Inteligentná domácnosť od Telekomu bude inteligentnejšia a ponúkne nové možnosti využitia.

Telekom dnes na tlačovej konferencii oznámil, že priemerný používateľ inteligentnej domácnosti Magenta SmartHome má doma 7 zariadení. Aktuálne najviac zariadení, 24, majú dvaja zákazníci. Najstaršia používateľka tohto riešenia má 88 rokov.

Najlepšie sa z portfólia Magenta SmartHome predáva domáca kamera a o inteligentnú domácnosť od Telekomu je najväčší záujem v Rimavskej Sobote a Rožňave.

Do mobilnej aplikácie Magenta SmartHome pribudnú všetky nové zariadenia a kombinácie scenárov, zjednoduší sa registrácia. Upgradu sa dočká aj používateľské rozhranie, ktoré je zjednodušené, ponúkne intuitívnejšie ovládanie a nové ikony.

Šesť nových zariadení

Telekom okrem krátkej rekapitulácie predstavil aj šesť nových zariadení, ktoré implementoval do služby Magenta SmartHome a ktoré umožnia nové možnosti využitia inteligentnej domácnosti.

Nové zariadenia budú v ponuke od 21. augusta 2017. Celkový počet unikátnych zariadení pre Magenta SmartHome v ponuke Telekomu vďaka novinkám stúpne na 17. Ak berieme do úvahy všetky dostupné osvetlenia Philips Hue a reproduktory Sonos, ktoré sú vo voľnom predaji v obchodoch, k Magenta SmartHome aktuálne pripojíte až 32 unikátnych zariadení a celkovo 256 zariadení.

 K Magenta SmartHome je aktuálne možné pripojiť až 32 druhov zariadení

Reproduktory Sonos – do portfólia Magenta SmartHome pribudne kompletné portfólio reproduktorov Sonos. S inteligentnou domácnosťou ich môžete spárovať neobmedzené množstvo a fungujú aj tie reproduktory, ktoré kúpite priamo v obchode a nie v Telekome. Reproduktory bude možné ovládať aplikáciou Magenta SmartHome. Telekom bude predávať reproduktor Sonos Play:1 za cenu 8,99 mesačne / 229,99 jednorazovo.

Vodný/záplavový senzor – tento senzor vás upozorní na vyliatie vody. Stačí ho umiestniť na miesto, kde je riziko úniku vody – pod umývadlo, práčku, kotol a podobne. Vodný senzor včas upozorní a zabráni tak vytopeniu alebo nežiaducemu úniku vody. Využitie nájde aj pri sledovaní hladiny vody, napríklad v nádržiach na dažďovú vodu či septikoch. Jeho cena je 1,99 mesačne / 44,99 jednorazovo.

Vľavo reproduktor Sonos, vpravo vodný senzor

Radiátorová hlavica – ako náhrada za štandardnú hlavicu na bežnom radiátore ponúkne prehľad a kontrolu nad teplotou v jednotlivých miestnostiach aj na diaľku. Teplotu v každej miestnosti môžete jednoducho regulovať manuálne alebo automaticky cez aplikáciu Magenta SmartHome. Nastavenie scenárov vykurovania môže umožniť úsporu energií vďaka zníženiu teploty v miestnostiach počas noci alebo neprítomnosti, či automatickej úpravy teploty pri otvorenom okne. Hlavicu je potrebné namontovať na každý radiátor, ktorý chcete takýmto spôsobom ovládať a inštalácia je jednoduchá, zvládnete ju sami. Cena je 2,99 mesačne / 49,99 jednorazovo.

K dispozícii bude aj termostat, teda ovládač radiátorových hlavíc pre jednoduchý prehľad o teplote a vlhkosti v miestnosti a rýchle ovládanie radiátorových hlavíc. Termostat funguje ako zariadenie pre neustály prehľad o teplote a ovládanie radiátorových hlavíc aj bez nutnosti použiť mobilnú aplikáciu. Jeho cena je 2,99 mesačne / 49,99 jednorazovo.

Radiátorová hlavica umožní nastavovanie radiátorov na diaľku

Exteriérová cloudová kamera – interiérová kamera je najpredávanejším zariadením v rámci Magenta SmartHome, takže Telekom do ponuky zakomponoval aj kameru, ktorá je určená na používanie v exteriéroch. Videá sa ukladajú na microSD kartu a následne sa posielajú do Magenta Cloudu. Kamera má krytie IP65 ochráni pred dažďom, snehom, prachom. Kamera disponuje 720p snímačom, detektorom pohybu a nočným videním na vzdialenosť 5 metrov, vďaka čomu zachytí všetky potrebné detaily. Kameru je možné pripojiť cez ethernet alebo WiFi. Cena je 5,99 mesačne / 149,99 jednorazovo.

Fyzický vypínač – klasický vypínač, pomocou ktorého môžete ovládať akcie, ktoré si zadefinujete v rámci mobilnej aplikácie. Jeho prínos spočíva v pohodlnejšom zapínaní vybraných akcií alebo celých scenárov – nemusíte kvôli nim vždy vyťahovať telefón a spúšťať aplikáciu. Cena je 1,99 mesačne / 39,99 jednorazovo.

Vľavo exteriérová kamera, vpravo fyzický vypínač

Nové zariadenia budú v ponuke od 21. augusta 2017.

Prečítajte si aj:

Recenzia Magenta SmartHome: Aká je inteligentná domácnosť od Telekomu v praxi?

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit