakia (pre výrobu a recykláciu vratného obalu).

Zdroj: Telekom

Prečítajte si aj: