Telekom má v ponuke telefón Samsung Galaxy Xcover 4s so softvérom Corvus.

Slovak Telekom s uvedením nových T paušálov vylepšil aj zvýhodnený paušál pre nepočujúcich a nevidiacich a spolu s ním uviedol nový špeciálne upravený smartfón Samsung Galaxy Xcover 4s s predinštalovaným softvérom Corvus. Ten umožňuje nevidiacim a slabozrakým využívať prakticky všetky funkcie smartfónov cez intuitívne používateľské rozhranie využívajúce jednoduché gestá a syntézu reči. Dnes obsahuje viac ako 40 užitočných aplikácií a počas posledných týždňov pribudli aj viaceré kľúčové novinky.

Telefón Samsung Galaxy Xcover 4s so softvérom Corvus je v Telekome k dispozícii pre nevidiacich už za 2 eur mesačne s 9 eur akontáciu k zvýhodnenému paušálu T Ideál 32, ktorý obsahuje neobmedzené volania a správy SMS a k tomu 12 GB dát za mesačný poplatok len 12 eur.

Čo prináša nový smartfón pre nevidiacich so softvérom Corvus?

  • Už viac ako 40 vlastných aplikácií
  • Rozpoznávanie bankoviek s využitím neurónových sietí
  • Rozpoznávanie predmetov
  • Katalóg informácií o liekoch a zdravotníckych pomôckach
  • Predpoveď počasia
  • Výrazne vylepšená podpora pre prácu s aplikáciami tretích strán prostredníctvom vlastného čítača obrazovky

Čo je Corvus a ako funguje

Corvus je unikátny softvér, ktorý vyvíja tím odborníkov a programátorov z neziskovej organizácie Stopka. Softvér premieňa smartfón na inteligentnú multifunkčnú kompenzačnú pomôcku pre nevidiacich a slabozrakých. Corvus je navrhnutý ako nadstavba systému Android a náhrada za spúšťač aplikácií. Funguje tak, aby pri ovládaní telefón nevyžadoval od používateľa dotýkať sa konkrétneho miesta na obrazovke, ale namiesto toho na ovládanie slúžia gestá, ktoré používateľ môže vykonať kdekoľvek na dotykovom displeji.

Navigácia v aplikácii je intuitívna a využíva niekoľko jednoduchých gest. Potiahnutie prsta smerom nahor a nadol po obrazovke umožňuje výber položiek menu a dvojitým ťuknutím po obrazovke sa výber potvrdí, pričom všetky informácie smartfón „prečíta“ prostredníctvom syntézy hlasu. K tomu Corvus na displeji zobrazuje dostatočne veľké a kontrastné písmo aj ikony, čo uľahčuje ovládanie aj používateľom so zvyškami zraku. Vďaka tomu môžu používatelia rozpoznávať predmety, bankovky, zdroje svetla, bezpečnejšie užívať lieky, športovať, mať informácie o svojej polohe, vyhľadávať, sťahovať a počúvať knihy i časopisy, spravovať svoj diár a poznámky, hrať hry a teda využívať množstvo funkcií smartfónov, ktoré by inak používať nemohli.

Smartfón umožňuje „vidieť“ predmety

Do predinštalovaných telefónov pre Telekom vývojári pridali aj aplikáciu QuickSupport, ktorá spolupracuje s Corvusom, a v kombinácii s TeamViewerom umožňuje poskytovať lepšiu používateľskú podporu na diaľku. Telefón tiež obsahuje predinštalovanú aplikáciu Tap Tap See, ktorá vďaka Corvusu umožňuje veľmi kvalitné rozpoznávanie odfotených predmetov. Vývojárom sa tiež podarilo implementovať priamo do aplikácie dáta od spoločnosti Meteoblue, ktorá poskytuje jedny z najpresnejších meteorologických informácií a pridali priamo do Corvusu podporu pre zisťovanie predpovede počasia.

Rozpoznávanie bankoviek cez neurónové siete

V týchto dňoch pribudla vďaka spolupráci s najlepším svetovým projektom na rozpoznávanie bankoviek Cash Reader v Corvuse revolučná novinka, ktorá uľahčí život nevidiacim pri platbe hotovosťou. Nová funkcia rozpoznávania bankoviek využíva neurónové siete a dokáže offline v reálnom čase rozpoznať bankovky 90 svetových mien. Okrem toho sa v spolupráci s ADC Číselníkom podarilo do Corvusu zapracovať aj vyhľadávanie a prezeranie príbalových letákov všetkých na Slovensku dostupných liekov, výživových doplnkov a zdravotníckych pomôcok, ktoré bývajú pre softvér ťažko čitateľné a skenovateľné, čím rieši pre nevidiacich veľký problém.

Zdroj: Telekom

Prečítajte si aj:

Telekom predstavil 16 nových T paušálov: Nechýba skutočné nekonečno

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit