Úloha televízora sa v dobe pandémie zmenila a tieto zariadenia sa musia prispôsobiť zmenenému záujmu používateľov. Televízor už dávnejšie nie je len o zobrazovaní televízneho vysielania v čase od 19. do 23. hodiny, jeho úloha je už oveľa širšia.

Kvalita obrazu pomaly prestáva byť tým rozhodujúcim faktorom pri výbere televízora. V podstate totiž už neexistuje na trhu model s výrazne nižšou kvalitou obrazu v porovnaní s konkurenciou. Samozrejme, stále je rozdiel medzi technológiami a v kvalite čiernej farby stále nekompromisne vedie OLED. Ale kvalita tohto, pre expertov rozhodujúceho parametra, sa pri konkurenčných technológiách začína tomuto etalónu nebezpečne približovať.

Televízory sa tak začínajú odlišovať hlavne doplnkovými funkciami, špecifickým dizajnom či kvalitou zvuku, kde sú stále dosť veľké rozdiely. Prakticky všetky televízory na našom trhu sú s rozlíšením 4K, svet 8K televízorov sa zatiaľ ešte len hľadá.

Od začiatku roka sa uskutočnilo online predstavenie noviniek od viacerých výrobcov televízorov. V tomto článku tak zhrnieme všeobecné trendy.

Najväčším výrobcom televízorov na svete je stále juhokórejský Samsung a na predstavení pod názvom Unbox & Discover ukázal toho veľa. Nasleduje LG, ktorý je dominantným výrobcom OLED panelov aj pre svoju konkurenciu. Na našom trhu sa veľmi dobre darí tiež značkám Panasonic, Sony, Philips a TCL.

V prípade predstavenia Samsung sme videli nový modelový rad televízorov MICRO LED, Samsung Neo QLED ale hlavne lifestylové televízory. Bolo to jasné potvrdenie trendu, že televízor v dobe dominantného home office slúži aj na prácu či komunikáciu. Televízor je totiž v súčasnosti aj veľmi dobrou konferenčnou miestnosťou a je to aj základ domácej posilňovne.

Technológia MICRO LED už aj do bežných domácností

Technológia MICRO LED prináša vynikajúci jas a sýtu čiernu farbu. Anorganické LED diódy tu navyše bránia vypaľovaniu obrazu a televízor s touto technológiou nestráca svoju kvalitu ani po rokoch používania. Toto je niekedy vyčítané technológii OLED. Vypálenie niekedy spôsobilo napr. trvalé zobrazenie loga televíznej stanice, na ktorej je televízor najčastejšie prevádzkovaný.

MICRO LED od Samsungu sa už dostal do domácností. Má menšie uhlopriečky a nepotrebuje profi montáž

MICRO LED od Samsungu sa už dostal do domácností. Má menšie uhlopriečky a nepotrebuje profi montáž, Zdroj: Samsung

MICRO LED z gigantických rozmerov displeja mieri do bežných domácností, pričom profesionálna inštalácia už nie je potrebná. Televízory MICRO LED budú u nás k dispozícii od konca marca vo verziách s uhlopriečkou 110 a 99 palcov, na jeseň sa pripojí variant s 88 palcami a neskôr aj ďalší televízor s uhlopriečkou 76 palcov. Ten bude patriť medzi najžiadanejšie.

Na pracovné nasadenie je dôležité, že televízor MICRO LED môže fungovať ako štyri obrazovky v jednej. Vďaka funkcii 4Vue (Quad View) môžete sledovať obraz zo štyroch rôznych zdrojov súčasne v mozaikovom usporiadaní. Môžete si tak napríklad zobraziť priamy prenos z niekoľkých porád, ale aj športových stretnutí či rôzne scény z videohier.

Technológia Neo QLED

Samsung tiež ukázal technológiu Neo QLED, kde základom televízora je výkonný procesor Neo Quantum a LED diódy Quantum Mini. Tie zaberajú len 1/40 plochy klasických diód, a teda ich môže byť oveľa viacej ako v minulosti. To znamená viac detailov a pri tomto type televízora navyše dosiahnete sýtu čiernu a žiarivý jas.

Neo QLED prichádza s rozlíšením 8K a dobre ho využijete aj pri počítačových hrách

Neo QLED prichádza s rozlíšením 8K a dobre ho využijete aj pri počítačových hrách, Zdroj: Samsung

Tieto televízory poskytujú plynulé prekreslenie pohybu pri 120 fps a krátku odozvu len 5,8 ms. Znamená to, že sa dobre uplatnia aj pri počítačových hrách. V spolupráci s AMD prichádza na svet aj televízor s podporou služby Freesync Premium Pro. Lišta Game Bar pritom umožňuje kontrolu základných štatistík z hier.

Samsung Neo QLED 8K na rok 2021 bude k dispozícii vo veľkostiach 65, 75 a 85 palcov. Modely s rozlíšením 4K sa budú predávať aj v menších verziách od 50 palcov vyššie.

OLED a miniLED v prípade modelov Philips

Do technológie miniLED prechádza aj značka Philips, pričom si firma stále zachováva aj vynikajúce OLED modely. MiniLED TV prídu na trh vo veľkostiach 65 a 75 palcov. Táto holandská firma pridáva do svojho procesora vylepšenú umelú inteligenciu a tá riadi zobrazovanie filmov a rovnako reaguje na vonkajšie osvetlenie. Philips pridáva aj štvorstranné podsvietenie Ambilight na lepší filmový zážitok.

OLED novinky 806/856 majú aj účinnú ochranu proti vypáleniu obrazovky televízora s postupným znižovaním intenzity lokálneho svetelného výkonu na kritické miesto. Prichádzajú v tenkom a kovovom ráme a s funkcionalitou HDMI 2.1 a vylepšeným zvukovým výkonom na 50 W. Ceny začínajú na 1949 eur.

OLED 806 od Philipsu obsahuje všetko potrebné pre kvalitný obraz

OLED 806 od Philipsu obsahuje všetko potrebné pre kvalitný obraz, Zdroj: Philips

MiniLED technológia bude v prípade Philips TV dostupná v lete a v prípade modelu 9506 prinesie svetelný výkon až 2000 nitov. Philips má v prípade zvuku alianciu s formou Bowers & Wilkins a prémiové modely kombinujú reproduktory Dolby Atmos Elevation so špeciálnou technológiou výškových tweeterov. Systém reproduktorov slúži ako podstavec. Televízor pritom môže byť uchytený na stenu.

miniLED v prípade televízora Philips 9505. Na jeho test sa obzvlášť tešíme

miniLED v prípade televízora Philips 9505. Na jeho test sa obzvlášť tešíme, Zdroj: Philips

Televízory zamerané na výkon/cena

V redakcii sme testovali model TCL C715. Existuje vo viacerých vyhotoveniach displeja, konkrétne je to 50, 55 a 65 palcov.  Ide o reálne tenký televízor, celkom dole je profil hrubší kvôli elektronickej výbave. Podstavec sa inštaluje pomocou štyroch skrutiek a ide to veľmi rýchlo. Spodná časť televízora má dve polohy na umiestnenie podstavca.

Cenovo výhodný TCL C715 s operačným systémom Android TV

Cenovo výhodný TCL C715 s operačným systémom Android TV, Zdroj: TOUCHIT

TCL využíva pri tomto type technológiu QLED, základom spracovania dát je 4-jadrový 64-bitový procesor, 2 GB RAM a 16 GM priestoru pre aplikácie. Podporuje viaceré vylepšené normy obrazu vrátane HDR10+ ale aj Dolby Vision.

Operačným systémom je Android TV 9.0 Pie a cez obchod s aplikáciami si môžete zadarmo nainštalovať viacero ďalších aplikácií ako je Netflix, ale aj HBO Go, Skylink Live, Magio GO a pod.

TCL si s technológiou QLED poradil dobre, obraz je živý a aj čierna je zobrazená celkom pekne. TCL C715 si však príliš nerozumie s priamym slnečným svitom. Na displeji sme mali pri priamom žiarení viditeľné odrazy svetla. Ak budete televízor sledovať len večer, potom toto nie je pre vás podstatná informácia.

Celkovo jas, kontrast aj živosť farieb sú v poriadku, televízor dokáže pripraviť veľmi dobrý obraz a poradí si aj s rýchlymi športovými scénami. Ak máte dosah na filmy s podporou spomenutej normy Dolby Atmos (napr. na Netflixe), budete vidieť vybrané filmy naozaj vo veľmi vysokej kvalite.

Zvuk z tohto televízora je vo výsledku skôr priemerný, zaisťujú ho dva reproduktory s výkonom 10 W. Práve po spojení tohto televízora so soundbarom sa dostanete ku skutočnej basovej zložke.

Cena tohto televízora je v elektropredajniach na Slovensku okolo 599 eur, a to je vzhľadom na poskytovanú kvalitu obrazu a inteligentnú výbavu tohto televízora naozaj vysoký pomer Výkon/Cena.

Hlasové ovládanie už aj v slovenčine

Áno, hlasové ovládanie je k dispozícii napr. pre operačný systém Android TV. Nejde len o to, aby ste televízor vypli, zvyšovali hlasitosť či menili kanály pomocou hlasu. To sa síce dá, ale na to je v praxi stále výhodnejšie použiť diaľkové ovládanie. Je to rýchlejšie a bez zbytočného hluku.

Hlasové ovládanie je však super na vyhľadanie filmov alebo programov, ktoré chcete nájsť. My sme tak v prostredí Android TV použili frázu „Vyhľadaj filmy s Krónerom“. Umelá inteligencia pritom vylepší rozpoznávanie zachyteného zvuku a televízor zobrazí výber filmov s daným umelcom. Toto je jednoznačne najrýchlejší spôsob ako si vyhľadať želaný obsah.

Vyhľadanie filmov s hlasovým ovládaním

Vyhľadanie filmov s hlasovým ovládaním, Zdroj: TOUCHIT

Domáce fitko so spätnou väzbou

Ak dávate prednosť športu pred hraním hier, potom Samsung na svojich televízoroch ponúka tréningové a zdravotné programy. Tie si môžete naplno užiť aj vtedy, keď ste zatvorení doma. Už minulý rok sa po zatvorení fitnes centier mnohé obývačky zmenili na domáce posilňovne. Samsung teda rozšíril platformu Health zameranú na fitnes a zdravý životný štýl aj do televízorov. Výsledkom sú partnerské aplikácie pre fitnes a zdravie spustiteľné priamo v televízore. Navyše, všetko sa dá prepojiť s mobilnými zariadeniami a nositeľnou technikou ako sú napr. inteligentné hodinky.

Novinkou je funkcia Smart Trainer, ktorá zaisťuje pri cvičení spätnú väzbu. K televízorom je takto možné dokúpiť kameru a systém umelej inteligencie na analýzu pohybov ako aj držania vášho tela. Tá zaistí, že budete cvičiť správne aj bez účasti skutočného človeka. Dohliada na vás umelá inteligencia, ktorá vyhodnocuje váš pohyb pred televízorom.

Cvičenie s televízorom, keď na vaše výkony dohliada umelá inteligencia

Cvičenie s televízorom, keď na vaše výkony dohliada umelá inteligencia, Zdroj: TOUCHIT

Lifestylové televízory

Samsung verí v úspech lifestylového modelu The Frame. Spôsob ako z televízora urobiť skutočné umelecké dielo, ktoré je možné prispôsobiť vášmu vkusu a aj vybaveniu domácnosti. Na tomto televízore si pritom môžete zobrazovať umelecké diela z partnerských galérií. Niečo je zadarmo, to lepšie si treba predplatiť v sume 5,99 eura mesačne. Tiež je možné jednotlivé diela kúpiť do trvalého vlastníctva na displeji televízora.

Nová spolupráca s galériami prináša viac umeleckých diel do televízora The Frame

Nová spolupráca s galériami prináša viac umeleckých diel do televízora The Frame, Zdroj: Samsung

Tento rok sa výber galérií ešte rozšíril. K dispozícii je aj digitálna kurátorská služba s umelou inteligenciou, ktorá vám bude odporúčať diela na základe vašich minulých rozhodnutí. Na výber je teraz viac ako 1400 diel od renomovaných svetových inštitúcií.

S televízorom The Frame získate teraz aj úložný priestor pre fotografie s kapacitou 6 GB. Do televízora si tak môžete uložiť vyše 1200 vlastných snímok v UHD kvalite.

Samotný model televízora The Frame znížil svoju hrúbku len na 24,9 mm, čo odpovedá reálnemu obrazovému rámu. V prípade rámčekov máte na výber päť farebných variantov. Novinkou je príslušenstvo My Shelf, čo je personalizovaná polica pre tento model televízora. Na trh príde na konci roka v štyroch farebných prevedeniach – v béžovej, bielej, hnedej a čiernej.

Sem patrí aj televízor The Terrace do vonkajšieho prostredia, ktorý plne zachováva obrazovú i zvukovú kvalitu z bežných modelov. Tento televízor odoláva vplyvu počasia – certifikácia IP55 znamená, že mu nevadí voda ani prach. Ľahko sa inštaluje, pripojí ku káblovej televízii či Wi-Fi. Dodáva sa vo verziách s 55, 65 a najnovšie aj so 75 palcami.

Televízor na verandu The Terrase si pokojne poradí aj s nepriazňou počasia

Televízor na verandu The Terrase si pokojne poradí aj s nepriazňou počasia, Zdroj: Samsung

Zvuk hlavne s externým soundbarom

Ak chcete skutočne poriadny zvuk z televízora, bude to zatiaľ chcieť externý soundbar. Panasonic sa zatiaľ dostal najbližšie k tomu, aby dokázal vytvoriť poriadny zvuk zo samotného televízora a je to dané tým, že môže čerpať z bohatého dedičstva dcérskej firmy Technics. Pritom začal používať zabudované reproduktory smerované aj do stropu. Tak je tomu v aktuálnej novinke s označením JZ2000. Napriek tomu však Panasonic poskytuje externý soundbar na to, aby používatelia dosiahli priestorový zvuk v celej miestnosti.

Panasonic JZ2000 je OLED televízor s všesmerovým šírením zvuku so zabudovaných reproduktorov

Panasonic JZ2000 je OLED televízor s všesmerovým šírením zvuku so zabudovaných reproduktorov, Zdroj: Panasonic

V prípade televízorov Samsung existuje technológia Q-Symphony, ktorá produkuje priestorový zvuk spojením zabudovaných reproduktorov z televízora a reproduktorov z kompatibilného soundbaru. Soundbar si v tomto prípade dokonca dokáže zmerať okolie a prispôsobiť tomu priestorové charakteristiky zvuku.

Ekológia

Výrobcovia televízorov dnes začínajú rozmýšľať aj ekologicky. Z papierových obalov od televízora si môžete vyrobiť napr. stoličku alebo podstavec pod televízor. A aj diaľkové ovládanie nebude potrebovať alkalické batérie, vystačí si so solárnym napájaním alebo so svetlom v miestnosti. Samozrejme, ekologicky musí byť postavený aj spôsob výroby televízorov.

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.